Interview met Dik Bijl over zijn nieuwe boek [#hnwboek3]

Dik Bijl, auteur op HNW Blog, succesvol ambassadeur en schrijver over Het Nieuwe Werken gaat binnenkort aan zijn derde boek over dit thema beginnen. Na zijn standaardwerken ‘Het Nieuwe Werken’ (2007) en ‘Aan de slag met Het Nieuwe Werken’ (2009) zal het derde boek over de fundamenten gaan. De bedoeling is dat het boek in nauwe samenwerking met de internetcommunity rond HNW tot stand zal komen. Een onderdeel hiervan is dat het proces rond de totstandkoming van het boek de komende maanden via HNWBlog te volgen is. Bezoekers van deze blog worden van harte uitgenodigd om mee te denken en mee te schrijven. Dit zou er zelfs toe kunnen leiden dat jij een volledig hoofdstuk gepubliceerd krijgt in het nieuwe boek. HNWBlog sprak met Dik Bijl en vroeg hem naar de motivatie voor zijn nieuwste project.

Waarom weer een nieuw boek over Het Nieuwe Werken?

Eigenlijk heb ik al een tijdje het idee om een nieuw boek te schrijven over Het Nieuwe Werken; een meer beschouwend boek over de fundamenten van Het Nieuwe Werken. Het boek zal gaan over vier basisbeginselen van Het Nieuwe Werken: mens, werk, organisatie en leiderschap. Een tegenhanger eigenlijk van het meer actiegerichte ‘Aan de slag met Het Nieuwe Werken’ dat vooral liet zien waarom en hoe andere organisaties met Het Nieuwe Werken aan de slag zijn gegaan en hoe je dat zelf kunt opstarten. Met mijn nieuwe boek wil ik echt een paar niveaus dieper gaan om aan te geven waarom Het Nieuwe Werken geen modegril is, maar logisch, verstandig en ook noodzakelijk.

Het project “The making of #hnwboek3”. Wat is dat?

Ik wil het schrijven en uitgeven van het boek op een nieuwe manier doen. Bij mijn vorige boek heb ik geëxperimenteerd met voorpublicaties, een eigen uitgeverij opgericht en het boek uiteindelijk in twee formaten gepubliceerd: een gratis e-boek en een betaalbaar hardcover boek. Het gratis e-boek is vele duizenden keren gedownload van mijn eigen site en van bijvoorbeeld HNWBlog. De betaalde versie staat inmiddels al ruim 120 dagen in de top 50 van managementboek.nl. Met dit nieuwe boek wil ik een paar stappen verder gaan. Gewoon iets proberen wat nog niet eerder is gedaan; in elk geval niet bij mijn weten.

Men vraagt vaak aan mij hoe het is om een boek te schrijven. Veel mensen willen zelf ook wel een boek schrijven, maar weten niet hoe en zien op tegen de enorme uitdaging. Dit wordt mijn zesde boek en ik weet ondertussen goed het verschil tussen een artikel, column of blog aan de ene kant en het schrijven van een boek aan de andere kant. Tijdens het schrijven van het boek wil ik andere mensen graag deelgenoot maken van het schrijven van een boek, zowel procesmatig als inhoudelijk.

Wat is precies je plan?

In de eerste plaats wil ik in een zeer vroegtijdig stadium delen waar ik mee bezig ben, hoe ik daarover denk en wat ik van plan ben. Dat delen doe ik via HNWblog, mogelijk LinkedIn en Twitter met de hashtag #hnwboek3. (Omdat dit het derde Nederlandstalige boek over HNW is, red).

Inhoudelijk wil ik mensen uitnodigen om mee te denken over het boek; vanaf het eerste begin tot aan het eindstadium van schrijven. Dus ik kom met ideeën die ik nog niet heb uitgewerkt, met literatuur die ik daarvoor (her)lees, met mensen die ik interview of zou willen interviewen. Ik wil iedereen uitnodigen met me mee te denken, het met me eens of oneens te zijn, me te adviseren of te bekritiseren, enzovoort. De in mijn ogen beste inhoudelijke criticasters nodig ik uit om een hoofdstuk te schrijven voor een van de vier hoofdonderwerpen; een soort alternatief gezichtspunt op dat onderwerp. Dat mag door het schrijven van een hoofdstuk of door je te laten interviewen waarvan wij dan een hoofdstuk maken met jouw alternatieve ideeën.

