Slimme sensoren

Door Ambtenaar 2.0 van Overheid 2.0 - 21 april 2016
Reacties gesloten

Wie maakt nog gebruik van een telefoon van 15 jaar geleden? Niemand toch? Maar waarom maken we dan nog wel gebruik van organisatiemodellen van 100 jaar oud?’. Deze prikkelende woorden sprak Yuri van Geest, een van de sprekers op het congres dat ADG Dienstengroep op 15 maart jl. organiseerde.

Van Geest legde uit dat technologische ontwikkelingen zo snel gaan, dat organisaties die nog zijn gebouwd volgens ‘traditionele organisatiemodellen’ weinig toekomst meer hebben. “De toekomst is aan exponentiële organisaties die herkenbaar zijn aan een aantal kenmerken: ze maken gebruik van moderne technologie, dashboards, algoritmes, social media en werken met een compact kernteam van vaste medewerkers, met daaromheen een groep professionals die op afroep beschikbaar zijn (staff on demand).

Ze besteden daarnaast onder meer veel aandacht aan betrokkenheid van medewerkers en klanten en omarmen het uitgangspunt dat falen is toegestaan.”

Een andere opvallende uitspraak van Van Geest was de volgende: ‘Elk bedrijf wordt een softwarebedrijf. En alles wordt software.’

Nieuwe mogelijkheden voor efficiënt gebouwbeheer

Ook binnen de facilitaire omgeving gaan de technologische ontwikkelingen snel. Kantoren, (niet alleen nieuwbouw maar zeker ook bestaande bouw) worden steeds vaker uitgerust met slimme sensoren. De verzamelde data bieden facility management compleet nieuwe mogelijkheden voor modern en efficiënt gebouwbeheer.

Ook voor de gebruiker zijn er voordelen: via zijn smartphone weet hij op ieder moment wanneer welke werkplek beschikbaar is zodat hij voortdurend díe werkplek kan kiezen die op dat moment voor zijn werk het meest geschikt is.

Pilots

Inmiddels zijn meerdere pilots uitgevoerd met sensoring in middelgrote en grote kantoororganisaties.
Een van die pilots, ­in het nieuwe kantoor van JLL in Rotterdam, ­is in november vorig jaar succesvol afgerond waarna het definitieve project een maand later live is gegaan.

Workshop op 14 juni

Op het Facto Congres 2016 op 14 juni a.s. worden in een workshop van David Stillebroer van Planon en Paul van Rijn van JLL de uitkomsten van die pilot gedeeld. Ze geven inzicht in wat erbij komt kijken om in een kantoor sensoren aan te brengen, en belangrijker: wat je kunt doen met alle meetgegevens. Ook besteden ze aandacht aan de vraag hoe inzet van sensoren kan leiden tot een forse afname van de werkplekfactor, tot een verhoging van de arbeidsproductiviteit en tot een verbetering van de werkplekbeleving?
Een workshop die ik van harte aanbeveel, want hoe dan ook, sensoren en de facilitaire omgeving zullen in de nabije toekomst onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Deze blog is eerder verschenen op Facto.nl.

Deel dit artikel met anderen
Ambtenaar 2.0 -
Ambtenaar 2.0 is een netwerk van mensen binnen en buiten de overheid die samen werken aan overheid 2.0. Om de overheid beter, leuker en meer 2.0 te maken, zijn er initiatiefrijke ambtenaren verzameld in het netwerk Ambtenaar 2.0. Er wordt over de grenzen van organisaties heen gekeken en ze zijn aan de slag met verkennen en implementeren van nieuwe mogelijkheden en middelen binnen de overheid.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten