Onbetaalde facturen innen: wie schakel je daarvoor in?

Door Danny Bijl van DB Online Marketing - 30 januari 2020
Reacties gesloten

Wie facturen verstuurt, krijgt één keer in de zoveel tijd te maken met een wanbetaler. Als je merkt dat een debiteur na een aantal eigen inspanningen nog steeds niet wil betalen, dan doe je er slim aan om je incasso uit te besteden aan de professional.

Zoals je zult ontdekken, zijn er in incassoland meerdere spelers actief, maar hun bevoegdheden en mogelijkheden verschillen aanzienlijk. Wie je nodigt hebt, hangt af van hoe groot de belangen zijn en hoe complex een zaak is. Daarom behandelen we in het kort het verschil en de bevoegdheden van een incassobureau, deurwaarder en een incasso advocaat.

1. Incassobureau

Factuur innen

Een incassobureau is laagdrempelig, maar heeft geen bijzondere bevoegdheden op incassogebied. Met name in de eerste minnelijke fase, zorgt een incassobureau dat jouw factuur nogmaals onder de aandacht komt en dat er mogelijk een betalingsafspraak tot stand komt. Tot 25.000 euro mag een incassobureau procederen, maar alles daarboven moet worden overgedragen aan een advocaat. Een incassobureau kan daarnaast zelfstandig geen faillissement aanvragen of beslag laten leggen. De mate van druk opvoeren kent daardoor zijn grenzen. Als je het idee hebt dat je debiteur snel onder de indruk is van ‘dwingende ogen’, dan kan een incassobureau een goede keuze zijn. Let er wel op dat je een bureau inschakelt dat goed bekend staat, want er is veel kaf onder het koren omdat een incassobureau geen beschermd beroep is en iedereen dus een incassobureau kan beginnen. Veel incassobureaus behandelen vorderingen op particuliere debiteuren of zogenaamde bulkzaken, zoals lage vorderingen van telecomaanbieders en energiemaatschappijen.

2. Deurwaarder

Veel deurwaarderskantoren bieden ook incassodiensten aan. Dit is naast hun primaire dienstverlening die zich – kort gezegd – richt op de zogenaamde ‘ambtshandelingen’. Denk hierbij aan het betekenen (officieel overhandigen) van dagvaardingen of het leggen van beslag na een vonnis. Net zoals incassobureaus, zijn deurwaarders vooral actief in de minnelijke fase van een incassotraject. Dat houdt in: sturen van herinneringsbrieven, betalingsafspraken maken of aanmanen. Tot vorderingen van 25.000 euro mag ook een deurwaarder zelf procederen. Als bedragen daarboven komen of bij complexere zaken, dan schakelt een deurwaarder ook een advocaat in. In de praktijk werken deurwaarders vaak samen met een incasso advocaat, bijvoorbeeld bij conservatoire (bewarende) beslagen. Dit zijn beslagen die worden gelegd voordat er een vonnis beschikbaar is, waarvoor wettelijk gezien een advocaat verplicht is.

3. Incasso advocaat

Een derde optie is een incasso advocaat. Een advocaten­kantoor is namelijk bevoegd om zowel in de minnelijke als gerechtelijke fase op te treden. Met andere woorden: ook als er een faillissementsaanvraag moet worden gedaan of men conservatoir beslag wil laten leggen, is een incasso advocaat degene die kan helpen. Vanwege de diepgaande kennis van het Nederlands recht en hun proceservaring kunnen incasso advocaten doorgaans snel succes boeken, ook in complexe zaken waarin een debiteur een vordering betwist. Overigens is het niet zo dat advocaten alleen incassozaken oppakken waar de belangen groot zijn: vanaf een factuur van ca. 250 euro kan het al de moeite waard zijn om de vordering uit te besteden aan een incasso advocaat.

Doe vooraf je huiswerk

Voordat je een partij selecteert doe je er goed aan om je vooraf te verdiepen in de precieze mogelijkheden en eventuele kosten. Weet dat in tegenstelling tot deurwaarders en incasso advocaten, iedereen een incassobureau mag starten en zich kan inschrijven bij de KvK. Juist in dit segment is de kwaliteit hierdoor sterk wisselend.

Ook is het belangrijk dat je een goede indruk krijgt van de partij die met jouw incasso’s aan de slag gaat. Wees daarom niet bang om telefonisch contact op te nemen en referenties te vragen. Vergelijk ook de recensies op internet door te zoeken op de bedrijfsnaam van de partij in kwestie.

Nu je de verschillen kent tussen de diverse partijen, kun je een goede keuze maken voor een partij die het beste bij jouw incassozaak past.

Deel dit artikel met anderen
Danny Bijl - Online Marketeer
Danny Bijl is werkzaam als freelance online marketeer waarbij de focus ligt op SEO en content trajecten. Hij is er heilig van overtuigd dat het creëren van goede content een must is voor ieder bedrijf die iets met online wil doen. Naast de online marketing werkzaamheden voor zijn klanten is Danny ook een enthousiaste blogger.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten