Niet in balans maar balanceren

Door Ronald van Lieshout van Rijksvastgoedbedrijf - 12 januari 2018
Reacties gesloten

De Ambtenaar 2.0 Dag 2017 komt eraan en dat is ieder jaar weer een mooi moment om eens buiten kaders te denken en hier met elkaar over te sparren. Hoe gaat de Rijksoverheid om met veranderende behoeften bij toekomstige medewerkers? Zal de traditionele werkdag gaan verdwijnen en komt er maatwerk voor in de plaats? De maatschappij lijkt hierin de traditionele patronen te doorbreken. De huidige jongere generatie groeit op met diversiteit en flexibiliteit. Moet dat op een gegeven moment opzij geschoven worden zodra deze generatie aan de slag gaat op de arbeidsmarkt? Ook kijkend naar het Tijd, Plaats en Apparaatonafhankelijk Werken (TPAW), dan kunnen we niet anders stellen dan dat ‘onze’ kinderen later wellicht zeggen: ”Moest jij nog verplicht naar een kantoor gaan? Dat is zó 1.0!”

Rijksdienst van de toekomst

In mijn eigen stad Eindhoven heb ik een bijeenkomst bijgewoond, waarbij vertegenwoordigers uit verschillende hoeken van de Rijksoverheid bij elkaar kwamen om te spreken over de Rijksdienst van de toekomst. Ik mocht ook aanschuiven en het was interessant om daar met elkaar over te brainstormen. Wederom was ik voornamelijk nieuwsgierig naar flexibiliteit in de manier van werken. TPAW kwam enkele malen naar voren en het was nog opvallend vaak dat dit werd vertaald in thuiswerken. De focus deze middag lag vooral op hoe de Rijksdienst een aantrekkelijke werkgever kan zijn voor toekomstige ambtenaren en waar willen we staan als Rijksdienst. Mijn overtuiging is hetzelfde als wat ik eerder beschrijf en dat is dat er meer maatwerk moet gaan plaatsvinden in de manier van werken, maar ook in het inrichten van functieprofielen. Want geloof het of niet, niet iedereen is op zoek naar een ‘steady job’ van maandag tot en met vrijdag binnen de gezette tijdskaders. Juist de flexibiliteit en de uitdaging zijn wellicht grote(re) drijfveren bij de volgende generatie.

Balans en Het Nieuwe WerkenBalanceren

Waar ik voorheen nog sprak over de balans tussen werk en privé, ben ik er nu van overtuigd dat je niet in balans hoeft te zijn, maar dat je wel steeds meer balanceert.

Het ene moment is het linksom, het andere moment rechtsom. Dit inzicht kreeg ik na een met koffie gevuld TPAW gesprek met een mede TPAW-aanhanger en daar kan ik me prima in vinden. Juist bij het werken conform TPAW anticipeer je op veranderingen en ontwikkelingen en dat gaat niet altijd in evenwicht, maar je maakt wel afgewogen keuzes. Ofwel je moet kunnen balanceren.

Kinderen

Misschien is dit een vergaande gedachtespinsel van mijn kant, maar ik vind het wel opvallend dat we kinderen meegeven dat regelmaat belangrijk is en dat vaste patronen nodig zijn om een goede basis te hebben, waarmee kinderen zich kunnen ontwikkelen. Zeker omdat ik als vader ook zie dat mijn kind in een andere wereld opgroeit dan dat ik dat deed tig jaartjes geleden. Maar er zijn ook nog steeds dezelfde principes. Vaste tijden dat je naar school gaat, naar 1 locatie met ieder een eigen plek in de klas. Uiteraard allemaal prima natuurlijk en dat hoort eenmaal bij het schoolwezen. Maar laat dit nou net iets zijn, waar wij nu als volwassenen vaak graag vanaf willen stappen met het oog op TPAW. Dus ik kan nu nog tegen mijn dochter zeggen: ”Dat is zó 1.0!”

Maar wellicht denk ik te ver door nu….of??

Op naar 3.0!

Deel dit artikel met anderen
Ronald van Lieshout - Adviseur Planning & Control
Mijn naam is Ronald van Lieshout. Ik ben werkzaam bij het Rijksvastgoedbedrijf, een agentschap van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Ik verdeel mijn werkweken over de locaties Den Haag of Tilburg en ik woon in Eindhoven, waar ik ook gebruik maak van een flexwerkplek indien dit nodig is. Als een soort van "vliegende keep" ging ik enkele jaren geleden geregeld naar andere locaties om daar problemen op te lossen. Dit reizen is inmiddels structureel en ik heb een manier gevonden om hierin te balanceren tussen ‘privé en werk’. Van de werkgever krijg ik ruimte om mijn werk zo in te richten dat het past. Je moet het natuurlijk wel zelf oppakken. Het Tijd, Plaats, Apparaatonafhankelijk Werken (TPAW), ofwel het vroegere "Het Nieuwe Werken" heeft mij hierin geholpen en daar schrijf ik graag over in mijn blogs.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten