Meer oog voor medewerker nodig bij HNW

Door Tom Van Maris van BakkerElkhuizen - 16 januari 2015
Reacties gesloten

Het Nieuwe Werken vraagt persoonlijke effectiviteitNederland is in West-Europa koploper op het gebied van Het Nieuwe Werken: in bijna 80 procent van de organisaties is flexibel werken ingevoerd. Nederlandse organisaties focussen zich hierbij echter, in tegenstelling tot de andere landen, vooral op de voordelen voor de werkgever. Uit het onderzoek ‘IT & Flexibel Werken 2014’ van BakkerElkhuizen onder ruim 500 IT-professionals in Nederland, Duitsland, België en de UK, blijkt namelijk dat invoering van HNW in ons land vooral wordt ingegeven door efficiency-verbetering en kostenbesparing.

Voordelen werkgever
In de landen om ons heen zijn medewerkerstevredenheid en gezondheid belangrijke redenen om HNW in te voeren. Deze argumenten zijn voor Nederlandse werkgevers daarentegen bijna geen ‘driver’. Waar andere landen zich meer focussen op de voordelen voor medewerkers op het gebied van HNW, ligt de focus in Nederland dus vooral op voordelen voor de werkgever.

De gezondheid van medewerkers is in Nederland slechts bij 1 procent van de bedrijven één van de belangrijkste redenen om flexibel werken in te voeren. Ter vergelijking: in de UK vindt één op de acht IT-professionals dit wel belangrijk en in Duitsland één op de zes. Het is merkwaardig dat organisaties daar geen aandacht voor hebben, want gezonde en tevreden medewerkers leiden tot een betere duurzame inzetbaarheid van hen. Fijn voor de medewerkers, maar ook voor werkgevers: fitte medewerkers verzuimen minder en zijn bovendien productiever.

BakkerElkhuizen ErgoDirectErgonomie ondergeschoven kindje
De belangrijkste tool bij HNW is volgens IT-professionals de laptop. In Nederland vindt zelfs 82 procent dit en kiest slechts 4 procent voor de desktop als belangrijkste tool. Ergonomie blijkt een ondergeschoven kindje in veel organisaties: bij slechts 29% van de IT-afdelingen is hier aandacht voor. En dat resulteert in het feit dat maar ongeveer de helft van de organisaties naast een laptop, ook accessoires zoals een compact toetsenbord en een geïntegreerde laptopstandaard worden verstrekt aan medewerkers. Dat is opvallend: ergonomie wordt juist belangrijker op het moment dat de laptop de belangrijkste tool is voor medewerkers. Op een laptop zonder hulpmiddelen mogen medewerkers, volgens de geldende arboregels, zelfs niet langer dan twee uur werken.

Het is dan ook niet vreemd dat in alle landen het aanbod van computeraccessoires ter ondersteuning van flexibel werken onvoldoende wordt bevonden door de respondenten. In Nederland vindt zelfs 75 procent van de IT-professionals dat er te weinig hulpmiddelen worden verstrekt om HNW te ondersteunen.

Aandacht voor medewerker loont
Voor veel organisaties liggen er dus nog kansen op HNW-gebied. Bijvoorbeeld door meer aandacht te besteden aan hulpmiddelen die het werken met een laptop of andere handzame IT-apparaten comfortabeler maakt. En dat is niet alleen bevorderend voor de gezondheid van medewerkers, maar ook voor de productiviteit. Ook de werkgever heeft er dus profijt bij als er meer aandacht komt voor de werknemer in het HNW-beleid.

Deel dit artikel met anderen
Tom Van Maris - Marketing Manager
Tom van Maris is marketing manager bij BakkerElkhuizen en nauw betrokken bij de ontwikkeling van nieuwe ergonomische producten en werkplekconcepten.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten