Makkelijke manieren om de veiligheid binnen je bedrijf te verbeteren

Door Danny Bijl van DB Online Marketing - 7 maart 2022
Reacties gesloten

Je bedrijf loopt goed en iedereen heeft het naar zijn zin. Er wordt hard gewerkt en er worden goede resultaten geboekt. En als het even niet zo soepel loopt dan ben je met je flinke buffer goed voorbereid om financiële tegenvallers op te vangen. Maar wat als er binnen je bedrijf ineens een ongeval plaatsvindt? Ben je dan ook zo goed voorbereid? Is er iemand binnen het bedrijf aanwezig die een BHV cursus heeft gedaan bijvoorbeeld?

Vele duizenden arbeidsongevallen per jaar

Soms ben je zo druk met ondernemen dat je wat minder oog hebt voor dingen die niet direct geld opleveren, zoals de veiligheid binnen het bedrijf.  Het zal niet de eerste keer zijn dat er ongeval op de arbeidsplek plaatsvindt. Als we de cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek erbij pakken zien we dat in 2019 maar liefst 93 duizend arbeidsongevallen plaatsvonden, waardoor werknemers ten minste vier dagen niet konden werken.

In de meeste gevallen was de oorzaak van het ongeval van fysieke aard, maar er zijn ook veel gevallen waarbij een psychische oorzaak, zoals stress of intimidatie, ten grondslag lag aan het ongeval.

Als het gaat om bedrijfsveiligheid is het dus niet alleen belangrijk om te kijken naar hoe het staat met de fysieke beveiliging, zoals brandalarmen en noodsystemen, maar ook om te kijken naar de algehele veiligheidscultuur binnen een bedrijf. Oftewel: is het bedrijf veilig om in te werken, en voelen mensen zich veilig binnen het bedrijf.

Tips om direct de bedrijfsveiligheid op te krikken

Zeg eens eerlijk: wanneer heb je voor het laatst gekeken of alle veiligheidsvoorschriften wel goed worden nageleefd? Wat doet jouw bedrijf om stress en intimidatie op de werkvloer te voorkomen. Wat kun je doen om nu direct de bedrijfsveiligheid te verbeteren? We geven wat handige tips:

Tips om direct de bedrijfsveiligheid op te krikken

Maak veiligheid bespreekbaar

In sommige bedrijfsculturen is het moeilijk om de veiligheid binnen een bedrijf aan te kaarten. Want ‘er wordt toch nooit geluisterd’, of ‘je bent toch geen watje’. Het gaat niet alleen om het aangeven dat er een bepaalde noodknop niet werkt, maar ook om het aangeven of de werkdruk te hoog wordt, of dat er pesterijen plaatsvinden op de werkvloer. Zoals eerder gezegd, stress en intimidatie op de werkvloer kan ook leiden tot ongevallen.

Maak veiligheid daarom bespreekbaar op het werk. Benoem het in vergaderingen, houdt het lekker luchtig en zorg voor een open werkcultuur. Laat zien dat het management luistert en stel voorbeelden. Daarnaast is het goed om vertrouwenspersonen aan te stellen waar mensen makkelijk naar toe durven stappen.

Zorg voor genoeg bedrijfshulpverleners (BHV’ers)

Het is voor een bedrijf verplicht om te zorgen voor een veilige werkomgeving. Een BHV’er kan in geval van nood medewerkers en klanten snel in veiligheid brengen. Je kunt ervoor kiezen om binnen je bedrijf een op maat gemaakte BHV cursus aan te bieden. Je kunt ook enkele medewerkers aanwijzen die op locatie een BHV cursus volgen. Bij BHV.nl zijn verschillende trainingen te volgen. Van een tweedaagse basiscursus tot een groepscursus op locatie.

De hoeveelheid BHV’ers die binnen een bedrijf aanwezig moeten zijn is niet vastgesteld, maar je kunt je voorstellen dat het altijd slim is om er meerdere hebben rond te lopen, en het aantal uit te breiden naarmate het bedrijf groter wordt. 

Breng veiligheidsprotocollen onder de aandacht

Heb je al een beleid rondom veiligheid binnen het bedrijf op papier staan? Mooi! Maar nu is het van belang dat iedereen ervan op de hoogte is. Want alleen een plan op papier in een bureaula gaat niemand redden als er brand uitbreekt. Breng het veiligheidsprotocol daarom goed onder de aandacht. Doe oefeningen, hang posters op, stuur periodiek een e-mail rond met informatie etc. Zorg ervoor dat elke medewerker het protocol zo snel mogelijk kan dromen en weet wat ze moeten doen in geval van nood.

Veiligheid op de werkvloer is erg belangrijk. Natuurlijk ben je druk met ondernemen, maar zorg ervoor dat je genoeg aandacht geeft aan het veilig houden van je werknemers. Dit zorgt voor gelukkige werknemers en minder verzuim. Met een gezond team is je bedrijf voortaan nog succesvoller.

Deel dit artikel met anderen
Danny Bijl - Online Marketeer
Danny Bijl is werkzaam als freelance online marketeer waarbij de focus ligt op SEO en content trajecten. Hij is er heilig van overtuigd dat het creëren van goede content een must is voor ieder bedrijf die iets met online wil doen. Naast de online marketing werkzaamheden voor zijn klanten is Danny ook een enthousiaste blogger.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten