Schoonmaken horeca: tips voor professionals

Door Danny Bijl van DB Online Marketing - 15 augustus 2022
Reacties gesloten

Schoonmaken is een klusje dat erbij hoort. Aan het eind van de dag knallen met het team zodat jouw zaak morgenochtend weer helemaal fris is. Het is misschien niet ieders hobby, maar vele handen maken licht werk. En uiteraard helpt het ook een stuk als je goede professionele producten gebruikt! Met deze schoonmaaktips maak je makkelijk en grondig schoon.

Gebruik de beste schoonmaakmiddelen

De interieurreiniger en sanitairreiniger die jij gebruikt hebben veel invloed op het uiteindelijke resultaat. Deze schoonmaakmiddelen zijn namelijk ontwikkeld voor een specifiek doel, waardoor ze voor het meest hygiënische resultaat zorgen. Door de juiste materialen aan te schaffen wordt de zaak ook echt schoon. Een standaard poetslap en een sopje met wat allesreiniger is doorgaans niet genoeg. In een schoon restaurant is het niet alleen prettig werken, maar dit is ook zeker iets dat je klanten kunnen waarderen!

Goede materialen

Naast geschikte schoonmaakmiddelen hebben je werknemers de juiste materialen nodig om grondig schoon te kunnen maken. Denk aan handschoenen en een goede borstel en sponsjes voor het reinigen van de toiletten en een goede bezem en mop voor de grond. De mop moet regelmatig vervangen worden, want een oude mop maakt meer vies dan schoon en geeft zeker niet het gewenste resultaat.

Gemotiveerd team

Gemotiveerd team

Jouw team zorgt ervoor dat de zaak aan het eind van de dag weer helemaal aan kant wordt gemaakt. Door werknemers te motiveren, zullen ze hun werk beter doen. Geef bijvoorbeeld een beloning voor taken die minder populair zijn, zoals het schoonmaken, zodat dit grondig wordt uitgevoerd. Mensen die ervoor kiezen om te helpen bij het schoonmaken stoppen er net wat meer moeite in dan wanneer dit verplicht is. Denk aan een extra halfuurtje werktijd dat wordt bijgeschreven of een ijskoud sluitdrankje. Een goede sfeer binnen het team zorgt er ook voor dat iedereen zijn of haar steentje bijdraagt. Het is niet aardig om altijd dezelfde collega’s de schoonmaak uit te laten voeren. Organiseer dus regelmatig een leuke teambuilding activiteit of geef een bedrijfsfeest zodat iedereen elkaar leert kennen en een stapje extra wilt zetten voor het team.

Duidelijke instructies

Is voor iedereen duidelijk wat er onder het schoonmaken valt? Draai een lijst uit met daarop alle werkzaamheden, zodat dit afgevinkt kan worden aan het eind van de dag. Hier kun je ook specifieke instructies opzetten met betrekking tot het reinigingsmiddel dat het meest geschikt is en hoe dit wordt gebruikt, bijvoorbeeld de verhouding tussen het schoonmaakmiddel en water.

Deel dit artikel met anderen
Danny Bijl - Online Marketeer
Danny Bijl is werkzaam als freelance online marketeer waarbij de focus ligt op SEO en content trajecten. Hij is er heilig van overtuigd dat het creëren van goede content een must is voor ieder bedrijf die iets met online wil doen. Naast de online marketing werkzaamheden voor zijn klanten is Danny ook een enthousiaste blogger.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten