Oude beelden over thuiswerken

Door Tim De Vos van Veldhoen + Company BV - 3 november 2016
Reacties gesloten

Oude beelden over thuiswerken kom ik elke dag tegen. Een daarvan is dat de thuiswerkplek gebaseerd moet zijn op rustig, ergonomisch verantwoord productiewerk. Ik zal u vertellen: in mijn werk is dat absoluut niet zo! Integendeel: het is vaak zelfs het tegenovergestelde. En vermoedelijk in uw werk ook. En als dat nu wel nog hetzelfde is, dan is de kans groot dat dat in de nabije toekomst gaat veranderen.

In Nederland is Activity Based Working (ABW) inmiddels een ingeburgerd begrip. De meerderheid van de organisaties hanteert ABW-principes en dat aantal neemt nog steeds toe. We werken tijd- en plaatsonafhankelijk en het kantoor is vaak meer een ontmoetingsplek dan een productieplek voor informatie. Ik kom in mijn werk elke dag opnieuw mensen tegen die op kantoor nóóit meer aan een productiewerkplek zitten. Deze mensen overleggen, brainstormen, laten bezinken, sparren, ontmoeten, beslissen, dragen bij. En ja tuurlijk, soms schuiven ze ergens even aan om informatie te verwerken of om zaken door te lezen. E-mailen? ‘Dat doe ik altijd tussendoor of onderweg.’ Dat klopt, getuige de talloze ‘verstuurd vanaf mijn Iphone’ PS-regels.

thuiswerkenIk ben één van deze mensen, waarvoor met de functie van het kantoor ook de functie van de thuiswerkplek fundamenteel veranderd is. En vaak zonder dat we ons daarvan bewust zijn. Niet zo heel lang geleden bouwden we nog lange presentaties, schreven we dikke rapporten en vulden we databases. Toen wilden we de werkplek en het werkritme van kantoor, kopiëren naar de thuis-werkomgeving. Daar was een goede bureaustoel, een goed toetsenbord, een goed scherm en een in hoogte verstelbaar bureau voor nodig.

Sneller, eenvoudiger toegankelijk en kernachtiger

Tegenwoordig willen onze klanten informatie sneller, eenvoudiger toegankelijk, kernachtiger ontvangen. Tegenwoordig zijn projecten meer gefragmenteerd, aan verandering onderhevig en zijn organisaties en hun vraagstukken wendbaarder en onberekenbaarder. Dus alles gaat sneller, vereist meer tussentijds overleg en meer focus en puntigheid. We doen snelle surveys, maken korte notities, werken met slimme databases, gebruiken digitale informatie, delen via portals en intranetten. Daarnaast werken we actiever en meer dynamisch samen met onze opdrachtgevers en partners dan vroeger. Meerdere kleine stappen in plaats van meerjarenplannen die in beton gegoten zijn.

Ik ga tegenwoordig naar kantoor om mijn collega’s te ontmoeten. Om samen te werken. Om nieuwe ideeën te creëren. Om samen voor een flipover of whiteboard te staan. Om zaken te delen en tot me te nemen. Om besluiten te nemen. Veel kantoren anno 2016 zijn hierop (deels) ingericht.

Thuiswerken

Dus hoe zit dat dan met thuiswerken? Ik kom op het internet veel praktische tips voor thuiswerken tegen. Dit zijn tips als: creëer je eigen werkplek, zorg voor een ergonomische werkomgeving, zorg voor structuur, plan je taken, neem tijdig pauze… Die tips gaan er allemaal vanuit dat ik thuis hetzelfde moet doen, als wat ik 10 jaar geleden op kantoor deed!

Mijn dagen thuis zien er compleet anders uit. Ook als ik thuiswerk, is het werk sneller, wendbaarder en vraagt het om meer puntigheid en overleg. Ik heb mijn collega’s nodig voor mijn werk en vice versa: ook als ik thuiswerk. Dus mijn Skype staat vaak aan. Er hangt altijd een flipover. Ik heb én stilte nodig voor wanneer ik bel én ruimte voor creativiteit en beweging.

Hoe meer ik erover nadenk hoe meer ik tot de conclusie kom: ook thuis heb ik behoefte aan ABW. Aan variëteit, aan keuzevrijheid, aan ruimte. Mijn keukentafel werkt lekker als semi-geconcentreerde omgeving. Mijn kleine kamertje boven heeft veel licht, is fris en nodigt uit tot staan, ijsberen en op een flipover kalken met muziek aan. Mijn woonkamer is het meest rustig en heeft de beste achtergrond voor Skype gesprekken. Mijn tuin is uitstekend om met een Ipad door nieuwe informatie heen te lezen.

thuiswerken2Dus… niks vaste werkplek thuis. Maar beweging. Bewuste keuzes voor waar en wanneer en hoe ik werk. En voor hoe ik op afstand onderdeel van een team kan uitmaken. Ik wil per slot van rekening effectief zijn en de baas over mijn eigen werk zijn. En mijn organisatie wil beweging en flexibiliteit. Dat krijgen we niet door op allerlei plekken stoelen neer te zetten die gemaakt zijn om lang op te zitten. Dit vereist een heel nieuw perspectief op thuiswerken!

Mijn stelling is: anno 2016 moet ook thuiswerken activiteit gerelateerd zijn – en dat vereist in veel organisaties een geheel nieuw perspectief.

Deel dit artikel met anderen
Tim De Vos - Senior adviseur Het Nieuwe Werken
Tim de Vos (Weert, 1979) liep een opleidingspad dat via Kunstacademie, naar Facility Management en professionele communicatie en systemisch werk gaat. Na een tijd als zelfstandig programmamanager in de mediawereld gewerkt te hebben, is hij in 2006 aan de slag gegaan bij Veldhoen + Company, de grondlegger van Het Nieuwe Werken. Met een focus op de psychologische en sociologische kant van HNW, begeeft hij zich op het snijvlak van consultancy en coaching / training. Dit maakt hem een interessante partner of inspirator in sociale processen en wanneer de situatie om grote creativiteit vraagt. Hij is ook betrokken bij HNW ontwikkelingen elders in de wereld: UK, Saoedi Arabië, US en Oostenrijk. Als senior adviseur onder meer actief voor LEGO, Medtronic, PWN, Hoogheemraadschap, Alliander, Provincie Gelderland, Goodman en NIBC.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten