Salaris in cryptomunten of goud? Dit is hoe het nieuwe salaris werkt

Door Sander Wijdemans van SW Online Marketing & Media - 26 september 2021
Reacties gesloten

Bij het nieuwe werken gaat er altijd veel aandacht naar flexibiliteit op het gebied van plaats en tijd. Men vergeet wel eens dat bij het nieuwe werken ook het nieuwe belonen hoort. Salaris kan namelijk uit meer dan alleen giraal geld bestaan. We hebben het dan over loon in natura, zoals loon in de vorm van goudmunten en bitcoins. Loon in natura kan ook belastingtechnisch heel interessant zijn, maar dit is niet altijd het geval.

Loon in natura

Er zijn verschillende manieren om personeel op andere manieren te betalen. In het verleden ging het vooral om het toekennen van aandelen aan het personeel. Dan kunnen werknemers profiteren van de groei van de onderneming, wat ook de betrokkenheid zou verhogen. Tegenwoordig zijn er werkgevers die het personeel op andere manieren belonen, bijvoorbeeld met bitcoins of andere cryptomunten. Er zijn zelfs werkgevers die zilver of goud kopen voor hun personeel. In dergelijke gevallen gaat het heel vaak om bedrijven die op een of andere manier verweven zijn met de cryptowereld of de wondere wereld van de edelmetalen. Vaak wordt maar een klein deel van het salaris op deze manier uitbetaald.

Belastingen betalen op loon in natura

Het is toegestaan om loon in natura te betalen. Voor de Belastingdienst maakt het namelijk weinig uit, je zal er gewoon belastingen over moeten betalen. In ieder geval gaat het in de bovenstaande voorbeelden telkens om inkomsten in natura. Dit is ook het geval bij cryptomunten als bitcoin, want wettelijk gezien is dit geen betaalmiddel. Dergelijke inkomsten in natura worden gewaardeerd volgens de waarde in het economisch verkeer. Voor goud zal men rekening houden met de internationale goudkoers. Deze goudkoers kan je ook zelf raadplegen via websites als Goudstandaard.

De prijs van goud stijgt en daalt voortdurend, maar voor cryptomunten als bitcoin is dit nog meer het geval. Daarom worden deze inkomsten in natura gewaardeerd op de koerswaarde van het moment dat je het ontvangt. Dit is per slot van rekening ook het moment waarop je het in euro’s kan omzetten. Als je dit niet doet en de waarde nadien daalt of stijgt, heeft dit geen gevolgen meer voor de belastingen. Je kon per slot van rekening ook met giraal geld cryptomunten of goud kopen en belastingvrij hopen dat de waarde zou stijgen.

Gerichte vrijstellingen en nihilwaarderingen

Bovenstaande principes gelden voor alle soorten loon in natura, behalve als de wetgever uitzonderingen heeft gemaakt. Er zijn wel degelijk uitzonderingen en sommige vormen van loon in natura kennen eigen waarderingsregels. Er is bijvoorbeeld een gerichte vrijstelling voor producten uit het eigen bedrijf.

Soms is de gewaardeerde waarde zelfs gelijk aan nul, waardoor er geen premies volksverzekering en loonbelasting worden geheven. Dergelijke vormen van loon in natura zijn natuurlijk veel interessanter. Voorbeelden van nihilwaarderingen zijn het rentevoordeel van een personeelslening waarmee een werknemer een elektrische fiets koopt, voorzieningen voor de thuiswerkplek en bepaalde consumpties op de werkplek, zoals koffie, thee, gebak of een stuk fruit. Meer over deze gerichte vrijstellingen en de nihilwaarderingen lees je in het Handboek Loonheffingen van de Belastingdienst.

Deel dit artikel met anderen
Sander Wijdemans - Online marketeer en ondernemer
Sander Wijdemans is freelance online marketeer en online ondernemer. Door de jaren heen heeft hij verschillende platforms, blogs en webshops opgezet, waaronder de succesvolle internationale webshop www.woodiful.com. Sander Wijdemans werkt als freelance marketeer onder de bedrijfsnaam SW Online Marketing & Media.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten