(N)etiquette

Op Het Nieuwe Werken Blog treft u mensen met dezelfde interesses die u anders misschien nooit zou ontmoeten. Dat maakt Het Nieuwe Werken Blog voor iedereen een interessante en mooie ontmoetingsplek.

Net als bij bijeenkomsten in het echte leven, is het nóg leuker als iedereen zich aan een aantal eenvoudige gedragsregels houdt. Hieronder vind u de Nettiquette die een iedere bezoeker aan onze site in acht dient te nemen.

1. Bedenk: achter iedere gebruikersnaam schuilt een écht levend mens
Dus, behandel anderen zoals u zelf graag behandeld wilt worden. Kritiek uiten en feedback geven mag, maar probeer iemands gevoelens niet te kwetsen. Vooral omdat geschreven woord anders overkomt dan gesproken woord. Als u de informatie bruikbaar vindt, uit u uw dankbaarheid. Houd in gedachte hoe u zich zou voelen als iemand op een bepaalde manier reageert.

2. Gedraag u online zoals u offline doet
De grenzen zijn vager online. Het kopiëren van teksten en/of artikelen zonder bronvermelding gebeurt vaak, maar is in strijd met het auteursrecht. Pronken met andermans veren stelt niemand op prijs. Wees u bewust van de licentie waaronder het werk van Het Nieuwe Werken Blog wordt aangeboden.

3. Weet waar u bent
Als u in een nieuwe omgeving bent, kijkt u om u heen; u luistert waar de gesprekken over gaan zodat u een idee krijgt welke mensen er rondlopen en welke ‘taal’ ze spreken. Houd hier rekening mee in een discussie.

4. Laat ook andere mensen reageren
Iedereen heeft recht op zijn mening. Als u uw mening te dominant neerzet, durven veel mensen niet meer hun eigen mening te geven. Geef uw mening dus maar één keer en op een heldere manier. Respecteer dat er meerdere meningen kunnen zijn.

5. Respecteer de tijd van anderen
Wanneer u een post of reactie plaatst, gebruikt u de tijd van anderen. Dus, bedenk dat die tijd zinnig besteed wordt. Schrijf kort en helder en houd het onderwerp centraal. Het moet geen speurtocht worden. Kopieer ook geen complete teksten in uw reactie.

6. Deel uw expertkennis
Zeker op Het Nieuwe Werken Blog lezen mensen met veel kennis uw vragen of reacties. En als een aantal personen intelligente antwoorden geeft, verhoogt dit de som van de gezamenlijke kennis. Bouw zelf ook mee aan een goede discussie over het onderwerp. Leg de nadruk op uw argumenten.

7. Houd u aan het onderwerp
U kunt op Het Nieuwe Werken Blog op ieder bericht reageren. Houd het onderwerp altijd centraal. Aan discussies kan iedereen deelnemen en 1-op-1 gesprekken zijn hier vaak niet op hun plaats. Zet dat gesprek (zeker als het niet interessant is voor de andere bezoekers) voort per chat of mail. Wilt u meer uitwijden over een onderwerp, tips of advies geven, vraag aan de redactie of u mee kunt schrijven aan artikelen!

8. Help mee om brandjes te blussen
Voor uzelf opkomen mag. Maar pesterijen, boze reacties en het gebruik van scheldwoorden, worden op Het Nieuwe Werken Blog niet getolereerd en direct verwijderd. Zie eventueel onze Comments Policy voor meer informatie. Wilt u het toch uitvechten? Doe dat dan per mail of chat. Merk u dat er binnen een artikel of onderwerp ruzie is? Licht de redactie hier over in! Meestal kan deze heel effectief ingrijpen.

9. Vergeef mensen hun fouten
Niet iedereen heeft hetzelfde opleidingsniveau. Dus wanneer iemand een fout maakt – of het nu een spellingsfout is, een stomme vraag of een onnodig lang antwoord geeft – wees beleefd. Als het een kleine fout is, is het niet nodig om hier iets over te zeggen. Zelf goede manieren hebben, geeft u geen vrijbrief om anderen te corrigeren.

10. Personal Branding
Stel uzelf voor en maak gebruik van de mogelijkheden om in te loggen met uw online identiteit wanneer u een reactie plaats, zodat u herkenbaar bent. Zeg meer dan “ja/nee” of “leuk/niet leuk”. U wordt beoordeeld om de kwaliteit van wat u schrijft. Dus spelling en grammatica tellen. Lees uw reactie nog even door, voordat u op de verzendknop drukt.

Dank voor het lezen!

Deel deze pagina met anderen