Laat ik mijn werknemers doorwerken tijdens een stroomuitval of storing?
Noodscenario’s zoals noodweer of stroomuitval kunnen voor veel bedrijven een aanzienlijke onderbreking veroorzaken. Deze situaties zijn zeldzaam, maar ze kunnen gebeuren en aanzienlijke uitvaltijd veroorzaken.
Een stroomstoring op de werkplaats, kan een negatief effect hebben op de bedrijfsresultaten van de meeste kleine ondernemingen. Naast veiligheidsproblemen die met een stroomuitval gepaard gaan, zorgt deze voor verlies van tijd, klanten en productie. Hierdoor loopt de onderneming winst mis.
Je kan gelukkig door een paar eenvoudige richtlijnen tegen stroomuitval te volgen, de ernst van de gevolgen verminderen. Je kan je werknemers bijvoorbeeld aan een teambuilding opdracht laten werken, zodat dit zich op de lange termijn vertaalt naar een beter bedrijfsresultaat.
Stroomonderbrekingen kunnen zich op elk moment van de werkdag voordoen
Sommigen zijn slechts tijdelijk en duren maar een paar uur. In deze gevallen moeten bedrijven de verwachte duur van de stroomuitval afwegen tegen de gevolgen voor gezondheid en veiligheid; kunnen werknemers ter plaatse werken zonder gevaar te lopen om gewond te raken?
De meeste hedendaagse gebouwen zullen bijvoorbeeld over noodverlichting beschikken. Dit betekent dat er verlichting is, zelfs wanneer er geen andere energie beschikbaar is. Hierdoor kunnen struikelpartijen of meer catastrofale incidenten voorkomen worden. Als mensen zinvol werk kunnen doen, is dat alleen maar goed voor het bedrijf waarin ze werken.
Werkgevers kunnen besluiten om zijn werknemers vroeger naar huis te sturen, als verwacht wordt dat de stroomuitval nog lang zal aanhouden, of als de werknemers hun werk niet meer veilig kunnen voltooien.
Als een werkgever en een werknemer tot een overeenkomst kunnen komen over een alternatieve oplossing, wordt die vaak als de beste keuze beschouwd. Zo kunnen ze bijvoorbeeld toestemming krijgen om buiten de normale werkuren te werken, of binnen die uren de verloren tijd in te halen.
Indien dit geen optie is en de werknemer geen werk meer kan doen, kan er van de werknemer verlangd worden dat hij vrij neemt.
Het is de verantwoordelijkheid van de werknemer om een oplossing te vinden
Een werkgever zou er goed aan doen om zijn werknemer betaald verlof aan te bieden in sommige gevallen, indien de opdracht van de werkgever komt. Een voorbeeld: de werkgever geeft het advies om thuis te werken wegens veiligheidsoverweging, maar de werknemer wordt dan verhinderd om thuis te werken door een stroomstoring.
Je voorkomt natuurlijk het liefst een stroomstoring, maar dat is helaas niet altijd mogelijk. In het geval dat er een stroomstoring heeft plaatsgevonden, is het handig om een bedrijf voor het huren van een aggregaat in te schakelen.
Een werknemer die door overmacht niet kan werken en niet uitbetalen, kan beschouwd worden als een onwettige inhouding op het loon. Dit is een overtreding van de arbeidsovereenkomst en de werkgever kan te maken krijgen met een rechtszaak met de werknemer. Het is een goed idee om al deze scenario’s vast te leggen in het thuis- en hybridewerkbeleid van de werkgever, zodat alle partijen weten wat er zal gebeuren wanneer de stroomvoorziening het af laat weten.