Nieuwe manier van beleggen
Het Nieuwe Werken Blog is een online magazine over de veranderende wereld van werk en organiseren. Maar niet alleen werk en organiseren zijn de afgelopen decennia flink veranderd. Ook beleggen heeft een grote verandering doorgemaakt. Aanjager hiervan was BinckBank. Saskia Klep, directeur van BinckBank Nederland, vertelt meer over onder andere het nieuwe beleggen.
Hoe heeft BinckBank beleggen veranderd?
Volgens Klep geeft BinckBank niet voor niets aan ‘gek op beleggen’ te zijn. “We kiezen voor focus, en doen dus bewust niets met hypotheken, verzekeren of kredieten. BinckBank brak in 2000 de beleggersmarkt open voor de kleine belegger. Deze kon volledig online beleggen via een prachtig platform tegen veel lagere tarieven dan daarvoor gebruikelijk was. Alle klanten kunnen er terecht, of het nu om iemand met een klein of groot vermogen gaat, of dat het een actieve of passieve belegger betreft. Twintig jaar later is BinckBank nog steeds de grootste, en enige echte beleggersbank in Nederland.”
Nieuwe manier van beleggen erg eenvoudig
Klep legt meer uit over de nieuwe manier van beleggen. “Vroeger was beleggen best ingewikkeld. Vandaag de dag kan eigenlijk iedereen het. Door middel van een zogenaamde ETF volgt je geld iedere dag de koersindex en wordt er automatisch gespreid belegd. Zelf voortdurend de koersen in de gaten houden en je verdiepen in de markt is dus overbodig geworden.” Ze vervolgt: “Beleggen gaat verder ook steeds meer geautomatiseerd. Een eenmalige of periode storting op een beleggingsrekening wordt automatisch belegd op basis van vooraf doorgegeven persoonlijke voorkeuren. Je hebt er dus zelf eigenlijk geen omkijken meer naar.”
Meer over inleg en voorkeuren
Voordat iemand kan gaan beleggen, worden er een aantal zaken gevraagd aan de belegger. Klep: “Vooraf moet een belegger bijvoorbeeld aangeven hoeveel hij of zij maandelijks wil inleggen en wanneer het geld weet nodig is. Ook kan de belegger zelf bepalen hoeveel risico er bij het beleggen gelopen mag worden. Dit vormt de basis van een mix van beleggingen in aandelen en obligaties. Het vermogen wordt ook in de jaren erna volgens deze opgegeven persoonlijke wensen en doelen zo goed mogelijk geïnvesteerd.”
Beleggen vraagt een groot startkapitaal, toch?
Klep benadrukt dat dit vooroordeel onterecht nog steeds heerst. “Je kunt al automatisch periodiek laten beleggen via Binck Forward vanaf een tientje per maand. Blijf je dit dit, of een iets hoger bedrag, jaren achtereen opzij zetten? Dan kun je op termijn een mooi vermogen opbouwen.”
Goede rendementen in 2019
Klep benoemt dat bewegingen van de beurs moeilijk te verklaren zijn. “En het voorspelen is al helemaal lastig. “Voor beleggers is 2019 in ieder geval een mooi jaar geweest. Op de beurzen zijn winsten van 20 procent en hoger voorgekomen. De AEX kende zelden zo’n sterke periode. Bovendien staat deze nu op het hoogste punt sinds 2001. Beursexperts geven hiervoor meerdere verklaringen. Vooral de lage rente en blijvende economische groei vaak worden genoemd.”
Moeten we bang zijn dat de beurs in 2020 inzakt?
Beleggen gaat volgens Klep altijd gepaard met risico. “Maar historische cijfers hebben uitgewezen dat met beleggen op langere termijn betere rendementen worden behaald dan met sparen. Uiteraard hebben daar ook mindere beursjaren tussen gezeten. Daarom benadrukken wij ook altijd dat vooral ook geduld en een lange adem belangrijk is, bij beleggen en vermogensopbouw. Kies ervoor te investeren voor een lange periode, en je beleggingen te spreiden. Dit verkleint het risico en laat de tijd voor je geld werken waardoor je meer kans hebt op een mooi rendement.”
Populariteit van beleggen groeit
Klep vertelt meer over de groeiende populariteit van beleggen. “Tijdens de crises daalde het aantal beleggers in Nederland enige tijd. Onder andere door de financiële problemen die dit voor mensen opleverde. De afgelopen jaren is echter weer sprake van een gestage groei. Maandelijks groeit het aantal beleggende personen met enkele duizenden. Momenteel beleggen in Nederland ongeveer anderhalf miljoen huishoudens.”
De oorzaken van de stijgende populariteit
Volgens Klep doet de beurs het al een aantal jaar erg goed. “Dit trekt nieuwe beleggers aan, waaronder ook meer jongeren en vrouwen. En natuurlijk de lage rente, waardoor spaargeld niets oplevert.” Maar daarnaast zouden ook andere zaken een rol spelen. “Beleggen is de afgelopen jaren eenvoudiger geworden, onder andere door automatisering en slimme apps. Tegelijkertijd is voor steeds meer Nederlanders vermogensopbouw noodzakelijk geworden.”
Beleggen voor een pensioen
Klep legt uit dat er de afgelopen jaren – vooral door toedoen van de overheid – veel veranderd is op het gebied van de arbeidsmarkt en pensioenen. “Mensen moeten ten eerste langer doorwerken tot ze de AOW-gerechtigde leeftijd bereiken. Ook bouwen steeds minder Nederlanders automatisch een goed aanvullend pensioen op. Vooral flexwerkers en ZZP-ers zijn hier helemaal zelf verantwoordelijk voor. Maar ook Nederlanders met een vaste baan beleggen voor de toekomst. Bijvoorbeeld omdat ze een paar jaar eerder willen stoppen met werken, of ook op latere leeftijd wat extra geld willen hebben voor leuke dingen.”
Sparen of beleggen, of sparen én beleggen?
Klep erkent dat velen het idee hebben te moeten kiezen tussen sparen of beleggen. “Beleggen levert over een langere termijn hogere rendementen op dan sparen. Beleggen is dus vooral een goede keuze als je vermogen wil opbouwen voor later. Daarnaast kost sparen op dit moment geld door een rente van nul, en inflatie en belasting. Met het is wel belangrijk te beseffen dat bij beleggen nooit garanties voor een bepaald rendement kunnen worden gegeven. Het is daarom altijd nodig risico’s in te calculeren. Je beleggingen kunnen immers ook minder waard worden. Daarom is het belangrijk naast beleggingen ook altijd een buffer aan te houden op een spaarrekening.”
Bij beleggen komt risico kijken. Je kunt je inleg verliezen.