Rigoreus anders…en succesvol!

Hoe word je als organisatie succesvol? Deze vraag stelden Harm Bruggink en ik onszelf toen we in 2006 een nieuw advocatenkantoor in Utrecht startten. Natuurlijk hadden we dat op de klassieke manier kunnen doen, met een hiërarchische structuur, met medewerkers die 60 tot 70 uur per week keihard willen werken omdat ze graag veel geld willen verdienen en met een controlerende stijl van management. Maar dat voelde niet goed.

bvdvleftAnders georganiseerd

We wilden het rigoureus anders doen en kozen de beginselen van de Brazilaan Ricardo Semler als uitgangspunt. Dat vormde de basis voor een advocatenkantoor waar werkelijk alles anders gaat dan in de branche gebruikelijk is. Geen stoffige mannen en stramme hiërarchie, maar vrijheid, verantwoordelijkheid en vakmanschap voor allen die bij ons kantoor werken.

Het kantoor wordt democratisch gerund en op basis van volledige transparantie

Ik hoor het u al denken: ‘Ja, ja, dat zal wel. Maar waar blijkt dat dan uit en wat doen jullie dan anders in de praktijk?’.

Ik zal wat voorbeelden geven.

Volledige transparantie

Wij zijn anders georganiseerd en dat bevordert een commerciële, verantwoorde, eerlijke en flexibele benadering van onze medewerkers en klanten. Het kantoor wordt democratisch gerund en op basis van volledige transparantie. Alle medewerkers hebben een gelijke stem in zakelijke beslissingen en profiteren direct van het succes ervan. Daarom zijn onze advocaten – net als veel van onze klanten – ondernemers.

Ook stimuleren we medewerkers om parttime te werken

Ook stimuleren we medewerkers om parttime te werken, tijdens normale kantooruren. Wij zijn van mening dat het juiste evenwicht tussen werk en privé-leven cruciaal is voor creativiteit, ondernemerschap en intellectuele prestaties. Minder werken kan namelijk juist meer opleveren! Daardoor ontstaat ook ruimte voor allen om op zoek te gaan naar eigen zingeving buiten het werk.

Onze autonome manier van werken is ingegeven door ons streven naar juridisch vakmanschap op het hoogste niveau.

Wij moedigen anderen aan om ons voorbeeld te volgen en in elk geval na te denken over een andere manier van organiseren. Zelfs over een andere manier van zakendoen.

Afbeelding1We zijn een gecertificeerde B Corp geworden, zoals ook Ben&Jerry’s, Triodos bank en anderen.

Onze manier van werken heeft tot veel mooie dingen geleid. Een daarvan is dat we een gecertificeerde B Corp zijn geworden, zoals ook Ben & Jerry’s, Patagonia, Triodos bank, Dopper en Tony’s Chocolonely. Wij zijn het eerste advocatenkantoor in de Europese B Corp community.

Als B Corp maken wij deel uit van een wereldwijd netwerk van gelijkgestemde bedrijven, waardoor een keten van (sociale) duurzaamheid mogelijk wordt.

Trots

Wij zijn er trots op dat wij onlangs door B Corp zijn uitgeroepen tot 2016 Best for the World Honoree, omdat wij ons eigen impactgebied – werknemers – bij de top 10% best scorende bedrijven horen.

Juridische kwaliteit en een positief effect voor stakeholders: dat is wat ons drijft.

Tip! Volg de workshop op 8 december a.s.

Van der Velden en Maats geven op 8 december a.s. tijdens het congres over Het Nieuwe Werken in een workshop hun visie op ‘anders organiseren’ met als centrale vraag: hoe kun je, mede op basis van de principes van Semler, een organisatie tot een succes brengen in een werkomgeving waar vrijheid en verantwoordelijkheid veel belangrijker zijn dan hiërarchie en controle.

Klik hier voor meer informatie over het congres.

Deel dit artikel met anderen
Sjoerd Van der Velden - Oprichter en advocaat
Oprichter van en advocaat bij Bruggink & Van der Velden Advocaten Belastingadviseurs.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten