Je auto kopen of financieren?

Reacties gesloten

Je weet hoe ‘het nieuwe werken’ in elkaar steekt. Met deze werkvorm ben je flexibeler dan ooit tevoren. Dit betekent echter wel dat je ook qua vervoer flexibel dient te zijn. Zeker wanneer je zelfstandige bent, zul je eenvoudig en snel van plek naar plek moeten kunnen gaan. Een afspraak hier, een meeting of pitch daar… De auto is en blijft dan waarschijnlijk het beste vervoermiddel. Dat geldt niet alleen voor zelfstandigen, maar voor iedere professional die niet gebonden is aan een vaste plek. Je krijgt geen auto van de zaak, maar wilt wel zelf een goed, betrouwbare auto rijden. Ga je deze kopen of financieren? Wij lopen met je langs de voor- en nadelen.

Waarom zou je kopen en waarom zou je financieren?

Wie het geld ervoor beschikbaar heeft, doet er eigenlijk altijd verstandig aan om een auto te kopen. Het biedt je zekerheid: je weet dat je de uitgave kunt doen en je weet tevens dat je van de auto af kunt wanneer je wilt. Wanneer je de auto verkoopt, zul je een gedeelte van je investering terugkrijgen.

Echter: lang niet iedereen heeft het budget om de auto te kopen die hij/zij wil. Is een auto financieren dan een goede optie? De tijden zijn behoorlijk veranderd. Zo zijn de tijden dat je voor een auto een zeer dure lening af moest sluiten eigenlijk wel voorbij. Financial lease is bij veel mensen uit de gratie geraakt. Deze vorm betekent namelijk niets meer en niets minder dan koop op afbetaling, met alle bijbehorende risico’s.

Private lease, wat zijn de voordelen?

In plaats daarvan is private lease de afgelopen jaren sterk in opkomst geraakt. Een auto kopen biedt je zekerheid in de zin dat je geen maandelijkse verplichtingen hebt, behoudens verzekering, wegenbelasting en onderhoud. Echter, wanneer je auto defecten vertoont, komen de kosten voor reparatie ook voor jouw rekening. Private lease is populair omdat je voor een vast maandbedrag een (nieuwe) auto kunt rijden inclusief wegenbelasting, verzekering en onderhoud. In die zin biedt deze constructie je dus meer zekerheid dan kopen: tegen een all-in prijs (behoudens brandstof) kun je zorgeloos genieten van het rijden in een nieuwe auto.

Zo aantrekkelijk als een auto financieren is: het blijft een financiële verplichting met maandlasten die je moet kunnen en willen dragen. Daarentegen is het mogelijk om voor een realistisch bedrag per maand een auto te rijden die je waarschijnlijk niet zou kunnen kopen.

Wat voor jou de beste keuze is, is dus geheel aan jou. Maak in elk geval een weloverwogen afweging.

Vergelijk altijd

Ga je een lening aan (want dat is wat private lease in de basis gewoon is), dan doe je er altijd verstandig aan om leningen te vergelijken. Een lening vergelijken kan eenvoudig online. Kiezen voor de juiste bank of verstrekker kan je een hoop geld besparen. Door de tarieven en voorwaarden met elkaar te vergelijken kun je sneller de juiste keuze maken. Het is een kleine moeite, dus sluit nooit zomaar de eerste lening die je tegenkomt af: er is altijd een reële kans dat je elders beter af bent.

Deel dit artikel met anderen
Sander Wijdemans - Online marketeer en ondernemer
Sander Wijdemans is freelance online marketeer en online ondernemer. Door de jaren heen heeft hij verschillende platforms, blogs en webshops opgezet, waaronder de succesvolle internationale webshop www.woodiful.com. Sander Wijdemans werkt als freelance marketeer onder de bedrijfsnaam SW Online Marketing & Media.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten