Nodig kritische buitenstaanders uit [#KRHNW]
Met dank aan e-office en work21 publiceert Het Nieuwe Werken Blog iedere week een of meerdere hoofdstukken uit het boek ‘Klein receptenboek voor Het Nieuwe Werken’. In het boek geeft Roland Hameeteman samen met Gonny Vink en Ben Kuiken 49 praktische recepten voor Het Nieuwe Werken. De recepten bieden houvast en inspiratie om vanuit verschillende invalshoeken te starten met Het Nieuwe Werken.
De wereld verandert snel en ook organisaties zijn geen dag hetzelfde. Het beeld dat wij van die organisatie hebben, houdt daar echter niet altijd gelijke tred mee. Daarom kan het goed zijn om geregeld een buitenstaander uit te nodigen die op zijn manier beschrijft hoe hij de organisatie ziet. Een kunstenaar bijvoorbeeld, of een schoolklas.
Bordje frisse blik
Verandering: mensen houden er niet van. Het liefst zouden ze alles bij het oude laten. Dat is wel zo prettig, want dan hoef je je niet continu aan te passen aan de nieuwe situatie. Die is bekend en dat voelt veilig.
Maar ja, alles om ons heen verandert voortdurend – in de natuur, maar ook in de maatschappij. Organisaties veranderen ook continu: andere mensen, klanten, nieuwe technologieën, een andere koffieautomaat, de receptioniste is met zwangerschapsverlof, een promotie…
Veranderingsproces Het Nieuwe Werken
Gelukkig heeft de mens een mechanisme ontwikkeld om met deze veranderingen om te kunnen gaan. Of beter gezegd: om er níét mee om te hoeven gaan. De mens vormt zich namelijk een beeld van de werkelijkheid, van de organisatie, en dit beeld is redelijk stabiel. Dat geeft ons namelijk houvast. Dus terwijl de organisatie allerlei veranderingen doormaakt, blijft ons beeld van die organisatie grotendeels intact.
We verzetten ons met hand en tand tegen elke aantasting van dat beeld en er moet heel wat gebeuren willen we het bijstellen. Meestal doen we dat pas als het beeld dat we hebben niet meer ‘werkt’, als de koffieautomaat is verplaatst en we lopen tevergeefs naar de plek waar we dachten dat hij stond. Dan leren we snel bij. Maar met abstracte beelden van de organisatie gaat dit veranderingsproces toch vaak een stuk moeizamer.
Dat is allemaal heel menselijk en ook niet per se verkeerd, maar het kan wel lastig zijn. Je redeneert namelijk eigenlijk altijd vanuit het verleden, vanuit hoe de organisatie ooit was. Je baseert beslissingen op een beeld van de organisatie dat daar al lang geen recht meer aan doet, met alle mogelijke gevolgen van dien.
Luister met een open geest
Gelukkig is er wel wat aan te doen. De beste manier is om je beeld van de organisatie te confronteren met het beeld dat anderen ervan hebben. En dan het liefst anderen die zo ver mogelijk van jou en je wereldbeeld afstaan, omdat mensen die in eenzelfde omgeving zitten de neiging hebben om hun beeld op elkaar af te stemmen. Vraag bijvoorbeeld kunstenaars, of kinderen: ‘Mama, wat doe jij daar nou eigenlijk de hele dag op kantoor?’ Ja, wat doe je daar nou eigenlijk de hele dag? Goede vraag.
Dit recept is dus heel eenvoudig: nodig minimaal één keer per jaar een buitenstaander of een hele schoolklas buitenstaanders uit en laat ze op hun manier vertellen wat ze zien. Op hún manier wil zeggen: laat een kunstenaar een kunstwerk maken, een kind een tekening en een journalist een artikel voor de krant. Praat er vervolgens over waarom hij het zo heeft gedaan. Ga vervolgens niet in discussie, probeer niet je keuzes te verdedigen of je mening te geven, maar luister! Met een open geest zul je tot de mooiste inzichten komen, die je helpen om je missie te verwezenlijken.
Volgende week recept 6: Geef medewerkers de ruimte: Quiche Employé. Lees het vorige recept: Een vijfjarenplan voor Het Nieuwe Werken [#KRHNW], recept voor een missie- en waardetaart of begin bij het eerste recept van Klein receptenboek voor Het Nieuwe Werken.