Ondernemerschap: Durf jij de uitdaging aan?

Reacties gesloten

Nederland is een topland op het gebied van ondernemen. In The Global Talent Competitiveness Index staat Nederland op de 12de plaats, net buiten de top 10 van de wereld. Wanneer het gaat over het bevorderen van ondernemerschap en groei van start-ups dan is dit uitgangspunt in Nederland volgens een rapport van het Joint Research Centre zelfs ‘excellent’. Dit komt mede door de manier van werken in Nederland. Een manier die wordt aangeduid als het Nieuwe Werken waarbij flexibiliteit centraal staat. Laat dat nou net iets zijn waar veel zelfstandig ondernemers naar op zoek zijn!

Kortom, het ondernemingsklimaat in Nederland zit wel snor. Toch heerst er ook een soort angst om voor jezelf te beginnen. Heb jij dat ook? Guess what, dan ben je niet de enige.

Angst voor ondernemen

Wanneer je in Google ‘succesvol ondernemen’ intikt verschijnen diverse hits met titels als; ‘6 tips voor een succesvolle onderneming’ en ‘De sleutels van succesvol ondernemen’. Wat niet direct naar voren komt, zijn de verschillende angsten die ondernemen met zich meebrengt. Zelfs veel ervaren ondernemers voelen die angsten. Dit artikel op ondernemen & internet besteedt juist extra aandacht aan de verschillende angsten. Denk aan faalangst, de angst voor een onregelmatig inkomen en de angst om het gezin niet te kunnen onderhouden. Angst voor innovatie en verandering, helemaal wanneer veranderingen in gang worden gezet door ondernemend personeel binnen de organisatie. Zelfs de angst voor succes blijkt voor sommigen een reële angst.

Eerste stap naar succes

Gelukkig kunnen al die angsten ook worden omgezet in een kracht. Nederland kent ruim 1,8 miljoen bedrijven waaronder een kleine 1 miljoen ZZP’ers. Ondanks de angsten kiezen veel mensen ervoor om niet met de grote stroom mee te gaan en voor zichzelf te beginnen. Dit komt voort vanuit een duidelijke drijfveer. Realiseer je dat veel mensen niet precies weten wat ze willen. Als jij dit wel weet mag je daar best trots op zijn! Die trots en drijfveer vormen de basis voor de stap naar succesvol ondernemerschap.

Het geluk dat ondernemen heet

De toekomst voor zelfstandig ondernemers ziet er rooskleurig uit. In haar kroonrede tijdens de Big Improvement Day pleit Claudia Zuiderwijk, voorzitter Raad van Bestuur van de nieuwe Kamer van Koophandel, voor een stevige ondersteuningsstructuur voor ZZP’ers. Een heus ZZP Deltaplan, dat ondersteuning biedt door het vergemakkelijken van fiscale regelgeving, faciliteren van ontmoetings- en samenwerkingsplekken en tot slot investeren in kennis en talentontwikkeling bij ZZP’ers. Zo wordt ondernemen nog aantrekkelijker.

Ondernemen blijft kansen benutten, risico’s nemen, klanten vinden en behouden. Daar veranderen we niks aan en het zorgt wellicht voor angsten, maar vergis je niet; volgens de Job Happiness Index van 2016 zijn zelfstandig ondernemers het meest gelukkig met hun werk!

Deel dit artikel met anderen
Sander Wijdemans - Online marketeer en ondernemer
Sander Wijdemans is freelance online marketeer en online ondernemer. Door de jaren heen heeft hij verschillende platforms, blogs en webshops opgezet, waaronder de succesvolle internationale webshop www.woodiful.com. Sander Wijdemans werkt als freelance marketeer onder de bedrijfsnaam SW Online Marketing & Media.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten