Invloed van het nieuwe werken op de bedrijfsacquisitie
Langzaamaan heropent de Nederlandse maatschappij zich. Dit betekent dat de meeste organisaties in de komende maand starten met hybride werken. Hierbij zit men een deel van de tijd op kantoor en werkt men de resterende dagen vanuit huis. Het is voor veel organisaties afwachten wat het nieuwe werken voor hen zal gaan betekenen. Bevalt het wel voor medewerkers? Neem de kosten af doordat er minder verbruikt wordt op kantoor? Enzovoorts. Ook wordt al gekeken naar de invloed van het nieuwe werken op de bedrijfsacquisitie. Een afname in de kosten maak een bedrijf verkopen op termijn mogelijk makkelijker. Immers het bedrijf is meer waard, zonder dat geïnvesteerd moet worden om een hogere omzet te behalen.
Bedrijf kopen makkelijker door meer ruimte op kantoor
Niet alleen een bedrijf verkopen zal makkelijker en interessanter worden door een toenemende bedrijfswaarde. Het nieuwe werken maakt mogelijk ook een bedrijf kopen een interessante optie voor veel organisaties. Voornaamste reden hiervoor is het feit, dat er niet geïnvesteerd hoeft te worden in een veel groter kantoor als het personeelsbestand uitbreidt door de bedrijfsovername. Immers, niet alle medewerkers zullen straks op dezelfde dag op kantoor aanwezig zijn. Nieuwe personeelsleden kunnen de dagen naar kantoor komen, waarop bestaand personeel afwezig is.
Bedrijven zagen waarde afnemen tijdens pandemie
Een andere reden die een bedrijf kopen interessant maakt, los van het nieuwe werken, is de afgenomen bedrijfswaarde van sommige organisaties. Met name in de evenementenbranche, maar bijvoorbeeld ook in de horeca had men het de afgelopen anderhalf jaar zwaar. Hoewel het aantal faillissementen in Nederland zeer beperkt bleef, zagen bedrijven de omzet dalen. Het maakt het voor grotere bedrijven interessant om nu anderen over te kopen.
Nieuwe werken laat de kosten mogelijk dalen
Voor bedrijven die het nieuwe werken introduceren, zullen de kosten zeer waarschijnlijk dalen. Er kan bijvoorbeeld verhuisd worden naar een kleiner kantoor, waardoor er minder betaald hoeft te worden aan huur, energieverbruik, enzovoorts. Er zit hier nog wel een addertje onder het gras. Werknemers kunnen hun werkgever (via de vakbond) vragen een vergoeding te bieden voor het thuiswerken. Althans, dat is het plan van de overheid. Het is nog onzeker in hoeverre bedrijven die vergoeding ook daadwerkelijk aan het personeel zullen bieden. Het gaat om een netto bijdrage van circa twee euro per dag. Deze vergoeding maakt dat de netto besparing door het nieuwe werken mogelijk zeer beperkt zal blijven voor veel organisaties.