Nieuwe Kijk op Werken
Wordt u ook al moe van de hype rondom Het Nieuwe Werken? “3 x nieuw = oud” zeg ik wel eens. We weten inmiddels allemaal dat Het Nieuwe Werken meer is dan flexwerken in een activiteiten-gebaseerde werkomgeving. Sturing op output en leiderschap worden steeds relevanter. Dit maak ik wekelijks mee in gesprekken met klanten.
De aanleiding is nogal eens een verhuizing of sluiting van een locatie. Binnen 20 minuten spreken we over sturing, cultuur, gedrag en leiderschap. Termen die al generaties meegaan, maar erg weerbarstig zijn om ze dagelijks toe te passen.
Het begint bij jezelf
Bij Boer & Croon vertel ik vaak aan (nieuwe) medewerkers dat het onmogelijk is om klanten goed te adviseren wanneer je jezelf niet goed kent. Het begint bij jezelf, bij jouw authenticiteit en zelfkennis. Mijn ervaring is dat hier het enorme onontgonnen potentieel ligt, zowel in passie als in productiviteit.
Paradox sturing en ruimte
De aansturing van medewerkers en collega’s zit in een soort paradox van sturing en ruimte. Echt doorleefde kernwaarden zijn hier voor mij het kompas om in beleid en gedrag tot een winnend team te komen. Gedrag dat de klant herkent en erkent en hem tot een loyale klant zal maken.
Vergrote weergave van de afbeelding.
Durf, eenvoud en lol!
Het Nieuwe Werken is oud. We hebben het in de kern over een organisatieontwikkeling die alleen zal slagen als we het aandurven alles tegen het licht te houden en ter discussie te stellen. Meer van hetzelfde leidt tot steeds minder toegevoegde waarde. Het vraagt om een Nieuwe Kijk op Werken. Met durf, eenvoud en lol! Toch?
woensdag, 6 april, 2011 at 10:31
Hoi Aart, Moe van HNW? Nee. Hype-benadering,.. eens,…helaas door sommigen wel ja. Mijn filosofische gedachtenspinsels hierover: als we Het Nieuwe Werken niet als zelfstandig naamwoord, maar als werkwoord gebruiken,…, dan duurt het m.i. lang(er) voor Het Nieuwe Werken ‘ oud-nieuws’ is. HNW dus met als centrale en constante streven: ‘nieuw’… (idd vanuit durf, eenvoud en lol). Zoiets als: naar-‘het nieuwe’-werken,…
Helemaal eens dus dat het een kwestie van mindset is,.. welke betekenis geven we aan werken (mensen en organiseren),.. en aan nieuw? HNW gaat voor mij over de vraag: welke waarde voeg je met werk toe, vanuit steeds en steeds en steeds weer een nieuwer en nieuwer en nieuwer nieuw? HNW is voor mij dus een multi-dimensionaal fenomeen. We kunnen wel weer naar een “nieuwe” taal zoeken,..(als we nml hnw niet meer gebruiken, komt er wel weer een nieuw woord,.. de mens is immers een betekenisgevend wezen). Wie weet moet dat ook,.. Maar zijn we dan niet juist het hypekarakter aan het bevestigen?? Ik vermoed dat we dan nog steeds met de symptomen en niet met de kern van organisatieontwikkeling bezig zijn. Laten we vooral rondom werken de dialoog steeds en steeds weer aangaan,…ongeacht de naam. En,… hypes zijn soms een voorbode van grote tipping points,..Wat mij betreft, voeden we juist de hype,.. met durf, eenvoud, lol,.. en een verbredende/verdiepende mindset,…? Ik heb gespinseld,..Warme groet, Hedwigh Verbruggen-Letty
donderdag, 7 april, 2011 at 14:24
Mooi artikel en ben het eens met de stelling dat HNW oud is.
De ontwikkeling die organisaties nu moeten doorgaan is immens. Zoals Aart al aangeeft: “het begint bij jezelf, bij jouw authenticiteit en zelfkennis.” In mijn optiek kan dat alleen als iedereen onafhankelijk wordt. Pas dan kan je volledig authentiek opereren. In een werkgever-werknemer relatie is er immer sprake van belangenverstrengeling.
In plaats van de huidige hierarchische organisatie structuur gaan we naar een netwerk structuur die is opgebouwd uit free agents.
groeten
Bertil (www.neemontslag.nl)
dinsdag, 12 april, 2011 at 20:15
Hoi Aart,
Zeker durf, eenvoud en lol maar ook frisse ideeën, duurzame ontwikkeling en houding, focus en pro-activiteit en nog 10 meer elementen. Maar wat is het verband, wat verbind en wat als eerste. Die weerbarstigheid zit em volgens mij ook vaak in de rationele aanpak.
Ik heb een hoofdstukje in het boek van Leen Zevenbergen mogen schrijven, juist over het hoe (http://www.worldofminds.com/projects/bookreview/groen-volledig/index.html ). Ik raak meer en meer overtuigd in sturen op sterkten i.p.v. trainen op zwaktes en instellen van zelfsturende teams met een overkoepelende gedragen visie.
Ik merk dat je dan zowel de grass roots moet stimuleren alsook snel een gedragen visie moet creeëren. De oude visie, missie, ambitie/strategie aanpak kost tegenwoordig te veel tijd. Daarom gebruiken wij andere modernere aanpakken (cloud werken, interactief een gezamenlijk denkmodel bouwen, teams die elkaar op sterkten aanvullen etc.).
Wat dat betreft ben ik onder de indruk van natuurverschijnselen als een school vissen, kudde zebra’s of zwerm vogels. Het lijkt wel of er aan de basis een paar simpele regels zijn als; volg de voorste, bots niet tegen je buurman/vrouw, blijf aan de binnenkant aan raak niet achterop. Hun missie is denk ik eenvoudig, effectief en wordt door iedereen gedragen: vind voedsel en wordt ondertussen niet zelf opgegeten. Wat denk jij?
VrGr.,
Jerre.