Het Nieuwe Werken leeft volop, ook bij het NCSI!

Door Fietje Vaas van NCSI - 30 maart 2010
Reacties gesloten

Op donderdag 4 maart organiseerde het NCSI een seminar bij de Rabobank in Utrecht over ‘Het Nieuwe Werken’. Het onderwerp leeft volop, want maar liefst 80 mensen wilden dit seminar niet missen. Zij werden ontvangen door de ‘implementatie’ manager en het afdelingshoofd van een juridische afdeling die HNW heeft ingevoerd in zijn afdeling. In de ontvangstruimte kreeg je al meteen een gevoel van anders werken: een mooie Microsoft surface tablet en andere futuristische hard- en software, maar ook harde bankjes om er voor te zorgen dat je niet te lang blijft zitten voor een vergadering of presentatie.

Bij de Rabobank spreekt men overigens niet van HNW; ze noemen het ‘Rabo Unplugged, een andere manier van werken’. Het draait bij dit programma om zes principes: minder regels, meer verantwoordelijkheid, meer ondernemerschap, samenwerken en kennisdelen, tijd- en plaatsonafhankelijk werken en activiteit-gerelateerd werken.

Seminars en kennisdeling

Dit soort seminars – waarvan er zes in het voorjaar en zes in het najaar worden georganiseerd – is een van de activiteiten van het Nederlands Centrum voor Sociale Innovatie (NCSI). De missie van het NCSI is: bijdragen aan de verhoging van de arbeidsproductiviteit, betere benutting van talenten binnen organisaties en meer werkplezier. Dit doet ze door het organiseren van onder meer seminars en een Leergang Sociale Innovatie en door kennis te verspreiden via onze website met nieuws en een kennisbank. De Kennisbank telt onder meer zo’n 140 best practices van bedrijven en instellingen die nieuwe vormen van management, organisatie en inzet van arbeid succesvol hebben toegepast.

Daarnaast is het NCSI ook een netwerkorganisatie die managers en medewerkers uit bedrijven en instellingen in contact brengt met elkaar en met deskundigen uit de wereld van consultancy en wetenschap. Daaruit ontstaan allianties en nieuwe lerende nieuwe netwerken. Hiermee zijn direct de drie fundamenten van onze aanpak gelegd: kennis, actie en alliantie.

Thema’s en projecten

Het NCSI besteedt aan diverse thema’s aandacht in projecten, zoals: individueel roosteren, innovatie van onderop (met het spel Teambrain), managen op basis van vertrouwen, werken met ZZPers in je netwerk. En ook dus: het Nieuwe Werken. Dit project heb ik onder mijn hoede en vanuit die rol zal ik vanaf nu regelmatig bijdragen leveren aan dit Blog. Met plezier want ik ben voor het NCSI altijd op zoek naar nieuwe best practices voor in onze kennisbank of voor op een seminar.

Bij deze dus de uitnodiging om met goede voorbeelden te komen van bedrijven die actief zijn met HNW. En mocht je bedrijven weten die iets rond HNW willen laten onderzoeken of een thema willen uitdiepen, het NCSI bemiddelt graag tussen bedrijven en kennisinstellingen om samen naar antwoorden te zoeken.

Deel dit artikel met anderen
Fietje Vaas - Programmamanager bij het NCSI
Dr. Fietje Vaas is programmamanager bij het NCSI. Zij is bij NCSI gedetacheerd vanuit TNO. Bij NCSI houdt ze zich– behalve met HNW – bezig met ‘Innovatie van onderop’ en ‘Organiseren van innovatie’. Bij TNO is zij programmamanager van het kennisprogramma: Innovatie die werkt.
Meer informatie vindt u op haar linkedin profiel en haar Facebook pagina.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten