Meer stress door HNW?
Bedrijfsleven en overheden hebben de laatste decennia miljarden geïnvesteerd in Het Nieuwe Werken (HNW). Complete IT-systemen zijn aangepast op werken op afstand en vooral op delen en opslaan van bestanden. Cursussen en productiviteitstrainingen zouden HNW verder moeten stimuleren maar steeds meer leidinggevenden geven aan dat de juiste mindset nog ontbreekt, ook bij henzelf.
Oude patronen zouden doorbroken moeten worden om met HNW positief resultaat te boeken. Door HNW werkt de Nederlander steeds meer en onregelmatiger. Het kantoor is namelijk opeens overal en de medewerker is altijd bereikbaar. Dat HNW zijn doel op deze manier voorbij schiet, mag duidelijk zijn. Sterker nog, het levert op deze manier veel meer stress en zelfs psychische klachten als burn-out en depressie op. Er is een betere balans tussen werk en vrije tijd nodig. Dit schrijft Saskia Langenberg in haar nieuwe boek ‘Je nieuwe werkleven’.
Meer stress
Uit onderzoek blijkt dat door HNW ruim 60 procent van de werknemers meer uren dan ooit tevoren werkt. Dit wordt nogmaals bevestigd door onderzoek vanuit private GGZ-kliniek U-center. Ook hier werd meer stress waargenomen door flexibeler werken in crisistijd. Simpelweg omdat men meer uren maakt en meer druk ervaart. Dit leidt zelf in bijna 20 procent van de gevallen tot psychische klachten. Medewerkers zouden vrijheid moeten ervaren door HNW maar in feite zetten ze zichzelf steeds vaker vast. We komen nog steeds massaal naar kantoor en staan nog steeds in de file of in overvolle treinen. De Nederlander zit nog steeds het liefst gewoon op kantoor.
Het Nieuwe Overwerken
Steeds vaker wordt Het Nieuwe Werken ook wel Het Nieuwe Overwerken genoemd. Langer op kantoor of langer thuis doorgaan zijn aan de orde van de dag en dit is uiteraard niet waar HNW voor bedoeld is. De balans tussen werk en vrije tijd moet worden hersteld. Door oude patronen te handhaven en onvolledige aandacht voor het totale plaatje van HNW gaan mensen alleen maar meer werken en zich minder vrij voelen.
Langenberg licht toe: “De crux zit ‘m erin, dat je verder kijkt dan alleen je werk. Je bent veel meer dan alleen een beroep. Wat wil je bereiken in andere delen van het leven? En hoe ben je op je best? Wat is je persoonlijke bioritme: op welke tijden ben je het meest productief? Pas als je je persoon en de rest van het leven onder de loep neemt, zal je profijt hebben van het ‘nieuwe’ werken en leven. Je kunt werkelijk spelen met tijd en plaats. Zodat je op een ontspannen manier zinvolle resultaten boekt en geniet van je werktijd en van je vrije tijd.”