Multitasken op het werk: goed of slecht?

Door Cindy Rooijakkers van Searchresult - 18 augustus 2015
Reacties gesloten

Even een Whatsappbericht bekijken, een mail lezen, een vraag van de collega naast je beantwoorden… Voor je het weet ben je op de werkvloer met twee, drie of vier verschillende dingen tegelijk bezig. Is dit een goede training voor de hersenen of vragen we juist teveel van onszelf?

Of je nu een baan als secretaresse via een uitzendbureau hebt of al jaren vast in dienst bent bij een bank: met name bij kantoorbanen worden de ‘multitask-bommen’ constant op je afgevuurd. Dit is niet alleen een aanslag op ons concentratievermogen. Volgens neuropsychologe Devora Zack gaat het bij bedrijven waar multitasken de boventoon voert helemaal de verkeerde kant op.

De gevolgen van multitasken op de werkvloer
Tijdens het multitasken switcht de aandacht vanuit je hersenen constant, waardoor de focus maar half op hetgeen ligt waar je mee bezig bent. Dit heeft negatieve effecten op de kwaliteit en effectiviteit van je werkzaamheden. Onderzoeken tonen aan welke gevolgen multitasken kan hebben:

1. Ongelukkig en risico op burn-out
Volgens neuropsychologe Elke Geraerts ligt bij multitasken een ongelukkig gevoel op de loer, het kan zelfs leiden tot een burn-out. Volgens haar beperkt multitasking de capaciteit om informatie goed te verwerken, waardoor we het gevoel hebben de controle te verliezen. Het goede nieuws is wel dat je je brein kunt trainen om de focus te leggen op de hoofdtaak en minder gevoelig te worden voor afleiding.

2. Productiviteit daalt gemiddeld 40 procent
Dat we het gevoel hebben dat we alles tegelijk kunnen doen, wil niet zeggen dat dat ook echt zo is. Uit een onderzoek van Zack blijkt dat de productiviteit bij multitasken met maar liefst 40 procent daalt. Je hersenen springen van de ene naar de andere taak, waardoor je op dat moment simpelweg een tekort aan aandacht schenkt aan je werkzaamheden.

3. Brein wordt kleiner
Multitasken heeft ook letterlijk een negatief effect op het brein. Wanneer we veel ballen tegelijkertijd in de lucht houden, krimpt ons brein. Dit ontdekte Devora Zack in een onderzoek met MRI-scans. Hierdoor heeft multitasken ook verdergaande gevolgen. Het zelfvertrouwen, het concentratievermogen én de prestaties lopen een deuk op.

Hoe laat je multitasken links liggen?
– Bepaal welke taken je gaat oppakken. Stel hierin prioriteiten.
– Werk volgens een reële planning.
– Stort je op één taak. Sluit je af van Whatsapp of Facebook berichten. Gebruik daar de pauze voor.

Train jezelf en zorg dat je een kick van voldoening krijgt en niet van een like, telefoontje of post op social media. Alles draait om concentratie. Bewustwording is de eerste stap, doen de tweede. Volgens deskundigen wordt je er een gelukkiger mens van.

Deel dit artikel met anderen
Cindy Rooijakkers - Online marketeer
Cindy Rooijakkers is tekstschrijver en online marketeer. Zij interesseert zich voor onderwerpen, waaronder: gezond leven, voeding, solliciteren en werken. Ze heeft een eigen eenmanszaak MaaktContent, maar is daarnaast ook als SEO specialist werkzaam voor het internetbureau Searchresult. Websites in de breedste zin van het woord vormen haar passie. Zo heeft ze met www.schrijvensollicitatiebrief.nl ook een eigen website op het gebied van solliciteren, waarmee ze mensen helpt de volgende stap in hun carrière te zetten.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten