Slim Werken Slim Reizen: Van retrotechnologie tot science fiction

Door Wilbert Janissen van The Meaning of Work - 7 juni 2012
Reacties gesloten

Zelfsturende auto (afbeelding van Autoweek.nl)Waarom worden we toch zo vaak opgescheept met technologie die het nét niet is. Het lijkt heel wat en soms vallen we er massaal voor, maar eigenlijk is het een stapje terug in de tijd. In de 19e eeuw hebben we de telefoon uitgevonden en niet veel later een elektrische auto met een actieradius van 160 km. Ruim een eeuw later worden we massaal heel erg blij van technologie die ons in staat stelt om met een beperkt aantal getypte tekens te communiceren en komen er elektrische auto’s op de markt met een actieradius van nog steeds nauwelijks 160 km. Niet bepaald een grote sprong voorwaarts. Sterker nog, soms lijkt het wel of we bewust een stapje terugdoen. Je zou dat retrotechnologie kunnen noemen.

In deze tijd worden technologische ontwikkelingen voor een groot deel aanbodgestuurd. Wij reageren op wat er kan en worden daar ook in ons denken door beperkt. Liever zou ik dat omdraaien. Veel mooier zou het zijn wanneer technologische ontwikkelingen vraaggestuurd worden. Wij vragen en de technologie volgt. Misschien krijgen we dan werkelijk de technologie die ons vooruit helpt. Wie weet wat er dan mogelijk is? Welke technologie gaat ons écht helpen om slimmer te werken en slimmer te reizen? Wanneer je écht out of the box mag denken, wat zou je dan willen hebben? Ik dien bij deze mijn wishlist vast in, daarbij niet geremd door enige korte termijn realiteitszin.

Van next gen elektrische fiets tot reizende werkplekken

Laat ik maar eens beginnen met slim reizen. De ultieme manier is natuurlijk reizen door middel van teletransportatie, oftewel scotty beam me up. Helaas lijkt dat voorlopig nog even science fiction te blijven en daarom wens ik de volgende alternatieven:

  1. De – next generation – elektrische fiets
    Omdat deze fiets vrij soepel 50 km per uur haalt, vind ik hem geschikt voor woon-werk afstanden tot 50 km enkele reis. Uiteraard wordt de fiets geleverd met valbeveiliging en anticiperend meeremsysteem. Lekrijden is niet meer mogelijk omdat de band een zichzelf herstellende unit is die werkt op basis van nanotechnologie. Eventuele bagage verdwijnt in de in de fiets geïntegreerde storage units die zodanig zijn vormgegeven dat deze tevens zorgen voor de nodige aerodynamische eigenschappen.
  2. Solar impact kleding
    Het Nederlandse klimaat dwingt je tot de aanschaf van een regenpak en laat dat nou net de reden zijn dat fietsen met slecht weer tot nu toe niet echt een pretje was. Dat wordt anders. De eigenschappen van deze kleding veranderen onder invloed van de weersomstandigheden. Bij zonneschijn wordt er energie opgewekt, maar ook wordt de bewegingsenergie van regendruppels bij impact omgezet in energie die weer wordt doorgegeven aan hetzij de verwarming dan wel de actieve ventilatie van de kleding.
  3. Reizende werkplekken
    Iedereen moet doen waar hij of zij goed in is. Voor de nieuwe werker is dat tijd- en plaatsonafhankelijk werken. Waarom dan niet een werkplek die je thuis ophaalt en vervolgens aflevert op een door jou gekozen locatie? In Nevada mogen er al zelfsturende auto’s de weg op. De auto wordt straks een zelfsturende unit die op zichzelf een auto is, maar gecombineerd met andere units ook een energiezuinige trein kan zijn. In ieder geval is het altijd een werkplek die naar jou toekomt.

Met allround workspace devices in glocal offices

Met dat slimme reizen moet het zo wel lukken, maar er moet natuurlijk ook slim gewerkt worden. Wat natuurlijk al enorm helpt, zijn de reizende werkplekken. Reistijd is daarmee werktijd geworden waardoor we veel effectiever met onze tijd kunnen omgaan. Een gevolg is bijvoorbeeld dat de traditionele krimpregio’s niet meer bestaan. Veel kenniswerkers en mensen met kantoorfuncties die deels plaatsonafhankelijk kunnen werken, hebben namelijk besloten zich daar te vestigen vanwege het prettige woonklimaat.

Zwevend kantoor (afbeelding van startrekdesktopwallpaper.com)Grote kantoren en bedrijfspanden zijn er niet meer. Werkplekken binnen een organisatie zijn verdeeld over drie modaliteiten: Hub, Move en Ring. Afhankelijk van de omvang heeft een organisatie één of meerdere hubs. Deze heeft nog maar twee functies: ontmoetingsplek en verzamelplek van plaatsgebonden werkplekken. Move is de verzameling van alle reizende werkplekken. Ring omvat alle andere werkplekken van de organisatie die niet in beweging zijn en zich buiten de hubs bevinden, dus thuis of op andere locaties. Alle werkplekken zijn met elkaar verbonden waardoor communicatie en kennisuitwisseling kan plaatsvinden.

Organisaties hebben nog steeds behoefte aan branding; het uitdragen van hun merknaam. Doordat de grote imposante kantoren zijn verdwenen, verplaatst de branding zich naar de reizende werkplekken in de move modaliteit. Zodra een dergelijke unit wordt gebruikt door een medewerker van een organisatie zullen huisstijl, merknaam en logo duidelijk herkenbaar zijn waardoor de organisatie zich profileert als nieuwste generatie werkgever. Om dit alles te faciliteren, zijn er technologische ontwikkelingen die hebben geleid tot:

  1. Allround workspace devices
    Eén device faciliteert alle functies: kennis vinden, delen, opslaan, presenteren, communiceren en niet-digitale informatie digitaliseren. Een allround workplace device wordt geleverd met contactlenzen die alle beeldinformatie projecteren in de ruimte rondom de gebruiker. Ook een minuscule headset wordt meegeleverd. Interactie tussen gebruiker en device vindt plaats via een gekozen voorkeurscombinatie van spraak, getypte tekst of gebarentaal.
  2. Glocal office
    Werkplekken kunnen zodanig worden gekoppeld dat er een virtueel kantoor – een glocal office – ontstaat dat nauwelijks te onderscheiden is van een reëel kantoor. De mogelijkheden om een werkplek te koppelen variëren van global, waarbij je gekoppeld bent met meerdere werkplekken wereldwijd, tot local waarbij je standalone werkt. De wanden van de werkplek krijgen, wanneer de gebruikers daarvoor kiezen, de functie van doorkijk – inclusief communicatiemogelijkheid – naar een andere werkplek of werkplekken. Hierdoor heb je het gevoel samen met elkaar in één ruimte te werken waardoor de sociale interactie wordt versterkt.

Aan de technologiebedrijven wil ik vragen om aan de slag te gaan, want ik hoop mijn spullen zo tegen de kerst van 2020 te bestellen. Uiteraard ben ik ook benieuwd naar de technologiewensen van anderen. Welke technologische vernieuwing heb jij straks nodig om nog slimmer te werken en te reizen? Wacht niet af, bedenk het zelf!

Deel dit artikel met anderen
Wilbert Janissen - Organisatieadviseur/ eigenaar The Meaning of Work
Wilbert Janissen is strategisch partner van organisaties en bedrijven die de stap willen zetten naar Het Nieuwe Werken, maar ook de volgende stap naar toekomstgericht Duurzaam Werken. Hij helpt organisaties die bewust kiezen voor een duurzame relatie met hun eigen mensen. Naast zijn ervaring als HNW-specialist heeft Janissen ervaring als HR- manager. Zijn uitgangspunt is Human Sources in plaats van Human Resources: mensen zijn geen grondstoffen, maar juist bronnen van creativiteit en talent.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!