Maak individuele groeiplannen [#KRHNW]

Door Receptenboek Het Nieuwe Werken van - 14 oktober 2011
Reacties gesloten

Klein receptenboek Het Nieuwe WerkenMet dank aan e-office en work21 publiceert Het Nieuwe Werken Blog iedere week een of meerdere hoofdstukken uit het boek ‘Klein receptenboek voor Het Nieuwe Werken’. In het boek geeft Roland Hameeteman samen met Gonny Vink en Ben Kuiken 49 praktische recepten voor Het Nieuwe Werken. De recepten bieden houvast en inspiratie om vanuit verschillende invalshoeken te starten met Het Nieuwe Werken.

De groeicoach helpt je dus om je persoonlijke missie en visie te vinden. Nu is het tijd om daar consequenties aan te verbinden. Dat betekent dat je keuzes moeten maken: wat wil je echt?

Klein Receptenboek Het Nieuwe WerkenGroeibakgroenten speciaal

De groeicoach helpt je dus om je passie te vinden en daar een persoonlijke missie uit af te leiden. Je hóéft daar trouwens niets mee te doen, het mág. Dat is belangrijk om te benadrukken. Stel dat je passie muziek is. Dan kun je daar je beroep van maken, maar als je denkt dat daar geen droog brood mee te verdienen is of dat je niet goed genoeg bent, dan is dat misschien niet zo verstandig. Je kunt bovendien meerdere passies hebben, zowel thuis als op je werk.

Klein Receptenboek Het Nieuwe WerkenBeste wat je ooit hebt gedaan

Het kan ook gebeuren dat je ontdekt dat je passie op een heel ander vlak ligt dan waar je nu mee bezig bent. Of dat de organisatie een andere richting op wil dan jij. Dan kan het zelfs zijn dat het beter voor je is als je een andere baan zoekt, een baan waar je meer van jezelf in kwijt kunt. Dat kan vervelend zijn en veel onzekerheid meebrengen, maar achteraf blijkt het misschien wel het beste wat je ooit hebt gedaan.

Of je je persoonlijke missie met collega’s deelt, is helemaal up to you. De gesprekken met je groeicoach zijn vertrouwelijk en worden dus ook niet doorverteld aan je baas.

Klein Receptenboek Het Nieuwe WerkenDefinition of Success

De groeicoach helpt je ook om je persoonlijke missie concreet te maken en te vertalen in een persoonlijk groeiplan. Dat is vergelijkbaar met het vijfjarenplan zoals je dat met de organisatie hebt gemaakt. Je begint met het doel voor ogen, dus waar wil jij zijn over een jaar, of over drie jaar? Hoe ziet dat eruit? Kleur het zo veel mogelijk in, maak het concreet. En vervolgens vertaal je dat doel in concrete stappen: dat betekent dat ik dit kwartaal dit en dat moet doen, volgend kwartaal, enzovoort. Dat mag je gewoon in je eigen woorden opschrijven. Belangrijk is dat je de stappen niet te groot en te ambitieus maakt. Neem kleine stapjes, want dat stimuleert.

Binnen e-office noemen we dit: je eigen DoS, Definition of Success. Iedereen definieert voor zichzelf wanneer hij succesvol is. Daarnaast hebben we als organisatie ook onze Definition of Success: als de organisatie dit en dat bereikt, dan zijn we succesvol. Vinden wij.

Als het goed is, is de optelsom van alle individuele DoSsen de DoS van het geheel. Of dat ook echt zo is, is moeilijk na te gaan, want niet iedereen deelt zijn persoonlijke DoS. Maar eigenlijk doet het er ook niet zo veel toe. Het gaat om de ambitie, niet om het resultaat.

Volgende week recept 13: Werk met de juiste mensen; Sélection de personnel. Lees het vorige recept: Stel Groeicoaches aan/ Groeibakgroenten of begin bij het eerste recept van Klein receptenboek voor Het Nieuwe Werken.

Deel dit artikel met anderen
Receptenboek Het Nieuwe Werken -
Roland Hameeteman, auteur van het succesvolle boek 'De kracht van mensen', geeft samen met Gonny Vink en Ben Kuiken 49 praktische recepten voor het nieuwe werken.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten