Vijf tips om met Impact te Presenteren!

Presenteren met impactWelke presentatie die jij ooit hebt bijgewoond herinner jij je nog? Inclusief locatie, spreker en inhoud? Vermoedelijk maar een enkele. Hoe zorg je ervoor dat jouw volgende presentatie na jaren nog wordt herinnerd? Dat is heel eenvoudig. Hieronder vijf tips.

Waarom? Het Nieuwe Werken drijft op kennisdeling. Het geven van presentaties is een veelgebruikte vorm. Reguliere presentatietrainingen beperken zich meestal tot de vorm (plaatjes, weinig tekst) en de inhoudelijke boodschap (begin, herhaal en eindig met je kernboodschap). Er wordt vooral aandacht besteed aan ‘goed communiceren’ en helaas minder aan ‘hoe mensen leren’. Daarom hierbij wat aanvullend materiaal.

Onderstaande tips zijn ontleend aan mijn eigen geheugen. Ik heb mijzelf eenvoudigweg de vraag gesteld: “Welke voordrachten kan ik mijzelf nog herinneren en waarom?” Welke ‘trucs’ zijn er destijds op mij losgelaten? Die heb ik op een rijtje gezet. Na het lezen van het boek ‘Slaap je slim’ van Guus Pijpers (affiliatelink) – overigens een echte aanrader – begrijp ik ook waarom deze ‘trucs’ werken: mijn emotionele oerbrein is aangesproken! En dat is echt heel eenvoudig, toch gebeurt het weinig.

1. Geef aandacht

Verdiep je vooraf in je publiek. Wie komen er? Google hun profielen! Vrijwel iedereen heeft inmiddels een foto en bio online staan. Verzamel, print en bestudeer ze. Geef een aantal mensen bij binnenkomst een hand en laat subtiel merken dat je je in hen hebt verdiept. Dat kan simpel: “Jij werkt toch bij…” of “Wat mij opviel aan jouw site…”. Mijn ervaring: mensen aan wie je deze aandacht schenkt zitten rechtop, luisteren actief, stellen vragen en komen je achteraf bedanken. Als je aandacht geeft, krijg je het terug.

2. Zorg voor beweging

Nodig je publiek uit tot het verrichten van een fysieke handeling. Bedenk maar wat, het maakt niet uit. Vraag ze om op te staan, twee rondjes te draaien, en weer te gaan zitten. Of de eerste vijf minuten te blijven staan. Laat ze een rondje door de zaal lopen. Of van plaats wisselen. Mij is ooit gevraagd om “de komende twee minuten iets aan je fysieke situatie te veranderen”. Een vrije opdracht dus. Wees niet bang: mensen houden dat heel beperkt, ook toen is er niemand de zaal uitgelopen. >De oorsprong van al het leren begint bij het bewegen. Kijk maar naar een baby.

3. Laat muziek horen

Speel muziek af die jou raakt (of beter: zelf spelen of zingen). Waarvan je inschat dat het ook bij je publiek emotie oproept. Vanwege de melodie, tekst of omdat het uit hun tienerjaren stamt. Gewoon het hele stuk, neem lekker de tijd. Vertel achteraf waarom je het hebt gekozen en wat het met je doet. Vraag eventueel wat het bij je publiek losmaakt. Zo heb ik ooit naar iemands favoriete klassieke stuk luisteren. Ik zie hem nog genieten. Het was inderdaad prachtig. Muziek doet hetzelfde met informatie als met emotie: er worden krachtige verbindingen in onze hersenen gelegd.

4. Onderbreek met humor

Onderbreek elke 10 minuten je verhaal en laat een hilarisch filmpje zien. Het liefst zonder enige relatie met de inhoud van je verhaal. Als er maar gelachen wordt. Er is genoeg materiaal beschikbaar op YouTube. Kies gewoon wat je zelf erg grappig vindt en waarvan je verwacht dat het publiek die mening deelt. Een onbekend filmpje met onverwachte wending is het beste. Ik heb eens een presentatie bijgewoond waarvan aanwezigen nog steeds over het toen vertoonde filmpje praten. Na een korte periode van concentratie hebben hersenen even pauze nodig om informatie goed op te slaan. Lachen is een oeremotie en helpt daarbij.

5. Laat mensen schrikken

Misschien de meest controversiele tip, maar wel met het beste resultaat. Ik herinner me een presentatie van Joseph Pine die aankondigde “deze presentatie gaan jullie nooit vergeten”, waarop hij keihard begon te schreeuwen. En inderdaad, ik weet het nog goed. Terwijl het jaren terug is. Ik kan nog exact de zaal en waar ik zat voor de geest halen. Onverwacht en heel hard “boe” roepen ligt voor de hand, maar in een grotere zaal heb je al snel een gastoeter nodig. Een megafoon met sirenefunctie wordt bij elke Bo-Rent of Boels verhuurd. >Schrik en angst zijn sterke emoties die herinnering van de situatie sterk bevorderen.

Wat zijn jouw ervaringen?

Maak bij je volgende presentatie gebruik van één of meer van deze tips. Doe het met mate, het moet geen circus worden en wel bij je passen. Maar je zal zien, het werkt!

Welke presentatie herinner jij je nog en waarom? Heb jij aanvullende tips?

Deel dit artikel met anderen
Sam van Buuren - Zelfstandig adviseur & internetondernemer
Sam van Buuren helpt (netwerk)organisaties tot 250 mensen met Het Nieuwe Werken. Zijn aanpak is pragmatisch en actiegericht. Hij geeft ook workshops en lezingen, is docent en auteur. Meest recente initiatief: Nederland Werkt Online.nl
Zie zijn site en linkedin profiel voor meer informatie. U kunt hem ook volgen via twitter.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!

9 reacties


    arjan broere zegt:

    Goed overzicht en duidelijk uit het aanhoren van veel presentaties voortgekomen.

    Vooral #1 (aandacht) vind ik belangrijk. Geeft jezelf info en contact en geeft de anderen het gevoel dat t wat uitmaakt wie er zit. Soort van begrijpen voor je begrepen wordt-ding.

    Wat ik daarnaast belangrijk vind, is dat je als presentator weet wat je stijl is en die prima vindt. Dus als je wat van de facts & figures bent of juist van gevoel en verbinding: prima. Weet t, houd er rekening mee, heb t er eventueel over met je gehoor maar forceer je niet in onmogelijke stijlen.

    Verder vond ik Seth Godin over presenteren (nav powerpoint http://u.nu/58eg4) en Guy Kawaski (Art of the Start) erg pittige en directe bronnen.

    Boeken over presenteren helpen me doorgaans minder dan een goed boek voor trainers, zoals die van Anneke Dekker of Karin de Galan.

     Mischa Coster zegt:

    Betrokkenheid, energie en authenticiteit. Volgens mij vallen jouw punten hier allemaal onder. Wat betreft authenticiteit sluit ik me aan bij Arjan, zoek een stijl die bij je past.

    Daarnaast: geef alleen een presentatie als je ‘boven de materie’ staat. Dan pas kan je je richten op vorm. Anders ben je teveel met inhoud bezig. Dit stelt je ook in staat je slides interessanter/grafischer te maken in plaats van een soort groot spiekscherm voor de presentator zelf. Die heb je dan nl niet nodig.

    Een presentatie die mij is bijgebleven is die van Pepperminds door Arjan Vergeer en David de Kock tijdens het Fris in je Hoofd event van Mindz. Energiek, positief, beginnen met opzwepende muziek, interactief, korte ‘gekke’ oefening om je even uit je mindset te halen. Top!

    Sam van Buuren zegt:

    @Arjanbroere Dank voor aanvuling. Huishoudelijke medededling: link Seth Godin werkt zonder laatste haakje: http://u.nu/58eg4

    Bryan Diender zegt:

    Bedankt voor je tips Sam, die kan ik goed gebruiken.

    Nou ben ik mijn presentatievaardigheden aan het ontwikkelen en heb ik aanstaande vrijdag 8 januari een presentatie staan. Ik en de klas van minor: Werken 2.0 van de Haagse Hogeschool gaan presentaties geven in Seats2meet Utrecht. Deze presentaties zijn in voorbereiding van onze eind assessments.

    Ik en mijn klasgenoten hebben de opdracht gekregen om onze toekomstplannen ( http://tinyurl.com/ycofjro ) te presenteren in Pecha Kucha vorm ( http://nl.wikipedia.org/wiki/Pecha_Kucha ). Heb jij of iemand anders nog tips voor deze presentatie vorm, want is de eerst keer dat ik in deze stijl ga presenteren.

    Sam van Buuren zegt:

    @bddiender Bedankt voor je comment. Ik denk dat ik 19/1 voor jouw minor Werken2.0 sta. Vanmiddag afgesproken met @larsseh nav oproep @vivjan #kb33 Succes vrijdag! Misschien een fijn stuk muziek onder je Pecha Kucha?

    Sam van Buuren zegt:

    Tsja, 10.000 uur oefenen kan natuurlijk ook, zie sheet 64… http://bit.ly/5Uvuvt

    Sam van Buuren zegt:

    @ekanis goede tip, dank. Ik herinner mij dat iemand ooit een emmer met water neerzette met daarop de tekste GSM-er. Na een tijdje bleken daar GSM’s in te moeten die rinkelde 🙂

    Anonymous zegt:

    Goed artikel. Ik vond hier nog een goed artikel over hoe je een presentatie gemakkelijk kan onthouden. heel handig!

    http://www.informatiecentrale.nl/2010/01/plezier-en-gemak-in-presenteren/

    groeten,

    Jouke

    Alexis van Dam zegt:

    Goed artikel. men hoort veel presentaties aan, echter de retentie ervan is laag. De 5 genoemde tips zijn zeer zeker een aanwinst in een presentatie. Hoewel het schreeuwen/ laten schrikken van mensen wellicht niet in elke situatie toepasbaar is 🙂

    Zelf gebruik ik als ondersteunend middel een mindmap. Met de mindmap verras je mensen omdat ze een PowerPoint verwachten. Daarnaast is het prettig voor de aanwezigen omdat ze overzicht behouden op de presentatie en weten wat er al is geweest en wat er gaat komen.