Onderzoeken dat Het Nieuwe Werken niet werkt veelal onzin (Deel 2)
Het Nieuwe Werken is al een tijdje aan de gang en zoals dat gaat met stromingen die zijn geïntroduceerd en zo goed als geïntegreerd: de eerste punten van kritiek worden hoorbaar. Soms terecht, soms niet. En ook de eerste onderzoeken naar het nut van HNW zijn dan ook al uitvoerig gedaan. En besproken. Maar om nou te zeggen dat die onderzoeken een punt hebben… Deel 2.
Er zijn organisaties waarvoor Het Nieuwe Werken totaal geen onderwerp is omdat het in hun genen zit. Google, 37signals en Buurtzorg zijn daar mooie voorbeelden van. Verder zijn er organisaties die hun werkwijze succesvol hebben vernieuwd met Het Nieuwe, Werken zoals het vroegere Interpolis, de gemeente Heemstede, SNS REAAL en Microsoft. Er komen dus steeds meer organisaties in allerlei branches die bewijzen dat Het Nieuwe Werken heel goed kan.
Moeten we dan niets meer onderzoeken? Zeker wel, feitelijke observaties en metingen geven waardevolle input voor verandering. Alleen in het geval van vernieuwing geven uitkomsten van onderzoeken weer wat er nog moet gebeuren, wat er nog is te leren en te ontwikkelen. En niet dat een vernieuwing zoals Het Nieuwe Werken niet werkt.
Early- en late majority
Ook verklaart bovenstaande adoptiecyclus wellicht een deel van de negatieve uitleg van bepaalde onderzoeksresultaten. De groepen innovators en early adapters zijn groepen die nieuwe ontwikkelingen en technologie willen (en moeten) uitvinden en werkend krijgen. De majority-groepen, de grootste, kennen waarschijnlijk meer scepsis en zullen vernieuwing eerder negatief uitleggen en meer de kat uit de boom kijken. In Nederland heb ik het idee dat de early majority nu zo’n beetje bezig is of aan de gang gaat met de adoptie van nieuwe manieren van werken en organiseren.
En ja: negatieve koppen doen het beter
Waarom krijgen die berichten die negatieve onderzoeken dan toch zo veel aandacht? Allereerst doen negatieve koppen het nu eenmaal beter in de media. Dat geldt voor alle publiciteit. (Vandaar dat ik voor deze blog een titel heb gekozen met de woorden ‘niet’ en ‘onzin’ erin.)
Het tweede punt is dat er nog maar weinig organisaties zijn die een nieuwe manier van werken volledig integraal en succesvol toepassen, dat maakt dus ook dat er nog veel organisaties zijn waar Het Nieuwe Werken inderdaad nog niet werkt. Maar dat ligt niet aan Het Nieuwe Werken. Dat zijn organisaties en mensen die nog volop in de transitie zitten. En zoals Rosabeth Moss Kanter al zei: Halverwege de verandering ziet alles eruit als een mislukking. Daarbij zijn er al veel mensen die de naam ‘Het Nieuwe Werken’ zat zijn en allerlei nieuwe namen verzinnen voor hetzelfde. We zijn echter nog niet eens op de helft. Nog lang niet.
Kent u nog onzinonderzoeken die aantonen dat Het Nieuwe Werken niet zou werken? Ik ben benieuwd!
Lees ook deel 1 van de blog van Albert Roelofswaard.