Optimaliseer je handleidingen met een technisch schrijver

Door Danny Bijl van - 20 juni 2022
Reacties gesloten

Heb je een onderneming en produceer of verhandel je producten die een rechtsgeldige handleiding vereisen? Het kan dan uitkomst bieden om een technisch schrijver in te schakelen. Deze professional kan ervoor zorgen dat jouw technische documentatie op een heldere, en volledige manier op papier wordt gezet. Overweeg jij om een technisch schrijver in te zetten bij het schrijven van jouw handleiding? Lees dan snel dit artikel om er meer over te weten te komen!

De functie van een technisch schrijver

Technisch schrijven moet worden gezien als een serieuze schrijfdiscipline. De taak van de technisch schrijver is het gebruik van complexe producten op eenvoudige manier uit te leggenzodat het makkelijk te gebruiken is door consumenten of vakmensen. De schrijver ontwikkelt dan technische informatie om er vervolgens duidelijke gebruiksaanwijzingen, handleidingen en bijvoorbeeld onderhouds- en bedieningsinstructies mee te creëren. Dit beroep is belangrijk, omdat het overbrengen van instructieve informatie essentieel is om mensen te ondersteunen bij het zo goed mogelijk inrichten en uitvoeren van hun taken en bij het werken met complexe producten en systemen. Technisch schrijvers zijn dan ook vooral werkzaam in de medische sector, bij defensie of in de softwareontwikkeling.

Zo gaat een technisch schrijver te werk

Technisch schrijvers zijn echte onderzoekers en zullen dus altijd grondig te werk gaan. Dit doen ze door eerst de doelgroep waar het product betrekking op heeft te analyseren. Aan de hand hiervan kan het kennisniveau worden bepaald en zal de technisch schrijver beslissen wat de toon van het document zal worden. Voor de consument wordt bijvoorbeeld anders geschreven dan voor een handleiding die bedoeld is voor professionals in het werkveld. De technisch schrijver zal het belangrijk vinden om het product zelf ook helemaal te begrijpen en zal grondig informatie verzamelen. Dit wordt onder andere gedaan door het analyseren van het product en bijvoorbeeld het interviewen van experts. Wanneer de schrijver alle informatie heeft verzameld zal hij of zij het gaan structureren. Dit, omdat structuur in een handleiding essentieel is; onderwerpen of vragen moeten immers makkelijk kunnen worden opgezocht in de handleiding. Ten slotte zal de schrijver de informatie zo helder mogelijk opschrijven.

De perfecte balans creëren

Het grootste pluspunt van een technisch schrijver is dat deze persoon precies weet welke informatie in de handleiding moet komen te staan en tegelijkertijd kan inschatten hoe deze informatie duidelijk en behapbaar overkomt op de gebruiker. Het is voor een handleiding belangrijk om moeilijke terminologie achterwege te laten, maar geen belangrijke informatie te missen. Een cruciale vaardigheid van een technisch schrijver is daarom het vinden van een goede balans tussen de verschillende soorten informatie waaruit een handleiding bestaat, namelijk instructieve, conceptuele en referentie-informatie.

Ben je geïnteresseerd geraakt in de werkzaamheden van een technisch schrijver? Kijk bijvoorbeeld eens op Instrktiv.com om meer informatie in te winnen over de mogelijkheden van het inzetten van een technisch schrijver voor je onderneming.

Deel dit artikel met anderen
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten