Serie: Het 4 windstreken model – Het Zuiden
Het 4 windstreken-model wordt bij Boer & Croon gebruikt om de organisatie aan te sturen. We gebruiken de windstreken als metafoor om de dialoog tussen management en medewerkers te stimuleren. In het eerste deel heb ik ‘Het Westen’ behandeld, de metafoor voor kwaliteit en resultaat.
In deze posting, deel 2 van de serie, zoem ik in op ‘het Zuiden’. Het Zuiden staat voor emotie, voelen en samenwerken. In de tekst spreek ik over ‘hij’ maar uiteraard kunt u daar net zo goed ‘zij’ lezen.
De 4 windstreken
Eerst nog even kort de 4 windstreken. De windstreken staan hierbij voor de volgende aspecten:
- Het Oosten staat voor de wijsheid, de authenticiteit, de bron (Inspireren)
- Het Zuiden staat voor emotie, voor voelen, voor samenwerken (Verbinden)
- Het Noorden staat voor structuren, systemen en procedures (Faciliteren)
- Het Westen staat voor de euro’s, het hebben (Resultaat)
Het Zuiden: verbinden en samenwerken
We kennen allemaal de karakterieke kenmerken van Italianen en Spanjaarden. Zij staan voor emotie en familiegevoel, samen ergens voor staan. Daar ligt de basis van de metafoor.
Als we deze metafoor doortrekken naar onze zakelijke omgeving, dan bespreken we met onze medewerkers hoe en met wie zij hun in ‘Het Oosten’ gedefinieerde passie gaan uitwerken. Het is de verantwoordelijkheid van de professional om aan te geven welke mensen en middelen hij nodig heeft om die drijveren te realiseren.
De manager of projectleider bekijkt of en hoe dit gerealiseerd kan worden. Het gaat hierbij vooral om input voor een Management Development-traject waarin we vroegtijdig de signalen bespreken. Vragen die daarbij naar voren komen zijn:
- Welke afdeling of unit past het beste bij het project of traject?
- Wat mis je nu in je huidige setting?
- Wat kan beter en wat wil je vasthouden?
Voor het management is dit een geweldige bron van informatie. Door de wensen van de medewerker te honoreren en hem te faciliteren, kan hij zijn kracht optimaal inzetten. Dit is gewoon een zakelijke benadering. In de praktijk levert dit telkens een sterk betrokken medewerker op en daarbij uiteindelijk altijd de zakelijke euro’s.
Verbinding bij onze projecten
De ‘Zuidelijke aspecten’ verwerken we ook in onze projectaanpak. Om dat te onderstrepen noemen we onze tussentijdse projectevaluaties dan ook ‘projectinspiraties’. Dat is geen taalkundig wedstrijdje, maar ook echt bedoeld om met elkaar alles uit de kast te halen. Tijdens een projectinspiratie dagen we elkaar telkens weer uit om te scoren op vragen als:
- Werken wij als team van Boer & Croon echt samen met het team van de klant?
- Hebben we deze samenwerking voldoende open gereflecteerd?
- Zit ik als teamlid in mijn kracht?
- Is de teamsamenstelling (nog steeds) logisch?
- Hebben we de successen voldoende gevierd?
- Op welke punten hebben we echt samen het verschil gemaakt?
Let wel, het is niet de bedoeling om de teamleden een audit af te nemen. Integendeel, de projectevaluatie is een moment om de inspiratie en verbeeldingskracht nieuw leven in te blazen. Het is een moment om met elkaar helder en scherp te zijn. En om, vanuit respect, te constateren en te evalueren op welke plekken we eventueel aanpassingen in het team willen doorvoeren. Onze motivatie is daarbij altijd om uiteindelijk de verwachtingen van de (klant) te overtreffen.
Graag uw reactie
Ik ben erg benieuwd naar uw gedachten, ideeën en reacties op het voorgaande, zodat we samen weer verder kunnen leren! Alvast bedankt voor de reacties.