Het Nieuwe Werken Is Voor Advocaten Verboden!

Door Marianne Sturman van Moneypenny - 6 augustus 2009
Reacties gesloten

Hoewel ik mij ervan bewust ben dat de advocatuur een redelijk conservatieve beroepsgroep is, had ik niet verwacht dat het binnen de advocatuur verboden zou zijn om te werken volgens de principes van Het Nieuwe Werken. Ja, u leest het goed, VERBODEN.

Mijn huisadvocaat, een dame die niet bij naam genoemd wil worden (zoals u zult begrijpen als u dit stuk uitleest) vertelde mij het volgende voorval. De advocaat in kwestie bedient MKB ondernemers vanuit een kleine, succesvolle praktijk in Amsterdam. Zij komt uit Limburg en besloot onlangs dat zij terug wilde naar haar roots en kocht daarom een leuke woning in de buurt van Maastricht. Zakelijk gezien zou dit geen goede move zijn, want haar klantenkring bevindt zich voornamelijk in de Randstad. Maar niet getreurd, mijn advocaat had natuurlijk (via mij!) ook gehoord van Het Nieuwe Werken en bedacht dat zij vanuit Maastricht prima in staat zou zijn om haar klanten in Amsterdam e.o. te bedienen. Zij zou 2 dagen per week in Amsterdam vertoeven en de andere dagen in Maastricht. Zij vertelde mij heel enthousiast over haar plannen en benadrukte dat de meeste van haar contacten met haar clienten toch via telefoon en email gaan.

Slim als zij is, bedacht zij dat het wel verstandig zou zijn om voor de buitenwereld nog een kantooradres in Amsterdam aan te houden via een bevriende advocaat in Amsterdam waar ze veel mee samenwerkt. Zij had nu als het waren twee vestigingen, één in Maastricht en één in Amsterdam.

Enkele weken later sprake ik mijn advocaat, zij was ziedend van woede. Zij was namelijk berispt door de Orde van Advocaten. De reden was dat er in de ‘wet’ van de Orde van Advocaten is vastgelegd dat een advocaat een fysieke kantoorlocatie moet hebben met daarop de naam van zijn / haar firma. Een virtuele vestiging is niet geoorloofd. Zij moet nu haar Amsterdamse praktijk opdoeken, anders mag zij geen advocaat meer zijn.

Kennelijk is het voor de Orde van Advocaten niet van belang dat een advocaat uitstekend werk aflevert en zeer goed bereikbaarheid is voor haar cliënten. Het hebben van een bedrijfspand heeft blijkbaar prioriteit boven het resultaat. Vind je het gek dat het niet zo goed gaat in de advocatuur. Snijden in de vaste kantoorkosten zou immers een mooie manier zijn om de crisis door te komen.

Deel dit artikel met anderen
Marianne Sturman - Directeur van Moneypenny
Marianne Sturman is oprichter en directeur van Moneypenny en sinds dit jaar ook van Cloudworkers. Ze behaalde haar BA-opleiding in de VS en haar MBA-diploma aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Haar expertise ligt op het gebied van sales en marketing van hightechconcepten en -producten.
Zie haar linkedin profiel voor meer informatie.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten