Opleidingen waar je medewerkers écht iets aan hebben

Door Danny Bijl van - 17 mei 2024
Reacties gesloten

Vroeger waren de arbeidsvoorwaarden vooral van belang bij de keuze van een baan waar het ging om de primaire keuzes. Denk aan salaris en werktijden. Maar vandaag de dag is dat wel anders. De arbeidsmarkt is snel aan het veranderen en de wensen van werknemers veranderen hier minstens zo snel in mee. Momenteel is de arbeidsmarkt natuurlijk ook zo ontwikkeld dat het vooral de werknemers zijn die het voor het kiezen hebben. Daarom is het als werkgever niet meer alleen van belang om een goed salaris te bieden, maar je zult meer moeten leveren. De secundaire arbeidsvoorwaarden zijn belangrijker dan ooit. Het bieden van opleidingsmogelijkheden is er hier één van. Iets wat je eigenlijk als werkgever ook zou moeten omarmen. Toch doet niet iedere werkgever dit nog. Waarom jij dat ook moet doen en welke opleidingen je dan zou kunnen stimuleren? Lees snel verder.

Waarom opleidingen stimuleren?

Op het eerste gezicht kan het wat tegenstrijdig lijken wanneer je opleidingen van personeel stimuleert. Ze worden alleen maar nog aantrekkelijker voor concurrenten doordat ze zich breder ontwikkelen, vaak vinden de opleidingen ook nog eens plaats onder werktijd én moet je ze betalen. Maar wanneer je er langer over nadenkt zul je al snel tot de conclusie komen dat het eigenlijk helemaal geen gek idee is. Werknemers zullen tevredener zijn met jou als werkgever en ook zullen ze gemotiveerder zijn. De nieuwe, opgedane kennis kunnen ze gebruiken in hun huidige baan en wellicht kunnen ze zelfs intern doorgroeien. Daarnaast is aangetoond dat wanneer je nieuwe dingen leert, je geest jong blijft en je mind flexibel. Zaken die op de werkvloer en in de sociale omgangsvormen zeer wenselijk zijn.

Welke opleidingen?

Welke opleidingen

Natuurlijk hoef je niet iedere opleidingswens van je werknemers in te willigen. Wil iemand Sanskriet leren terwijl jij een kapsalon runt? Dan hoef je daar natuurlijk niet in mee te gaan. Kies een opleiding die voor jullie beiden logisch voelt zoals een black belt opleiding voor praktisch iedere kantoorbaan een goed idee is. Leg de lat niet te hoog en denk ook met de medewerker mee voor zijn verdere loopbaan. Er is natuurlijk ook altijd nog de oplossing dat de kosten gedeeld worden of de opleiding enigszins in de eigen tijd wordt gevolgd. Zo zul je uiteindelijk altijd tot een samenwerking komen die voor jullie beiden werkt. Kijk bijvoorbeeld eens op de site van MKPC opleidingen om een inzicht te krijgen in de opleidingen die voor jou en jouw werknemers voor een win-winsituatie kunnen zorgen.

Kortom, vanuit meerdere opzichten is het aan te raden om als werkgever te investeren in je werknemers. Van de harde tot de zachte vaardigheden, uiteindelijk zal alles en iedereen erbij gebaat zijn. Denk mee in het belang van je werknemer, maar je hoeft je eigen belang niet helemaal uit het oog te verliezen. Wanneer jij gaat voor een win-winsituatie en goede kwaliteit opleidingen zul je er altijd samen slimmer en sterker eruit komen. En alleen al tevreden medewerkers en een goed gevuld personeelsbestand zijn vandaag de dag behoorlijk wat waard. Want werving en selectie van nieuw personeel kan een behoorlijke uitdaging zijn.

Deel dit artikel met anderen
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten