Klanten online laten betalen: zo doe je dat

Door Danny Bijl van - 6 april 2022
Reacties gesloten

Kleine ondernemers lopen er al snel tegen aan: klanten online laten betalen hoe werkt dat? Aanbieders van online betaalsystemen vragen een kleine vergoeding per betaling. Online betalen is een kleine snelle handeling, dus een provisie hierover betalen lijkt gemakkelijk verdiend. Maar juist om elke online betaling soepel te laten verlopen is een Payment Service Provider (PSP) onmisbaar.

Wat is een PSP?

Een Payment Service Provider (PSP) biedt software waarmee je bezoekers kunnen betalen, bijvoorbeeld met creditcard, iDEAL of PayPal. De software werkt als een soort internetkassa. Alle aspecten rondom online betalen, in de webshop, worden verzorgd. Ook de terugbetalingen voor retouren. En automatische incasso’s voor eventuele herhaalbetalingen.

Het voordeel van een PSP is dat je als ondernemer contact hebt met slechts een aanbieder die de hele betalingsafhandeling voor je regelt. Je hoeft dus niet los voor elke betaalmethode een contract af te sluiten. Dat levert niet alleen gemak ook, maar je haalt er ook expertise mee in huis. Een PSP zorgt ervoor dat de betaalsystemen continu wordt geüpdatet en aan de laatste veiligheidseisen voldoet. Bovendien kan een PSP jou op onafhankelijk advies geven over de juiste betaalmethode(n) voor jouw product of business.

Welke betaalservice kiezen?

Welke betaalservice kiezen

Er zijn twee soorten diensten: een collecterende payment service provider en een distribuerende payment service provider. Een collecterende betaalservice levert met een contract een volledig pakket. Denk aan de techniek van de internetkassa, de gewenste online betaalmethoden en alle administratieve handelingen die daarbij komen kijken. Het is een alles-in-een-oplossing, waardoor je niet hoeft te onderhandelen met banken. Dit is de ideale oplossing voor kleine maar ook middelgrote of zelfs grote ondernemers.

Een distribuerende payment service provider levert alleen de technische koppeling van de online kassa met de webwinkel. Voor de online betaalmethoden in de webshop moet je dan zelf alle transacties en aankopen aan elkaar koppelen. Alle betalingen komen immers rechtstreeks op je eigen rekening. Voor bedrijven met een grote financiële afdeling kan dit wenselijk zijn, maar in de meeste gevallen kiezen bedrijven voor een collecterende payment service provider waarbij de transacties terecht komen op een Stichting Derdengelden-rekening. Hierbij wordt er wekelijks, of in overleg vaker, uitbetaald.

Payment service providers vergelijken

Om een keuze te maken voor een payment service provider, is het zaak om te vergelijken. Welke online betaalmethoden worden er aangeboden? Wat zit er in het betaalpakket? Hoe zit de dienst technisch in elkaar? Kies je voor een alles-in-een-dienst, of wil je liever zelf betalingen verwerken?

Al deze factoren hangen af van de inrichting en de grootte van je bedrijf, het soort bedrijf en welke betaalmethodes je zou willen aanbieden. Maak een keuze die het mogelijk maakt om te groeien, zodat je niet na enige tijd weer nieuwe betaalsoftware hoeft te kiezen. Win informatie in, en vraag om advies. Op die manier kun je afwegingen maken en je keuze maken voor een online betaaldienst.

Deel dit artikel met anderen
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten