Kennis, will it blend?

Door Jerre Lubberts van World of Minds - 21 maart 2013
2 Reacties

Kennis delen en Het Nieuwe WerkenKennismanagement is niet meer van deze tijd, was het eerste dat ik hoorde 15 maart bij het 10-jarig bestaan van het (kennismanagementnetwerk!) Dutch KM Open. Althans, als woord om de betekenis te duiden. Het Dutch KM open is een informeel netwerk van professionals die geregeld bijeenkomen rond de thema’s kennis-, informatie- en innovatiemanagement. Thema’s die mij binnen HNW al lang bezighouden. Kennis laat zich namelijk niet managen. 

De nadruk van de dag lag op het delen en overdragen van kennis. Thomas Verhagen van Dialogues House had hiervoor een leuke en effectieve formule bedacht: een visual harvester (die gesproken woorden omzet in visualisaties als mindmaps, cartoons, foto’s, collages, et cetera) verbeeldde de ‘kennisbites’ in cartoonachtige tekeningen, een team van Connection of Minds legde alle spreekbeurten in mindmaps vast, en iedere deelnemer kreeg toegang tot social skills sharing-site kennektid.com. Maar het kennis delen ging verder: we kregen een badge met daarop drie namen van andere deelnemers en werden gevraagd voor de lunch een picknickmand te pakken en voor en met elkaar broodjes te gaan smeren. Kennis delen kan op veel manieren.

Kennis delen: audio x visual mapping

Zelf wilde ik dit doen door met mijn livescribe pen spreekbeurten vast te leggen in een mindmap met een koppeling naar de audio. Deze pen bevat een camera en audiorecorder, en omdat elke pagina waarop je schrijft een uniek reliëf kent, kan de pen exact op dat moment de audio koppelen aan hetgeen je schrijft of tekent. Heel effectief is je steekwoorden in een mindmap te noteren: je hebt de rode draad van het verhaal, inclusief onderlinge verbanden, en kunt later in de mindmap klikken om zo de audio van dat specifieke moment te beluisteren. (Verderop vind je links om twee spreekbeurten als pdf te downloaden en te ondervinden hoe dit werkt.)

Het Nieuwe Organiseren

Pierre van Amelsvoort, medeauteur van Het Nieuwe Organiseren en professor aan de KU Leuven, vervolgens schetste in het kader van ‘integraal organiseren’ een interessant model van vier regimes. Hierin behandelde hij enkel- en meervoudige vraagstukken in een strategische context langs de invalshoek van mens, gedrag en organisatievorm. Het (verlichte) bureaucratische model is volgens hem niet meer van deze tijd, maar kan beter worden vervangen door het flexibele- of het netwerkregime, die beide uitgaan van proportioneel organiseren met zorg voor ruimte, diversiteit en couleur locale. Uitgaande van de menselijke maat van samenwerking moeten teams volgens Van Amelsvoort uit niet minder dan acht en niet meer dan twaalf personen bestaan. Groter komt de communicatie niet ten goede, kleiner biedt onvoldoende diversiteit.

Innovatie in de vierde dimensie

Daarna sprak Paul Iske, hoogleraar Open Innovation & Business Venturing, in andere termen dan Van Amelsvoort over flexibiliteit en autonomie. Volgens hem moeten organisaties agile zijn. Dat in de complexe wereld zaken zien en snappen wat je ermee kunt letterlijk van levensbelang is, illustreerde Iske dit aan de hand van voorbeelden van zombie-industrieën –een industrie die al is overleden zonder dat zelf in de gaten te hebben – zoals de muziekindustrie. Het intellectuele kapitaal van de organisatie is de basis van succes en de bron van nieuwe innovaties. Het scheppen van een klimaat waarin dit kapitaal gekoesterd, verrijkt, gedeeld en simpel toegepast kan worden is hierbij cruciaal.

Hoe sociale innovatie en een community van serendipiteit hierin past, lees en hoor je als je de spreekbeurt van Paul Iske als mindmap-pdf downloadt (met Acrobat Reader).

Internet cuts out the middleman

Martijn Aslander besprak een drietal boeken om ons aan het denken te zetten, De Zeester en Spin van Ori Brafman en Rod A. BeckstromAbundance van Peter H. Diamandis en Age of Access van Jeremy Rifkin. Een van Aslanders boodschappen die mij bijzonder aansprak is dat we meer moeten spelen (homo ludens) en niet altijd een doel voor ogen moeten hebben. Ontdek en combineer door te spelen.

Een andere boodschap raakte Het Nieuwe Werken in de kern. De zeester en de spin verhaalt van het verschil tussen deze twee: de zeester beschikt over intelligentie in iedere poot. Als je er een afhakt, kan de kennis in andere poten ervoor zorgen dat die poot weer aangroeit. Kennis is zo overal en kan voor iedereen toegankelijk zijn. We kunnen veel problemen oplossen en situaties significant verbeteren als we maar nieuwe dingen durven te bedenken en uitvoeren – ook al gaan die tegen de gevestigde orde in – wat ook tijdens de andere lezingen deze dag wel duidelijk werd. Het internet en intranet helpen ons daarbij. We kunnen net zoals de zeestermetafoor de collective intelligence op het web zetten, laten groeien en zo voor iedereen beschikbaar maken. Begin in je eigen organisatie.

Download en beluister het hele verhaal van Martijn Aslander door in de mindmap-pdf te klikken(met Acrobat Reader).

Na afloop van de Dutch KM Open hadden we ook de juiste benaming voor kennismanagement gevonden: kennisflow-facilitatie.

Deel dit artikel met anderen
Jerre Lubberts - Adviseur en trainer
Jerre Lubberts werkt als adviseur en trainer bij World of Minds. Dit bedrijf richt zich op het versterken van de 'denk- en doe-kracht' van mensen, teams en organisaties. Niet alleen om tijd te besparen en het werkplezier te vergroten maar ook om veranderprocessen te versnellen. Dat doen ze o.a. door trainingen, personal coaching en door 'denksessies' te ondersteunen met een ervaren moderator en ‘livemindmapper’. Een denksessie kan een vergadering, strategie-, brainstorm- of kennis-sessie zijn, maar ook een project start-up of een paneldiscussie tijdens een congres.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!

2 reacties


    Alexis van Dam zegt:

    Naast de bovenstaande mindmaps, is er ook een interactieve mindmapwebsite gemaakt. De mindmaps hierop geven een goed gestructureerd beeld van de inhoud van de presentaties. De volledige mindmaps van de Dutch KM open van o.a. Paul Iske, Piere van Amelsvoort en Martijn Aslander zijn te vinden via de link: http://bit.ly/Xs9LUe.

      Jerre zegt:

      Misschien ook aardig is de mindmap website met de opening van het dialogueshouse te bekijken (interessante sprekers zoals Mathieu Weggeman, Bernhard Wientjes etc.): http://www.ahacoaching.nl/dialogueshouse