HUP HOLLAND HUP!!! Of wordt het een samenvatting?

De oranjekoorts is inmiddels in volle hevigheid toegeslagen in Nederland. In de media zijn al diverse nieuwsberichten verschenen hoe bedrijven omgaan met het kijkbeleid rondom de, veelal tijdens werktijd, uitgezonden wedstrijden van het Nederlands elftal.

Oranje & de overheid

Binnen de overheid lijkt het erop dat voetbal kijken onder werktijd niet veel problemen oplevert tussen baas en werknemer, blijkt uit een peiling van binnenlandsbestuur.nl. Maatregelen als het soepel zijn met het opnemen van verlof, het neerzetten van Tv’s of het later inhalen van de tijd zijn allemaal geen issue binnen overheidsland. Als het werk het toelaat kan men gewoon kijken.

Oranje & Het Nieuwe Werken organisaties

Bedrijven die Het Nieuwe Werken geïmplementeerd hebben en uitdragen, zoals Interpolis, gaan nog een stap verder. Zij vertrouwt erop dat de verloren uren op een ander tijdstip worden ingehaald. ‘Het past bij goed werkgeverschap om privé en werk in balans te houden’ is de reactie van Interpolis. De managementstijl is simpel: medewerkers hebben de vrijheid en verantwoordelijkheid om hun werk in te richten zoals zij denken dat het beste is voor hun klanten. Interpolis, één van de eerste voorbeelden van Het Nieuwe Werken, rekent af op resultaat & niet op aanwezigheid. Als een deel van de middag niet wordt gewerkt, dan wordt die tijd op een ander moment ingehaald. Heeft deze managementstijl tijdens de kwalificatiewedstrijden geresulteerd in klantverlies of eventuele andere schade? Niet echt. Op de afdeling waar men schades behandelt was het aantal telefoontjes dat tijdens de wedstrijden binnen kwam de helft dan op een normale dag.

Het kan ook anders…

Maar niet iedere werknemer kan genieten van Oranje. Bijna de helft van de werkgevers vindt dat er gewoon gewerkt moet worden tijdens de wedstrijden. Wedstrijd of geen wedstrijd, er wordt gewoon gewerkt. In sommige gevallen kan dat natuurlijk ook niet anders: treinen, taxi’s en bussen zullen blijven rijden en ook medisch personeel, politie & brandweer werken gewoon door. Ook zijn er mensen die niet van voetbal houden, dus ook die werken door. Maar in de media kom je ook berichten tegen van organisaties die het simpelweg verbieden. Zo melde bijvoorbeeld Kluwer voor de eerste wedstrijd van Oranje op hun  intranet dat deze dag gewoon een reguliere werkdag betrof. In overleg konden medewerkers wel verlofuren opnemen, maar er zou geen groot scherm of andere maatregelen worden getroffen en ‘als een medewerker via een videostream opvallend en afwijkend netwerkgebruik zou vertonen, dan werd dit gerapporteerd aan het verantwoordelijke KMT-lid‘.

In een naschrift geeft Kluwer als reden voor dit laatste punt dat hun online dienstverlening & netwerken te allen tijde de juiste performance moet leveren. Een legitieme reden, maar wat mij verbaast is dat een kennisintensieve organisatie als Kluwer zo’n, in mijn ogen, ‘oude’ communicatie- & managementstijl naleeft. Kluwer, de brengers van ‘Over Het Nieuwe Werken portal & Het Nieuwe Werken congres, stuurt tijdens het WK op aanwezigheid en niet op output. Geen schande natuurlijk, want ze zijn zeker niet het enige bedrijf dat aanhanger is van deze managementstijl. En deze blog is ook zeker niet bedoelt om Kluwer in een kwaad daglicht te stellen. Het dient slechts als voorbeeld hoe twee grote organisaties, (in)directe gelinkt met HNW, totaal verschillend omgaan met een event als het WK-voetbal op basis van de door hun gehanteerde management principes. Toch ben ik wel benieuwd waar u verwacht dat de medewerkerstevredenheid op vrijdag 2 juli om 16:00 het hoogst zal zijn?

Deel dit artikel met anderen
Mark Meerbeek - Senior Strategie Consultant Het Nieuwe Werken
Mark Meerbeek begeleidt diverse beursgenoteerde organisaties in hun transitie naar Het Nieuwe Werken. Hierbij staat toegevoegde waarde voor het bedrijfsresultaat, slimmer samenwerken en een verbeterde werk/privé balans centraal. Hij is daarnaast auteur van diverse boeken en artikelen over innovatief samenwerken.
Zie zijn linkedin profiel voor meer informatie.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!

2 reacties


  • Trackbacks

  • Trackback van Bedrijfs DNA zit overal en komt altijd naar buiten
    woensdag, 7 juli, 2010

    […] Het Nieuwe Werken blog – Hup Holland Hup, of wordt het de samenvatting? “Zo melde bijvoorbeeld Kluwer voor de eerste wedstrijd van Oranje op hun  intranet dat deze […]