Procesmatig wil ik mijn ‘deelgenoten’ laten meekijken hoe het is om een boek te schrijven: welke fasen er in zitten, de lange wandelingen in het bos om gedachten te ordenen en inspiratie op te doen; structureren, schrijven en herschrijven; wanneer ik helemaal enthousiast ben, wanneer ik er even totaal geen gat meer in zie en hoe ik weer uit het dal klim. Hoe de eindredactie en opmaak van het boek redelijk planbaar zijn, tenzij de schrijver toch weer iets anders wil op het laatste moment; en wanneer dat dan echt niet meer kan. En dan natuurlijk de mooiste momenten: een e-boek in definitieve vorm uploaden naar mijn site en een echt boek in handen hebben. Het komt allemaal voorbij in een end-to-end schrijfcyclus.

Wordt dat wel interessant?

Geen idee, het is een probeersel en de reacties zullen aangeven of mensen het interessant vinden en mede reisgenoot willen worden. Niet alles wat je probeert wordt succesvol, maar om met Cruyff te spreken: “als je niet schiet, ken je niet scoren”. Of de lezers van HNWblog dit interessant vinden, zal moeten blijken uit de reacties.

Door transparant te zijn in het schrijfproces, wil ik laten zien waar een schrijver doorheen gaat. Dat wordt een proces met pieken en dalen, dat weet ik nu al. Er is zelfs een kans dat het boek er niet gaat komen of dat het een veel te complex breiwerk wordt. Maar ik beperk me met mijn ontboezemingen echt tot het schrijfproces, de onmiddellijke omstandigheden en de inhoud. Het wordt dus geen Pfaffs- of Frans Bauerfeuilleton.

Welke uitgaven voorzie je?

Ik zie drie, mogelijk vier uitgaven. In elk geval wil ik twee e-boeken publiceren. Een met de co-schrijvers en de alternatieve gezichtspunten en een zonder. Het ‘harde’ p-boek wordt vooralsnog een versie zonder de co-schrijvers tenzij onderweg blijkt dat de behoefte daaraan toch een eigen p-boek uitgave rechtvaardigt.

Wanneer begint dit en hoelang duurt het?

Het eerste creatieve proces is al begonnen, maar ik zit daar nog middenin. Dit idee van “the making of” is een van de resultaten en dat het boek over de vier genoemde onderwerpen gaat ook. Ik hoop op 31 augustus een punt achter het schrijven te zetten. Half september komen de e-boeken uit en eind september begin oktober het p-boek. Ik wil vanaf begin juni tot en met medio september een of tweemaal per week een blog schrijven. De ene blog wordt op zaterdag gepubliceerd en de mogelijk tweede blog op woensdag. Twitteren wil ik vaker doen en ik hoop ook dat mensen daarop gaan reageren. Mijn twitteraccount is DikBijl en ik twitter over het boek met hashtag #hnwboek3.

HNWBlog wenst Dik veel succes bij het werken aan zijn nieuwe boek en hoopt dat we samen met alle volgers en bezoekers kunnen bijdragen aan een mooi resultaat. Je bent van harte uitgenodigd om mee te doen. Houd daarom deze blog en Twitter (#hnwboek3) goed  in de gaten.

Deel dit artikel met anderen
Redactie - Redactie van Het Nieuwe Werken Blog
De redactie van Het Nieuwe Werken Blog bestaat uit diverse journalisten en (eind)redacteuren.
Blijf op de hoogte van de blog via onze gratis abonnementen.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!

6 reacties


    Bas van de Haterd zegt:

    Spannend, ben benieuwd, zeker in zo'n korte tijd schrijven, respect!

    Ben ook benieuwd hoe het stukje 'leiderschap' er dan in komt. Ik hoor er veel over, ook in de interviews voor mijn boek, maar heb nog eigenlijk niemand het zien onderbouwen of concretiseren (behalve misschien Covey). Dat was voor mij ook de grootste tegenvaller in Connect!, leiderschap wordt overal genoemd, maar meer dan 'er is een ander leiderschap nodig' heb ik het nog niet zien gaan. Ik kijk in spanning uit.

