Minimaliseer last van droge en vermoeide ogen op kantoor

Door Danny Bijl van DB Online Marketing - 18 februari 2020
Reacties gesloten

Heb jij wel eens last van droge ogen terwijl je op kantoor aan het werk bent? Natuurlijk kan dat eraan liggen dat je van jezelf niet zoveel traanvocht aanmaakt, maar de omstandigheden kunnen hier ook een grote rol in hebben. Vaak is de lucht in een kantoorruimte erg droog. Daarnaast kan het zo zijn dat je elke dag de hele dag naar een computerscherm aan het staren bent. Vaak knipper je daar te weinig bij en houd je je ogen wijder open dan dat je normaliter in een andere situatie zou doen. Zo verdampt je traanvocht sneller. Dit kan een droog gevoel in je ogen opleveren dat tijdelijk kan zijn, maar het is ook mogelijk dat het leidt tot Keratoconjunctivitis sicca, een aandoening die de productie van traanvocht in je oog laat afnemen. Daarom is het dus van belang dat je er alles aan doet om droge ogen op kantoor te voorkomen. Wij geven wat tips die daarbij kunnen helpen.

Contactlenzen die meer vocht vasthouden

Draag jij contactlenzen? Dan loop je hierdoor al een groter risico om last te krijgen van droge ogen. Combineer dit met de hierboven omstandigheden bij een kantoorbaan, en je hebt een recept voor droge en geïrriteerde ogen. Dat maakt het moeilijk om een werkdag door te komen en je te blijven concentreren. Het kan verschil maken wat voor soort lenzen je gebruikt. 1-day acuvue moist lenzen houden meer vocht vast door een zogenaamd kussen-effect, waardoor ze tijdens zo’n werkdag een stuk comfortabeler aanvoelen. Ook zijn deze lenzen voorzien van een UV-filter die 85 procent van de UVA straling tegenhoudt. Heb je last van een allergie die het dragen van lenzen moeilijk maakt, dan is dit mogelijk de geschikte lens voor jou.

Positioneer je beeldscherm juist

Last van droge en vermoeide ogen op kantoor

Als je weet dat je lang achter elkaar naar een beeldscherm moet kijken, is het belangrijk om kritisch te kijken naar de positie van je monitor. Staat deze onhandig gepositioneerd ten opzichte van een lichtbron, dan kunnen er reflecties ontstaan die het aflezen van het scherm extra vermoeiend maken. Is dit het geval bij jou, kijk dan of je je de positie van je beeldscherm zo kunt aanpassen dat er geen reflecties meer ontstaan. Dit kan bijvoorbeeld door je werkplek met kwartslag te draaien. Een mat scherm helpt om reflecties te voorkomen wanneer draaien geen optie is. Ook kun je je ogen harder werken besparen door een afstand aan van 50 tot 70 centimeter tussen je ogen en de bovenrand van je beeldscherm aan te houden. De bovenrand van je computerscherm moet dan precies op ooghoogte zijn. Dit is prettiger voor je ogen.

De 20-20-20 regel

Als je ogen de hele dag gefocust moeten zijn op een computerscherm, raakt de accommodatiespier die voor deze focus moet zorgen vermoeid. Het wordt je ogen dan even te veel. Het is dus zaak om dan te weten hoe je deze spier kunt ontspannen. Hiervoor is de zogenaamde 20-20-20 regel in het leven geroepen: elke 20 minuten kijk je 20 seconden lang naar een plek 20 voet (6 meter) verwijderd van je. Zo kun je uiteindelijk langer volhouden om je te concentreren op je beeldscherm.

Vermijd de verwarming of airconditioning

Andere factoren die bijdragen aan droge en vermoeide ogen, zijn de luchtstromen in de ruimte. Een airconditioning zorgt bijvoorbeeld voor een koude, droge luchtstroom die aan jouw ogen voorbij kan trekken. Zo drogen je ogen uit. Wanneer er verwarming bij jou in de buurt staat loeien, zorgt de warme lucht ook voor extra verdamping van traanvocht. Probeer daarom om deze zaken te vermijden. Kun je verhuizen van werkplek, ga dan ver weg van de verwarming zitten. Kies als mogelijk een positie waarin luchtstromen niet vlak langs je ogen trekken.

Neem altijd oogdruppels mee

Het kan natuurlijk voorkomen dat je ondanks deze tips niet kunt vermijden dat je last krijgt van droge en geïrriteerde ogen. Je kunt dan extra, kunstmatig traanvocht in je oog druppelen. Hiervoor moet je oogdruppels kopen die als nodig te combineren zijn met je lenzen. Zorg dat je deze altijd bij je hebt voor het geval dat je toch last van je ogen krijgt. Deze kunstmatige tranen bieden je ogen verkoeling en leveren meteen een prettiger gevoel op. Vergeet de papieren zakdoekjes niet, want bij de eerste keer knipperen zal er wat van het vocht als tranen uit je ogen druppelen.

Deel dit artikel met anderen
Danny Bijl - Online Marketeer
Danny Bijl is werkzaam als freelance online marketeer waarbij de focus ligt op SEO en content trajecten. Hij is er heilig van overtuigd dat het creëren van goede content een must is voor ieder bedrijf die iets met online wil doen. Naast de online marketing werkzaamheden voor zijn klanten is Danny ook een enthousiaste blogger.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten