Naar het werk met een sportauto of elektrische auto?

Door Danny Bijl van DB Online Marketing - 26 juli 2019
Reacties gesloten

Twijfel je tussen de aanschaf van een sportauto vs elektrische auto? Die keuze is ook niet zomaar gemaakt: zeker niet wanneer je iedere dag van en naar het werk rijdt. Je auto moet niet alleen goed functioneren, maar ook het juiste vermogen en een laag verbruik zijn ontzettend belangrijk. Dus wat kies je nu om naar het werk te rijden? Een sportauto, een elektrische auto of een elektrisch sportmodel? We zetten de voor- en nadelen van het elektrisch rijden en het rijden van een sportauto voor je op een rijtje.

1. De verzekeringen

Qua verzekeringen zou je in principe altijd goed moeten zitten. Met de autoverzekering bij FBTO kun je zowel een sportauto als een elektrische auto op de juiste manier, voordelig verzekeren. Wel komt er bij het verzekeren van een elektrische auto net iets meer kijken; de auto moet aan bepaalde zaken m.b.t. beveiliging voldoen voordat deze geaccepteerd wordt door een verzekeraar (een volgsysteem bijvoorbeeld).

2. De natuurvriendelijkheid

Het mag duidelijk zijn: het grootste verschil tussen de sportauto en de elektrische auto is natuurlijk het feit dat de elektrische auto geen CO2 uitstoot; en hierdoor een stuk natuurvriendelijker is. Er worden geen fossiele brandstoffen gebruikt en er is geen vervuilende uitstoot. Een geweldige manier om je ecologische voetafdruk te verkleinen.

3. Onderhouds- en gebruikskosten

De onderhouds- en gebruikskosten tussen een sportauto en elektrische auto verschillen natuurlijk per merk. Sommige sportmodellen zijn zeldzamer, en daardoor duurder in onderhoud. Een los onderdeel kan vaak moeilijk te vinden zijn en de vervanging kan dus al snel hoog in de kosten lopen. Toch is ook de elektrische auto niet direct goedkoop in het onderhoud. Hoewel er minder slijtage plaatsvindt (de elektromotor heeft veel minder bewegende delen) en je natuurlijk geen olie hoeft te verversen, moeten de banden weer vaker vervangen worden en betaal je ook best wat voor de stroom die jij nodig hebt om te rijden. De prijzen van benzine, diesel en elektriciteit wisselen enorm en zijn lastig te voorspellen. Over het algemeen lijken ze overeen te komen, of is de een net iets duurder dan de ander. In dit geval zou de elektrische auto door de kwaliteit (en weinig slijtage) wat goedkoper in onderhouds- en gebruikskosten kunnen zijn: zeker wanneer je deze gewoon thuis of op het werk oplaadt.

4. Het rendement

Het rendement (de efficiëntie van het energieverbruik) ligt bij de gemiddelde verbrandingsmotor op zo’n 30%; dat betekent dat er 70% verloren gaat in de vorm van warmte. Een elektrische auto haalt daarentegen een rendement van 90%, en maakt dus efficiënter gebruik van de energie: en trekt een stuk sneller op!

5. Bijtanken

Elektrische auto bijtanken

Kijk vooral even welke tankmogelijkheden er zijn op de weg naar je werk. Hoe duur is de elektriciteit en hoe zit het met benzine- en dieselprijzen? Zijn er op het werk mogelijkheden om je elektrische auto op te laden, of moet je het onderweg doen? Ofwel: met welke optie kun jij jezelf goed voelen én geld besparen?

Dit is een samenwerking met FBTO.

Deel dit artikel met anderen
Danny Bijl - Online Marketeer
Danny Bijl is werkzaam als freelance online marketeer waarbij de focus ligt op SEO en content trajecten. Hij is er heilig van overtuigd dat het creëren van goede content een must is voor ieder bedrijf die iets met online wil doen. Naast de online marketing werkzaamheden voor zijn klanten is Danny ook een enthousiaste blogger.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten