Slik de kikker

Door Annemiek Tigchelaar van Werkdrukverlager - 5 november 2013
Reacties gesloten

Slik de kikker bij Het Nieuwe WerkenStel je bent helemaal op orde. Je weet precies wat je moet doen vandaag. En je hebt zelfs een planning gemaakt wat je wanneer gaat doen. Waardoor lukt het dan toch vaak niet om je aan die planning te houden? Waarom doen we vaak niet wat we moeten doen!?

Dat heeft te maken met twee dingen: onderbrekingen die van buitenaf komen en onderbrekingen die we onszelf aandoen.

Uitstelgedrag

Die eerste onderbrekingen zijn de telefoon die gaat, nieuwe e-mailberichten of een collega die iets komt vragen. Dat kan heel vervelend zijn en het kost je veel concentratievermogen, maar dit is niet waar ik het nu over wil hebben.

Over die tweede soort wil ik het hebben: onderbrekingen die we onszelf aan doen. Dat je eerst koffie gaat halen, het printpapier bijvult, je bureau opruimt, nieuwe e-mail gaat lezen of iets gaat opzoeken voordat je echt aan die belangrijke (maar vervelende) taak gaat beginnen. Kortom, uitstelgedrag. Heel menselijk. Heel normaal. Ook ik heb er last van (zo stel ik het schrijven van blogs altijd uit…). Maar soms wel heel vervelend.

Wekker en Het Nieuwe WerkenDiscipline en Het Nieuwe Werken

Het Nieuwe Werken kan uitstelgedrag in de hand werken. Tenslotte heb je nu vaker de vrijheid om de wekker nog een keer op snooze te zetten, toch maar eerst een boodschap te gaan doen of ’s ochtends te gaan sporten. Intussen houd je jezelf voor dat je die klus ‘straks’ wel zult doen. De verkregen vrijheid in onze werktijden vergt van medewerkers een grotere zelfdiscipline.

Piers Steels schrijft in zijn boek Uitstelgedrag dat je kunt onderzoeken waardoor je uitstelt. Vind je de taak te moeilijk om eraan te beginnen? Of vind je de klus juist te gemakkelijk of te saai? Zie je het nut van de klus niet in? Of ben je misschien heel impulsief en laat je je te veel leiden door de zaken om je heen? Hij stelt ook dat uitstelgedrag wel twee uur productiviteit op een dag kan kosten! Daarbij betitelt Steels uitstelgedrag als een gewoonte. En van die gewoonte kun je afkomen.

Grote, vieze kikker

Zelf houd ik erg van Brian Tracy’s Slik de kikker. Hierbij staat de kikker voor de vervelendste en moeilijkste taak die je moet doen op een dag. Begin je dag met het slikken van de kikker en er kan je niets ergers meer overkomen! Je zult je geweldig voelen. Dit geeft je energie!

Laat je die kikker echter op je bureau zitten terwijl je andere dingen doet, dan wordt hij steeds groter, viezer en moeilijker te verteren. Hij ‘vreet’ dan aan je energie. Dus zoek ’s ochtenden je kikker, slik hem en voel je geweldig!

Deel dit artikel met anderen
Annemiek Tigchelaar - Sr.Professional Organizer en werkplektrainer
Annemiek Tigchelaar brengt orde in tijd en zaken. Zij traint en adviseert diverse organisaties in timemanagement, efficiënt e-mailen en HNW. Zij is onder andere trainer bij de Nederlandse Beroepsvereniging van Professional Organizers en aangesloten bij Assemblee sprekersbureau. Daarnaast is zij auteur van 'Stop de stapels – al je papier op orde thuis en op kantoor' en van 'Grip op je e-mail = grip op je werk'. www.toporde.nl
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten