Kantoor overbodig? [Onderzoek]

Door Michel Schaalje van Cisco Nederland - 3 januari 2011
6 Reacties

Lezers van Het Nieuwe Werken Blog hoef ik natuurlijk allang niet meer te overtuigen dat de traditionele manier van werken aan het veranderen is en dat werknemers tegenwoordig andere zaken willen en nodig hebben dan voorheen. Toch bestaan er nog steeds werkgevers die sceptisch tegenover het nieuwe werken staan. Dan is het fijn om cijfers en onderzoeken te hebben die de invloed van het nieuwe werken bevestigen. Bij Cisco hebben we dit jaar een uitgebreid internationaal onderzoek gedaan in dertien landen onder werknemers en IT-managers. De uitkomsten bevestigen maar weer eens dat tijden veranderen en dat bedrijven hier tijdig op moeten inspelen.

Flexibiliteit boven salaris

Zo bleek uit het onderzoek dat 60 procent van medewerkers het kantoor niet langer nodig heeft om productief te zijn. Het merendeel van de respondenten geeft zelfs de voorkeur aan een baan waarbij ze de flexibiliteit hebben om op verschillende plekken te werken, ook als dat betekent dat ze dan minder verdienen. De behoefte aan mobiliteit en flexibiliteit is dus heel sterk.

Die gewenste flexibiliteit betreft niet alleen werklocaties en werktijden, maar ook vrije keuze in apparaten, applicaties en toegang tot social media. Ruim tweederde verwacht zelfs van hun IT-afdeling dat ze met elk apparaat, privé of zakelijk, toegang te krijgen tot bedrijfsnetwerken en informatie. Dat blijft ook niet bij een laptop of iPad, maar zal in de toekomst ook gelden voor bijvoorbeeld onze televisie of een navigatiesysteem.

Data op straat

Het spreekt voor zich dat deze ontwikkeling de nodige consequenties heeft voor de IT-infrastructuur van organisaties. Het netwerk krijgt niet alleen veel meer data te verwerken, ook beveiliging is een belangrijk aandachtspunt. Naarmate werknemers flexibeler gaan werken, neemt ook het risico op gegevensverlies toe. Maar bijna de helft van de ondervraagde IT-managers geeft aan dat ze wat betreft beleid en technologie nog niet zijn voorbereid op het ondersteunen van meer mobiele werknemers.

Opvoeden van medewerkers

Toch is het niet alleen aan de IT-afdeling om het risico op gegevensverlies te verminderen. Ook aan het management van de organisatie heeft de nodige verantwoordelijk te nemen. Aan hen de taak om hun medewerkers bewust te maken van de risico’s en te zorgen voor goede training. Zo is het bijvoorbeeld van belang medewerkers te informeren om hun bedrijfsapparatuur niet onbeheerd in een openbare ruimte te laten staan, of zich bewust te zijn van hun omgeving als ze gevoelige informatie op hun scherm bekijken.

Gelukkig krijgen werkgevers wel wat voor deze inspanningen terug. Werknemers vinden flexibiliteit om overal te kunnen werken zo belangrijk dat het een positieve invloed heeft op hun bedrijfsloyaliteit. Daarnaast zijn mobiele werknemers productiever en als dat nog niet overtuigend genoeg is; ze hebben ook nog eens meer plezier in hun werk!  

Deel dit artikel met anderen
Michel Schaalje - Technisch Directeur van Cisco Nederland
Michel Schaalje is Technisch Directeur van Cisco Nederland. Als MT-lid is hij verantwoordelijk voor de pre-sales consultancy-tak van Cisco. Deze organisatie adviseert bedrijven hoe zij met IT-oplossingen de bedrijfsvoering kunnen verbeteren.
Zie zijn linkedin profiel voor meer informatie.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!

6 reacties


    Clemens Otto zegt:

    Wordt Het Nieuwe Werken nu Het Nieuwe Thuiswerken! Steeds meer activiteiten verplaatsen zich van kantoor naar huis. Een ombuiging waar ik mij als werkplekadviseur zorgen over maak. We moeten waken dat de verworven arbeidsomstandigheden op kantoor bij het thuiswerken niet worden afgebroken. Op kantoor meer “Verstaanderen” en thuis Het Nieuwe Thuiswerken toepassen.

    Flexkantoor Kamer52 zegt:

    Inderdaad, veiligheid van data lijkt mij door velen helemaal over het hoofd gekeken. De een wifi verbinding is veilig, de andere niet, en de mensen die daar werken hebben vaak geen idee hoe het zit. Managers weten het ook vaak zelf niet, waar de werknemers komen te zitten as het om plaats en tijd onafhankelijk werken. Dan ligt het aan iedere mobiele werknemer en zzp’er om ervoor te zorgen dat de informatie en de verbinding veilig is, maar goed, hun interesse is niet altijd hetzelfde als die van het bedrijf wat de definitie van “gevoelige informatie” betreft.

    Maar het zonde ervan is dat het vrij eenvoudig op te lossen is, het hoeft echter geen hinder te vormen voor de invoering van HNW.

    Koen Verhofstad zegt:

    Wel jammer dat Nederland niet in het bewuste onderzoek zat. @Michel, wellicht een idee?

    Galjaard zegt:

    Ik heb een tijdje terug een uitspraak gehoord, weet niet meer van wie, maar kwam erop neer dat als je eenmaal gebruik gaat maakt van internet als organisatie, dat je dan weet dat je niet 100% kunt beveiligen. Accepteer dit gewoon. Probeer het zo veilig mogelijk te doen, maar schiet er niet in door, tenzij het om gegevens gaat die echt niet naar 3en mogen.

    We pretenderen in Nederland kennisland te zijn, we willen in de top 5 staan (staan we zeker nog niet). Dan gaat het m.i. niet om de kennis die je hebt, maar veel meer om hoe je die kennis toepast. Kennis is er m.i. ook echt om te delen. Hoe krampachtiger we erover doen, hoe meer kans juist dat het mis gaat lijkt mij.

    Het nieuwe werken is gewoon een vorm van werken (en overigens niet heel erg nieuw). Oké mensen krijgen meer en andere mogelijkheden om dat werk vorm te geven en daar zul je als organisatie in moeten faciliteren. ICT is echt ondersteunend in deze, net zo goed als de (bedrijfs)processen ondersteunend zijn.

    Het gaat om de mensen en de afspraken en hoe daarmee omgegaan wordt. In sommige organisaties is het inderdaad mogelijk dat een werkplek op kantoor volledig overbodig wordt. Maar dat zal echt niet overal en voor iedereen en elke functie van toepassing zijn. Echt maatwerk m.i.

    Michel Mooij zegt:

    Bij het Nieuwe Werken is de informatie is waar je bent. Als je anytime anyplace werkt is de informatie dus ook anytime anyplace. Als dat qua beveiliging niet acceptabel is, zul je dus niet altijd overal kunnen werken. Misschien is een kantoor dan toch zo gek nog niet.

    Het is in elk geval een serieus punt van aandacht om HNW volwassen te maken.

    JeroenK zegt:

    Werk in Nederland is aan het veranderen. En in een rap tempo. Bedrijven gaan steeds meer project en teamgericht werken. Teams ontmoeten tijd en plaats onafhankelijk. De werkplek verandert tussen keukentafel en vergaderruimte, dagelijks. We ontmoeten collega’s op kantoor of onderweg.
    De zelfstandige professionals gaan voorop. Bedrijven, aangestoken door Het Nieuwe Werken virus, volgen snel. In heel Nederland is het te merken. Bedrijven reduceren hun vloeroppervlakte, kantoren staan (half) leeg, velen zoeken naar flexibiliteit in werkplekken.Wekelijks opent een nieuwe initiatief haar deuren. Cowork centers bieden flexibele werkplekken aan. Hotels breiden hun traditionele vergaderfaciliteiten uit. De goed uitgeruste horeca met wifi profiteert van een aanwas van Nieuwe Werkers. Bedrijven zetten kantoordeuren open voor klanten, partners of derden.

    Kijk zelf eens op springwrq.com. Eindelijk transparantie in het grote aanbod, gericht op de vraag van vandaag, uitgerust met de technologische mogelijkheden van morgen. Een initiatief Voor en Door een community van ruim 2,1 miljoen flexibel werkende Nederlanders.