Initiatiefwetsvoorstel Flexibel Werken? Nog vaak indienen graag!
Afgelopen februari hebben GroenLinks Tweede Kamerlid Ineke van Gent en CDA Tweede Kamerlid Eddy van Hijum hun gezamenlijke initiatiefwet Flexibel werken weer ingediend. Het wetsvoorstel zou de brede steun hebben van werknemers, vakbonden, een aantal werkgevers en andere maatschappelijke organisaties. Het is de derde keer dat een vergelijkbaar wetsvoorstel wordt ingediend.
Tegenstanders
De publicatie van het indienen van het wetsvoorstel heeft een forse stroom publicaties van tegenstanders opgeleverd. Allemaal van mensen die zich kunnen beroepen op ruime ervaring op het gebied van Het Nieuwe Werken en verstand van zaken hebben.
- Hans Doorenspleet: Politiek wil HNW verplicht stellen: Een goed idee?
- Marianne Sturman: Waarom een HNW-voorstander tegen een HNW-wet is
- Bas Zuidwijk: Wet flexibel werken onzinnig?
- Bas van de Haterd: Open brief aan GL en CDA
- Monique van Maare: Flexibel werken is onmisbaar voor elke organisatie
Ook werkgeversvereniging AWVN haast zich te zeggen dat ze het wetsvoorstel ‘Thuis Werken’ overbodig vinden.
Meerderheid
Persoonlijk twijfelde ik of er wel een meerderheid was voor het wetsvoorstel. Dit komt ook omdat er op de site van GroenLinks in ieder geval één partij wordt genoemd als voorstander die dat openlijk niet is. Maar goed, tot mijn verbazing lijkt er wel degelijk een meerderheid. Uit een poll op LinkedIn (prachtige functionaliteit trouwens) in 3 groepen over Het Nieuwe Werken blijkt dat er binnen de leden van die groepen daar een meerderheid bestaat zoals blijkt uit onderstaande uitslag op basis van 62 reacties.
Het initiatief wetsvoorstel van kamerleden Eddy van Hijum (CDA) en Ineke van Gent (GroenLinks) waarbij werknemers voortaan zelf mogen kiezen voor flexibele werktijden of thuiswerken
Opvallend
Een paar opvallende zaken:
- In één van de groepen waren er meer tegenstanders (10) dan voorstanders (8).
- Mensen die het initiatiefwetsvoorstel geen goed idee vinden, reageren vaker inhoudelijk dan voorstanders.
- Er wordt wel eens als reden tegen het initiatiefwetsvoorstel genoemd dat de wet niet op iedereen van toepassing is. Hierbij worden voorbeelden genoemd (buschauffeurs, bakkers, verpleegkundige, etc.) die echter naar mijn idee met zelfroosteren ook prima flexibel(er) kunnen werken. Maar de argumentatie om grote groepen niet flexibel(er) te laten werken omdat er groepen zouden zijn waarvoor het niet zou kunnen, gaat er bij mij niet in.
Persoonlijk
Ben ik geen voorstander van deze wet. In goede arbeidsrelaties is waar of wanneer je werkt geen gespreksonderwerp, daar gaat het naar mijn idee over de resultaten. Natuurlijk zijn er plekken waar de arbeidsrelaties niet goed of goed genoeg zijn. Maar ik denk oprecht dat de benodigde dialoog niet is geholpen met een wettelijke recht. Waarom ik dan wel hoop dat er nog vaak een initiatief wetsvoorstel wordt ingediend? Omdat de wet dan nog steeds niet is ingevoerd en omdat de discussies rondom die wetgeving volgens mij wel helpen in de dialoog en wederzijds begrip.
Wat vind jij van het wetsvoorstel?
Wat vind jij van het Initiatief wetsvoorstel Flexibel Werken waarbij werknemers voortaan zelf mogen kiezen voor flexibele werktijden of thuiswerken?
Mijn mening:
- Vind ik een goed idee (54%, 13 stemmen)
- Vind ik geen goed idee (42%, 10 stemmen)
- Weet niet (4%, 1 stemmen)