Interview: ‘Zorg dat kenniswerkers regelmatig naar kantoor komen’

Door Arjan Hooiveld van Arjan-Hooiveld.nl - 26 maart 2010
2 Reacties

Leon Laagwater is Productmanager bij Smartboard/VSV. Voorheen werkte hij in het Hoger Onderwijs, o.a. bij de Hogeschool Utrecht. In het onderwijs wordt al jaren gebruikt gemaakt van SMART Boards, interactieve whiteboards, met beamer en aansluiting met je computer of laptop en internet. Arjan Hooiveld van HNW Blog sprak met hem.

Wat is jouw visie op Het Nieuwe Werken?

Het kantoor wordt steeds meer een ontmoetingsplek. Naast goede koffie, goede middelen, comfortabele werkplekken is het essentieel dat collega’s hun informatie en kennis snel kunnen uitwisselen en delen. Bij Het Nieuwe Werken horen ook dan vernieuwende technologieën waarmee dat mogelijk wordt gemaakt. Ik heb al diverse voorbeelden voorbij zien komen op Het Nieuwe Werken Blog: collaborations tools, videoconferencing, Buzzcuit en Multitouch. Tools om persoonlijk flexibel te zijn of om op afstand te communiceren.  

De hamvraag is: hoe krijg je flexibel werkende kenniswerkers toch met regelmaat naar kantoor?

Nou?

Zorg er daarom als werkgever voor dat er op kantoor faciliteiten aanwezig zijn, waarmee je als groep live kunt samenwerken en dat ook voldoet aan de digitale eisen van de nieuwe kantoren.

De clue is dat mensen naar kantoor willen komen om dingen te doen die thuis niet mogelijk zijn, zoals persoonlijke ontmoeting met collega’s.

Binnen Het Nieuwe Werken en het papierloos werken zijn er goede digitale middelen beschikbaar om live vergaderen en brainstormen te faciliteren. Hierbij doel ik bijvoorbeeld op interactieve whiteboards.

Zorg ervoor dat de medewerkers gemotiveerd zijn om regelmatig naar kantoor te komen door ze ook daar de beste faciliteiten te bieden.

Maar wat is het voordeel van een SMART Board boven het samenwerken via meerdere computers?

Samenwerken via meerdere computers hoeft men niet per se op kantoor te doen. SMART Boards zijn ideaal voor live presentaties, brainstormsessies of meetings. En laten we eerlijk zijn, brainstormen werkt het beste als je creatief ‘out of the box’ kunt denken. En dat gaat minder goed als iedereen achter zijn of haar eigen pc hangt.

In hoeverre kunnen SMART Boards volgens jou een rol bij spelen Het Nieuwe Werken?

Een aantal grote klanten van ons zijn bezig met de overgang naar Het Nieuwe Werken. Één van de vragen die bedrijven hadden, was inderdaad hoe zij hun collega’s op kantoor maximaal zouden kunnen faciliteren. De SMART Boards spelen daarin een belangrijke rol.

Daarbij hebben zij ervoor gekozen om verschillende ruimten te voorzien van Interactieve whiteboards. Met een druk op de knop is het namelijk mogelijk om even snel samen met een collega aantekeningen te maken en deze op te slaan of naar jezelf te mailen. Dit soort nieuwe digitale toepassingen helpen om kenniswerkers bij hun werk op kantoor te faciliteren. 

Een vergadering kan worden gestroomlijnd en een PowerPoint presentatie interactief gemaakt worden. Men kan namelijk tijdens de presentatie aanvullende aantekeningen en opmerkingen maken die direct worden verwerkt in de presentatie en de notulen. De productiviteit van de werknemer neemt hierdoor toe tijdens vergaderingen en presentaties.

Deel dit artikel met anderen
Arjan Hooiveld - Contentmanager en medeoprichter van HNWBlog
Arjan Hooiveld is medeoprichter van Het Nieuwe Werken Blog en de man achter Werken20.nl. Hij is adviseur digitale media, contentmanager en projectcoördinator en heeft diverse lezingen en presentaties gegeven over Het Nieuwe Werken.
Meer informatie vindt u op zijn website, zijn linkedin profiel en zijn twitter pagina.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!

2 reacties


    insaf zegt:

    ik zou da graag willen hoe veel kost het ?

    insaf zegt:

    en zonder laptop i kzou het graag in men huis in men kamer :d