Iedereen duurzaam in HNW
Met Het Nieuwe Werken komt er ook een nieuwe visie op menselijk kapitaal. In de 21e eeuw zorgt de werkgever niet meer voor je, dat zul je zelf moeten doen. De drie P’s van Planet, Profit en People helpen je daarbij op weg. Ongeacht je baan kun je zelf de eerste stap zetten.
In mijn vorige blog schreef ik over ‘Weg met het idyllische plaatje’. Ik eindigde met weten hoe je eigen brein werkt, je eigen begrenzing. In deze blog bouw ik daarop voort. Werkers in de 21e eeuw zijn zelf verantwoordelijk voor hun productiecapaciteit. Je kunt je ertegen verzetten maar het biedt ook zeggenschap en ruimte. Maar natuurlijk heeft die eigen verantwoordelijk ook een keerzijde. Het vraagt om een scherpe blik in de spiegel. Je moet kritisch op jezelf durven zijn. We zijn allemaal druk en actief. Maar er is een groot verschil tussen productiviteit en actief zijn. Welke waarde voeg jij toe? Is er een goede balans tussen de energie die je in je werk stopt en de energie die het jou en de wereld om je heen oplevert?
Jezelf begrenzen
In de 21e eeuw kunnen mens en organisatie veel van elkaar leren. Organisaties zouden naar zichzelf moeten kijken als een organisme, een mens. En andersom zou een mens, een medewerker, moeten kijken naar zichzelf als organisatie. Is het huis op orde, zitten er voldoende financiën in, stroomt het, investeren we voldoende in onszelf? Wanneer we flexibel gaan werken en alle vrijheid krijgen om zelf onze tijd in te delen moeten we leren structuur aan te brengen en keuzes te maken.
Je moet jezelf begrenzen, ofwel in balans houden. Het Nieuwe Werken (HNW) wordt vaak gekoppeld aan duurzaamheid. De voor de hand liggende insteek daarbij is dat HNW bijdraagt aan minder files en minder vierkante meters. Dus minder CO2 uitstoot. Maar duurzaamheid behelst meer dan dat en gaat over de balans tussen Planet, Profit en People. HNW gaat in mijn ogen over die drie P’s, toegespitst op het individu. HNW biedt daarmee een nieuwe visie op individuele duurzaamheid.
Planet
De P van Planet. Oftewel: je persoonlijke energieverbruik. Weet jij wat je energie geeft en wat je energie kost? Heb je een goede balans tussen inspanning en ontspanning? Zorg je goed voor je lichaam? En je geest? Als kenniswerker is je brein een voorname energiebron. Er valt nog veel te leren over de manier waarop je de capaciteit van je onbewuste kunt gebruiken en hoe je de elasticiteit in je brein behoudt. ’s Morgens mail wegwerken is bijvoorbeeld verspilling van kostbare energie. Door welke keuzes laat jij je leiden als je je uren welf kan indelen? Kies je voor een tijdschema wat past bij je privéactiviteiten? Wanneer je jezelf ziet als productiefactor wordt het belangrijk dat je maximaal rekening houdt met je eigen ritme. Dus moet je weten wanneer je het meest productief bent en daar je dag op inrichten.
Profit
De tweede P is die van Profit. Ook voor het individu moet de financiële huishouding op orde zijn. Van bezieling en vrijheid alleen kun je geen hypotheek betalen. Hoe zorg je voor inkomen op de korte en lange termijn? Hoe investeer je in jezelf als productiefactor? Hoe hou je jezelf up to date?
Ook in de 21e eeuw is geld geen vies woord. Goed voor jezelf zorgen betekent ook dat je zorgt voor een gezonde financiële huishouding. Weet je hoeveel inkomen je nodig hebt om maandelijks te kunnen leven? Als je je passies en dromen achterna gaat, heb je hierin inzicht nodig. Dus vraag jezelf af wat je echt belangrijk vindt en baseer hier je keuzes op.
People
De laatste P is van People. Die P gaat over bezieling. Weet je wat je inspireert, wat je voedt, waar je voldoening uit haalt? Weet je waar je warm voor loopt? Wat je missie is in het leven? Wat je wilt bijdragen?
Je eigen idealen en drijfveren kennen, geeft je richting. Time management gaat dan niet zozeer om zo efficiënt mogelijk werken, maar veel meer over weten wat jou drijft en welke richting je op werkt.
Anticipeer op verandering
Kortom als het gaat over klaarmaken voor Het Nieuwe Werken, dan gaat het ook heel erg over de manier waarop je jezelf inzet en ontwikkelt. Weet jij waar je grens zit? Probeer je nieuwe dingen uit, haal je jezelf regelmatig uit je comfort zone, verwonder je jezelf nog en realiseer je je wat je nog niet weet?
Die vragen zijn nodig om met een frisse en open blik naar de wereld te blijven kijken. Ongeacht je baan kun je daar nu al mee beginnen.
maandag, 14 maart, 2011 at 12:18
Dag Kim, prachtige blog: ik vind de toevoeging van Purpose ook altijd mooi: van waaruit wil ik leven, waarin wil ik zinvol bijdragen? Duurzame groet! Edwin
woensdag, 16 maart, 2011 at 7:10
Hoi Kim,
Bedankt voor dit mooie stuk; dingen die je diep van binnen wel voelt maar soms ook nog even moet horen van iemand anders. Mensen moeten bewuster worden van hun eigen leven en mogelijkheden en organisaties om deze te benutten. Bedankt voor de column!
Groeten, Paul
woensdag, 16 maart, 2011 at 7:11
Hoi Kim,
Bedankt voor dit mooie stuk; dingen die je diep van binnen wel voelt maar soms ook nog even moet horen van iemand anders. Mensen moeten bewuster worden van hun eigen leven en mogelijkheden en organisaties om deze te benutten. Ik vergelijk mijn team met mensen vaak met een voetbalteam, alles moet in balans zijn. Elf spitsen of tien keepers heb je niets aan, iedereen zijn kwaliteiten en totaal nog sterker dan 11 man individueel. Bedankt voor de column!
Groeten, Paul
woensdag, 16 maart, 2011 at 8:17
Dag Kim,
Een mooie blog. Erg inspirerend! Je stukje over persoonlijke energiebalans klopt wel, maar ik zou dat niet onder Planet verwachten, wel onder People. Ik zou er voor willen waken dat we bij begrippen als Planet, en duurzaamheid alleen nog maar naar binnen kijken. Laten we bij Planet ook echt aan een duurzame wereld blijven werken, ons naar buiten blijven richten. En ja dat begint met een duurzame ik, maar is echt veel meer dan dat!
woensdag, 16 maart, 2011 at 9:26
beste kim, wat een mooi consistent, goed leesbaar en inspirerend stuk. dank je wel. ik zal het met veel plezier gebruiken in mijn spel met de werknaam”dertigersdilemma?!”, als jij dat goed vindt.het doel van het spel is: samen aan tafel met elkaar in gesprek over “het goede leven”.Goed in de zin van wat is zijn je idealen? Wat is reeel? Wat geeft mijn leven echt zin? Als je het leuk vindt mail ik je mijn promo filmpje. Graag hoor ik van je. alle goeds puck bulthuis
puck.bulthuis.consultancy@planet.nl