Overal werken is de norm

Door Stephan Renken van Robert Half - 26 maart 2013
Reacties gesloten

Het Nieuwe Werken onderzoekFlexibel werken raakt steeds meer ingeburgerd, het mag geen verrassing meer zijn. Dankzij alle technische mogelijkheden heeft ons werkende leven de afgelopen jaren een bijzondere ontwikkeling doorgemaakt en kunnen werknemers veel flexibeler met hun tijd omgaan. Maar wat betekent dit nu voor de verdeling werk/ vrije tijd? Een onderzoek onder 2000 financieel managers, financieel directeuren en HR-managers geeft antwoord.

Werknemers combineren werk en privé op een slimme manier en werken gaat daardoor alsmaar effectiever en efficiënter. Flexibiliteit rondom werk wordt normaal. Het onderzoek van Robert Half toont aan dat flexibel werken onder managers steeds vaker voorkomt, een logische ontwikkeling; zij moeten snel kunnen reageren op nieuwe ontwikkelingen, problemen op korte termijn kunnen oplossen en op piekmomenten extra werk op zich kunnen nemen.

De cijfers

Uit het onderzoek komt naar voren dat 83 procent van de Nederlandse managers werktelefoontjes en e-mails beantwoordt buiten werktijd. Bijna de helft van de managers doet dit voornamelijk wanneer ze een deadline hebben, wat aangeeft dat flexibel werken vooral inspringt op pieken en dalen en geen synoniem is voor 24 uur per dag aan het werk zijn.

Niet alleen ’s ochtends of ’s avonds wordt de telefoon regelmatig opgenomen en e-mail beantwoord, ook in het weekend wordt gewerkt. Driekwart van de CFO’s en HR-managers werkt in het weekend, waarvan 17 procent dit ieder weekend doet. Daarbij is de hoeveelheid werk geïntensiveerd in het afgelopen jaar: 77 procent van de managers geeft aan vaker buiten werktijd beschikbaar te zijn dan een jaar geleden. Bij 22 procent van hen is de beschikbaarheid buiten werktijd significant gestegen, 55 procent merkt dat zij iets meer tijd buiten werktijd bezig zijn met hun werk. Slechts 23 procent zegt dat dit hetzelfde is gebleven.

Risico’s van Het Nieuwe Werken

Werken buiten werktijd in combinatie met een hogere werkdruk kan ook risico’s met zich meebrengen; er ontstaat een grotere kans op demotivatie, vermoeidheid en burn-outklachten. Iedere persoon gaat hier anders mee om, daarom is het belangrijk voor werkgevers dit goed in de gaten te houden. Uiteindelijk is de werkgever verantwoordelijk voor het welzijn van de medewerker. Flexibel werken betekent dat er sprake is van pieken én dalen, na een drukke periode moeten er voldoende momenten van rust aanwezig zijn. Wanneer medewerkers veel buiten werktijd aan het werk zijn, kan een passende vergoeding of extra verlofdagen de mogelijkheid bieden werkdruk te verlagen.

De onderzoeksresultaten zijn afkomstig uit de Robert Half Workplace Survey, onder meer dan 2.000 financieel managers, financieel directeuren en HR-managers wereldwijd. In Nederland werden voor dit onderzoek 300 managers ondervraagd.

Deel dit artikel met anderen
Stephan Renken - Directeur
Stephan Renken is directeur bij Robert Half Nederland, marktleider op het gebied van gespecialiseerde permanente en tijdelijke arbeidsbemiddeling van voornamelijk financiële en administratief ondersteunende professionals.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten