Wat is Het Nieuwe Werken-recept voor een heldere visie? [#KRHNW]

Door Receptenboek Het Nieuwe Werken van - 11 augustus 2011
Reacties gesloten

Met dank aan e-office en work21 publiceert Het Nieuwe Werken Blog iedere week een of meerdere hoofdstukken uit het boek ‘Klein receptenboek voor Het Nieuwe Werken’. In het boek geeft Roland Hameeteman samen met Gonny Vink en Ben Kuiken 49 praktische recepten voor Het Nieuwe Werken. De recepten bieden houvast en inspiratie om vanuit verschillende invalshoeken te starten met Het Nieuwe Werken.

Basisrecept voor een heldere visie

Je hebt nu een missie en deze wordt gedragen door een groot deel van je organisatie. Dat is natuurlijk fijn, maar eigenlijk kun je daar nog niet zo veel mee. In dit recept gaan we de missie concreet maken en vertalen in een visie.

Pittige visieschotel
Benodigdheden:
1. de missie uit recept 1;
2. een flinke mate van voor­stellingsvermogen;
3. een grote bos vragen;
4. een scherp mes.

Missie en visie horen bij elkaar als wortels en doperwten – ze kunnen wel zonder elkaar, maar samen smaken ze zo veel beter (zeker met een klontje boter!). Maar wat is eigenlijk het verschil? Eenvoudig gezegd is de missie wie je bent en wat je drijft en de visie waar je naartoe wilt. Je bent bijvoorbeeld erg goed in het verzorgen van zieke mensen, daar ligt je hart. Dan is het zo goed mogelijk verzorgen van zieke mensen je missie. De visie kan zijn om de mensen in je regio de beste zorg te bieden.

Recept 2 voor Het Nieuwe WerkenConcreet maken

Nu is het belangrijk om streng voor jezelf te zijn. Want dat is makkelijk gezegd: de beste zorg. Maar wat betekent dat? Is dat zorg die verleend wordt door de beste artsen en de beste verpleegkundigen in het land, en met de beste medische apparatuur? Of is het de meest menselijke zorg, dat wil zeggen: zorg waar de patiënt zich echt prettig bij voelt?

Je begrijpt het al: een visie zegt eigenlijk nog niet zo veel. Het is een stuk papier waarmee je nog alle kanten op kunt. Daarom is het nodig om de visie concreet te maken. Dat doe je door jezelf de volgende vraag te stellen: wat betekent het? Wat betekent het dat wij de beste zorg willen bieden? Waaruit moet dat blijken? Wat willen wij dat onze patiënten tijdens een familiefeestje over ons ziekenhuis zeggen? Dat we de beste (en duurste!) MRI-scanner ter wereld hebben waarmee we nog beter een diagnose kunnen stellen? Of dat onze artsen en verpleegkundigen echt de tijd nemen voor onze patiënten?

Deze vragen (wat betekent het, wat zeggen mensen over je op een familiefeestje) zijn vooral bedoeld om je voorstellingsvermogen te prikkelen. Je moet je proberen voor te stellen welk gedrag er hoort bij de missie en de visie die je hebt geformuleerd. Deze vragen horen dan ook thuis in de sessies uit het eerste recept, want zonder een concrete voorstelling en een heldere visie blijft een missie een lege huls.

Recept 2 voor Het Nieuwe WerkenToon leiderschap

Maar we zijn er nog niet, want het liefst willen we het natuurlijk allemaal: én de beste scanner, én artsen die de tijd voor hun patiënten nemen, én de beste werkgever, én… We moeten keuzes maken, want als we alles willen, bereiken we helemaal niets. Nu is het in een organisatie met zoveel verschillende mensen en dito wensen lastig om consensus te bereiken over de prioriteiten. De neurochirurg wil graag de MRI-scanner, de HR-directeur wil een aantrekkelijke werkgever zijn en ga zo maar door. Dus hebben we iemand nodig die de knoop doorhakt, en dat is meestal de directie of de bestuursvoorzitter. Die moet hier leiderschap tonen. Maar dat doet hij niet door eenzijdig en autocratisch zijn wil aan de organisatie op te leggen. Nee, hij zal echt naar iedereen in de organisatie moeten luisteren en dan pas de knoop moeten doorhakken. Dat is de enige manier om draagvlak te krijgen en ervoor te zorgen dat de visie ook echt wordt uitgevoerd. Maar daarna moet hij dan ook goed snijden, met een scherp mes: dat wel, maar dat niet. Maak keuzes, en houd je eraan!

Over leiderschap is heel veel gezegd en geschreven. De belangrijkste taak van de leider ligt volgens ons bij het richting geven aan de organisatie en helder communiceren waarom deze keuzes worden gemaakt. Een leider hoeft niet alles zelf te weten of te kunnen, en weet wanneer hij anderen moet inschakelen of moet raadplegen. Je kwetsbaar durven opstellen en kritisch naar jezelf kijken behoren tot de basisuitrusting van iedere leider, net als mensen uitdagen, mensen inspireren en een omgeving creëren waarin mensen worden uitgedaagd. Ten slotte, heel belangrijk: geef het goede voorbeeld!

ReTweet dit recept en win een gratis exemplaar!

Onder de retweets verloot e-office twee-wekelijks 3 exemplaren van het Klein receptenboek voor HNW.

Lees ook het eerste Het Nieuwe Werken-recept.

Deel dit artikel met anderen
Receptenboek Het Nieuwe Werken -
Roland Hameeteman, auteur van het succesvolle boek 'De kracht van mensen', geeft samen met Gonny Vink en Ben Kuiken 49 praktische recepten voor het nieuwe werken.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!