Milieuvriendelijk omspringen met apparatuur

Reacties gesloten

Derde werkplekWanneer het tijd is voor een nieuwe computer, de printer kapot gaat of wanneer je voor je salesmanagers oude laptops door nieuwe wil vervangen, kijk dan eens na hoe je zo milieuvriendelijk met oude apparatuur om kunt gaan.

Gemeente
Oude computers kun je sowieso bij je gemeente inleveren bij een gemeentelijke verzamelplaats of de gemeentelijke ophaaldienst voor grofvuil bellen. Zo wordt voorkomen dat gevaarlijke stoffen en elektronica onnodig in het milieu terechtkomen en kunnen bepaalde materialen hergebruikt worden. Cartridges kunnen bijvoorbeeld gerecycled worden.

Ophaalservice
Heb je afgeschreven hardware maar geen zin om zelf te sjouwen? Je kunt ook gebruikmaken van een ophaalservice die oude IT-apparatuur voor je meeneemt. Bij sommige bedrijven kun je naast oude computers inleveren zelfs data laten vernietigen. Zeker wanneer je een groot bedrijf hebt en het om meerdere servers, monitoren en andere apparatuur gaat, is op laten halen goedkoper dan opslag!

Ook het compleet ontruimen van serverruimtes, inclusief UPS-systemen, noodstroom generatoren en koelinstallaties, is mogelijk. Er wordt meteen nagekeken of er nog apparatuur voor opkoop in aanmerking komt.

Eenmanszaak
Wanneer je vanuit huis werkt, mag je je afval over het algemeen hetzelfde scheiden als een huishouden. Wanneer je geen vergunningsplicht hebt, heb je namelijk ook geen scheidingsplicht. In dat geval kun je je oude apparatuur ook inleveren bij een winkel volgens de oud-is-nieuwregeling. Winkels zijn verplicht soortgelijke apparaten kosteloos aan te nemen, ongeacht het merk en de staat.

Het Nieuwe Werken gebeurt in een groen kantoorAfval voorkomen
Uiteraard draag je bij aan een beter milieu door afval in het algemeen zo veel mogelijk te voorkomen. Dat geldt ook voor IT-apparatuur. Er hoeft dan minder afval verbrand te worden en er komen minder schadelijke stoffen in het milieu. En door afval gescheiden in te zamelen en waar mogelijk te recyclen, kunnen grondstoffen en energie bespaard worden.

Bedenk wel dat bedrijfsafval alleen opgehaald mag worden door een erkende inzamelaar. Je kunt bij een afvalinzamelaar, zoals MKB-afval, rolcontainers huren die het scheiden van afval zeer gemakkelijk maken.

Door oude apparatuur op de juiste manier weg te gooien, kun je er toch nog iets goeds mee doen, namelijk bijdragen aan een schoner milieu!

Deel dit artikel met anderen
Sander Wijdemans - Online marketeer en ondernemer
Sander Wijdemans is freelance online marketeer en online ondernemer. Door de jaren heen heeft hij verschillende platforms, blogs en webshops opgezet, waaronder de succesvolle internationale webshop www.woodiful.com. Sander Wijdemans werkt als freelance marketeer onder de bedrijfsnaam SW Online Marketing & Media.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten