Slimme sensoren
Wie maakt nog gebruik van een telefoon van 15 jaar geleden? Niemand toch? Maar waarom maken we dan nog wel gebruik van organisatiemodellen van 100 jaar oud?’. Deze prikkelende woorden sprak Yuri van Geest, een van de sprekers op het congres dat ADG Dienstengroep op 15 maart jl. organiseerde.
Van Geest legde uit dat technologische ontwikkelingen zo snel gaan, dat organisaties die nog zijn gebouwd volgens ‘traditionele organisatiemodellen’ weinig toekomst meer hebben. “De toekomst is aan exponentiële organisaties die herkenbaar zijn aan een aantal kenmerken: ze maken gebruik van moderne technologie, dashboards, algoritmes, social media en werken met een compact kernteam van vaste medewerkers, met daaromheen een groep professionals die op afroep beschikbaar zijn (staff on demand).
Ze besteden daarnaast onder meer veel aandacht aan betrokkenheid van medewerkers en klanten en omarmen het uitgangspunt dat falen is toegestaan.”
Een andere opvallende uitspraak van Van Geest was de volgende: ‘Elk bedrijf wordt een softwarebedrijf. En alles wordt software.’
Nieuwe mogelijkheden voor efficiënt gebouwbeheer
Ook binnen de facilitaire omgeving gaan de technologische ontwikkelingen snel. Kantoren, (niet alleen nieuwbouw maar zeker ook bestaande bouw) worden steeds vaker uitgerust met slimme sensoren. De verzamelde data bieden facility management compleet nieuwe mogelijkheden voor modern en efficiënt gebouwbeheer.
Ook voor de gebruiker zijn er voordelen: via zijn smartphone weet hij op ieder moment wanneer welke werkplek beschikbaar is zodat hij voortdurend díe werkplek kan kiezen die op dat moment voor zijn werk het meest geschikt is.
Pilots
Inmiddels zijn meerdere pilots uitgevoerd met sensoring in middelgrote en grote kantoororganisaties.
Een van die pilots, in het nieuwe kantoor van JLL in Rotterdam, is in november vorig jaar succesvol afgerond waarna het definitieve project een maand later live is gegaan.
Workshop op 14 juni
Deze blog is eerder verschenen op Facto.nl.