HRM model – Dit is hoe je de HRM model(en) gebruikt in 2021!
Ben je werkzaam als een HR medewerker? Of ben je als baas zijnde op zoek naar mogelijkheden om jouw HR afdeling zo optimaal mogelijk te laten functioneren? In beide gevallen is het aan te raden om jouw pijlen eens te richten op een zogeheten HRM model.
Dankzij een HRM model kun je alle HR werkzaamheden op de best mogelijke manier in gang gaan zetten. Bovendien ben je dankzij een HRM model in staat om alle vorderingen in de gaten te houden en om het gewenste overzicht te behouden. Volgens meerdere experts is het gebruik maken van een HRM model in ieder geval van cruciaal belang voor de kwaliteit en werkwijze van een HR afdeling!
Wat is een HRM model?
Weinig afdelingen zijn zo dynamisch, belangrijk en veelzijdig als een HRM afdeling. Om de potentie van een dergelijke afdeling zo goed mogelijk te benutten, is het aan te raden om gebruik te maken van één of meerdere HRM modellen.
Dit zijn modellen waarop de werkzaamheden van de HRM afdeling aangepast kunnen worden. Hierdoor creëer je eenheid in een onderneming, weet iedereen waar hij/zij aan toe is en kunnen vanuit HR ook de best mogelijke prestaties behaald worden.
Als je met een HRM model aan de slag wilt gaan, is het goed om te weten dat er veel verschillende modellen bestaan. Deze modellen zijn in de afgelopen jaren ontwikkeld en weten zich stuk voor stuk te onderscheiden. Hieronder lees je meer over de verschillende HRM modellen, waardoor je ook direct een beter beeld krijgt van wat een HRM model nou precies is.
Wat voor HRM modellen zijn er?
Zoals hierboven al gesteld, kun je tegenwoordig uit tal van HRM modellen kiezen. Al deze modellen weten zich te onderscheiden, komen in bepaalde situaties van pas en leveren dus hun meerwaarde. De meeste populaire HRM modellen zijn:
- Circle of Influence
- Ansoff matrix
- Job Demand Resources model
Circle of Influence
Dit model bestaat uit twee delen, oftewel twee cirkels. De grootste cirkel heeft ‘circle of concern; dit zijn zaken die ons aangaan, maar waar we niet een directe invloed op uit kunnen oefenen. Je kunt hierbij denken aan het milieu of de maatschappij.
De kleinere cirkel heeft betrekking op zaken waar we wel invloed op hebben. Het advies bij dit HRM model is om deze kleine cirkel zo groot mogelijk te maken. Waarom? Omdat je op die manier meer invloed uit kunt oefenen, meer zaken kunt sturen en dus een grotere meerwaarde bieden.
Eisenhower Matrix
Dit model helpt HR medewerkers bij het uitvoeren van taken. Dankzij dit model kun je namelijk bepalen welke taken als eerste uitgevoerd moeten worden. Daarnaast breng je met dit model ook taken in kaart die niet de hoogste prioriteit hebben.
Met behulp van de Eisenhower matrix is een HR medewerker dus in staat om prioriteiten duidelijk in kaart te brengen. Door juist dit duidelijk in kaart te brengen, is het mogelijk om de juiste taken op het juiste moment uit te voeren. Plotselinge drukte of eventueel een aanhoudende drukte op de HR afdeling kan hierdoor beter opgevangen worden.
Ansoff matrix
Deze matrix is oorspronkelijk gebruik voor marketing, maar wordt ook steeds vaker voor de HR afdeling gebruikt. Bij dit model is het van belang dat je alle competenties van jezelf én van de medewerkers op een rijtje gaat zetten.
Op deze manier kun je inzichtelijk krijgen op welke punten medewerkers zich kunnen verbeteren. Als HRM medewerker kun je vervolgens jouw collega’s helpen met het uitkiezen van de juiste studies, met het uitkiezen van de juiste cursussen of met het uitkiezen van de juiste trainingen. Op deze manier weet je niet alleen jouw collega’s meer waarde te geven, maar ook het bedrijf waar je werkzaam voor bent.
Job Demand Resources model
Bij dit model ga je kijken welke processen voor uitputting zorgen en welke processen juist voor motivatie zorgen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de laatstgenoemde processen vaker en vaker voor gaan komen, aangezien jij en jouw collega’s daar juist motivatie door gaan krijgen.
Dit model is ook ideaal voor het voorkomen van stress en een burn-out. Aangezien dit gigantische kostenposten voor een bedrijf kunnen zijn/worden, is het aan te raden om te investeren in dit model. Met dit model houd je jouw werknemers niet alleen gezond en gelukkig, maar weet je dus ook te voorkomen dat je jarenlang geld moet betalen aan/voor een zieke werknemer.
Welk HRM model is het beste?
Bovenstaande voorbeelden van HRM modellen laten één ding duidelijk blijken: het aanbod van HRM modellen is onwijs uitgebreid te noemen. Deze modellen richten zich op allerlei verschillende aspecten en brengen ook andere competenties met zich mee.
Het is dan ook van belang om na te gaan wat het beste HRM model is. Is het mogelijk om één van deze modellen de titel ‘beste’ mee te geven? Nee, dat is absoluut niet mogelijk.
Wat het beste HRM model voor jou is, is volledig afhankelijk van de situatie en de voorkeuren. Je moet dus eerst de complete situatie van jouw HR afdeling in kaart gaan brengen. Als je dat gedaan hebt, zie je direct naar welke zaken meer aandacht uit moet gaan. Op basis daarvan kun je vervolgens het beste HRM Model uitkiezen.
Voordat je met een dergelijk model aan de slag kunt gaan, moet je dus enig onderzoek verrichten. Besteed hier echt veel aandacht aan, aangezien dit bepalend is voor de keuzes die je in de nabije toekomst gaat maken. Die keuzes zijn ook weer bepalend voor een onderneming, aangezien de HR afdeling echt de spil in het web is.
Hoe manage je een HRM model?
Heb je interesse om met een HRM model aan de slag te gaan? Dan moet je ook alvast na gaan denken over de manier waarop je een HRM model gaat managen. Om een dergelijk model te kunnen managen, is het van belang om de juiste HRM software te gebruiken. Maak een goed vergelijk tussen de verschillende softwaresystemen en hak uiteindelijk de knoop door. Vanaf dat moment kun je gericht met het beste model aan de slag gaan!