      Dik Bijl zegt:

      Tja Bas, ik ben ook benieuwd 🙂
      Uiteraard komt Covey langs; ben die nog maar weer eens aan het herlezen. Zeer belangrijk, maar onvoldoende. Ik zie vooralsnog 4 vormen van leiderschap: visionair, dienend/coachend, verbindend en zelfsturend. Maar zoals gezegd, ik sta open voor andere visies en meningen. Ook voor de jouwe.

      Enne dat in 3 maanden schrijven is natuurlijk en wishful thinking en jezelf een ambitieus doel stellen. Mooi voorbeeld van zelfleiderschap?

        Bas van de Haterd zegt:

        Hoi Dik,

        Je reactie roept bij mij meteen vragen op. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen dienend/coachend en zelfsturend? Is dienend/coachend niet de manier waarop je zelfsturende mensen leidt? En hoe verhoud dit zich tot verbindend?

        Wat ik vooral bedoel is dus dat de termen hopelijk beter uitgediept worden. Ik hoor de termen vaak, maar de inhoud ervan, de voorbeelden, het gedrag, het effect ontbreken. En vaak ook de nuance trouwens, want volgens mij heb je meerdere type leiders nodig voor meerdere type mensen in één organisatie.

        Ben zelf niet zo'n leiderschapsfiguur, heb daar niet heel veel kaas van gegeten, dus kan je daar eigenlijk niet goed mee helpen. Ik geloof zelf in visionair leiderschap, maar ik weet ook dat dat iets is waar ik goed mee om kan gaan (zowel geven als krijgen) en dat dat niet voor iedereen is.

    Dik Bijl zegt:

    Tja Bas, ik ben ook benieuwd 🙂
    Uiteraard komt Covey langs; ben die nog maar weer eens aan het herlezen. Zeer belangrijk, maar onvoldoende. Ik zie vooralsnog 4 vormen van leiderschap: visionair, dienend/coachend, verbindend en zelfsturend. Maar zoals gezegd, ik sta open voor andere visies en meningen. Ook voor de jouwe.

    Enne dat in 3 maanden schrijven is natuurlijk en wishful thinking en jezelf een ambitieus doel stellen. Mooi voorbeeld van zelfleiderschap?

    Freerk Terpstra zegt:

    Wat me opvalt is dat bij de vier basisbeginselen geen communicatie staat. Wordt dat niet apart behandeld? Als mensen het over HNW hebben, zeggen ze altijd: “Het is meer dan tijd- en plaatsonafhankelijk werken.”. Maar tijd- en plaatsonafhankelijk werken is er wel een onderdeel van, toch? Of komt dat onder één van de andere pijlers?
    Ik denk dat veel lezers ook behoefte hebben aan handvaten hoe ze HNW technisch moeten of kunnen invoeren.
    Vanuit mijn opleiding Communicatie ben ik daar ook heel benieuwd naar en schrijf mijn scriptie daarover.
    Ik ben benieuwd naar je boek. Als ik ergens kan helpen, doe ik dat graag.

    Groet,
    Freerk Terpstra
    http://www.FreerkTerpstra.com

      Dik Bijl zegt:

      Beste Freek,
      dit is geen boek over hoe je Het Nieuwe Werken doet. Mijn huidige boek 'Aan de slag met Het Nieuwe Werken' gaat daar meer over. Dat boek kun je via hnwblog downloaden of via mijn eigen website (http://www.aandeslagmethnw.nl). Communicatie is heel belangrijk bij de aanpak van Het Nieuwe Werken en ICT stelt je in staat om soms tijd- maar in elk geval plaatsonafhankelijk te communiceren. Daar heb je helemaal gelijk in.

      Dit boek gaat meer over de fundamenten/pijlers onder Het Nieuwe Werken, waarmee ik bedoel: waarom is Het Nieuwe Werken nou zo'n goed idee en waarom zijn zowel mensen als organisaties daar hard aan toe.

      Ik zou zeggen volg de serie en blijf je commentaar geven cq vragen stellen.