Overwerken? 4 tips om het aangenaam te maken

Door Danny Bijl van DB Online Marketing - 11 november 2019
Reacties gesloten

Overwerken; het moet af en toe gebeuren. Zeker in altijd-ontwikkelende steden zoals Eindhoven, Amsterdam of Den Bosch is er sprake van veel concurrentie en dit betekent dat je als onderneming alles op alles moet zetten om aan de top te blijven. Overwerken is hier simpelweg onderdeel van. Maar dit maakt het overwerken niet altijd even leuk: iedereen zou aan het einde van de werkdag liever naar huis gaan om lekker te ontspannen. Gelukkig zijn er ook een aantal manieren om overwerken wat aangenamer te maken.

1. Vul die magen!

Overwerken betekent vaak dat er doorgewerkt wordt onder etenstijd. Dit betekent natuurlijk dat de overwerkende medewerkers op een gegeven moment flink wat honger hebben. Maak er dan ook gewoon een lekker feestje van. Je kunt sushi laten bezorgen in Den Bosch of andere steden en dit vervolgens op een grote tafel uitstallen zodat alle overwerkende medewerkers even gezellig samen kunnen eten. Dat maakt het overwerken toch ineens een stuk interessanter.

2. Organiseer speciale avonden

Zijn het altijd dezelfde medewerkers die akkoord geven om een paar uurtjes over te werken? Plak er dan standaard een leuke borrelavond achteraan. Na de paar uurtjes die er extra gewerkt worden, kun je gezellig met alle overwerkende medewerkers op pad gaan om een drankje te doen en de dag geweldig fijn af te sluiten. Nog leuker: je kunt die borrel natuurlijk ook gewoon in het kantoorpand houden! Mocht er regelmatig overgewerkt moeten worden dan kun je er zelfs voor kiezen om een vaste dag en avond aan te stellen als overwerk / borrelavond. Zo maak je het zowel leuk als lovend.

Overwerken

3. Zorg voor beloning

Hoewel lang niet alle medewerkers het een probleem vinden om af en toe over te werken, zullen ze dit niet lang doen wanneer er geen passende beloning tegenover staat. Houd het werken in overwerken dus om te beginnen voldoende in balans, en zorg dat er ook altijd iets tegenover staat. Laat medewerkers die de ene week overwerken de volgende week bijvoorbeeld een paar uurtjes eerder naar huis gaan. Of zorg voor een grotere uitbetaling van het salaris, een hogere bonus of andere interessante voordelen.

4. Zet overwerkers in het zonnetje

Je zult zien dat het vaak dezelfde medewerkers zijn die akkoord gaan met het overwerken. Zorg er dan ook voor dat je de medewerkers die deze keuze maken wat extra in het zonnetje zet. Beloon ze met een mooie bonus, geef ze een streepje voor op de rest of laat ze net wat meer vakantiedagen opnemen dan normaal. Op deze manier maak je het overwerken niet alleen leuk, maar ook lonend!

Deel dit artikel met anderen
Danny Bijl - Online Marketeer
Danny Bijl is werkzaam als freelance online marketeer waarbij de focus ligt op SEO en content trajecten. Hij is er heilig van overtuigd dat het creëren van goede content een must is voor ieder bedrijf die iets met online wil doen. Naast de online marketing werkzaamheden voor zijn klanten is Danny ook een enthousiaste blogger.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten