De Stad van Morgen: samenwerken aan duurzame vooruitgang

Door Martin Blonk van martinblonk.com - 5 april 2010
2 Reacties

Graag wil ik u wat vertellen over een mooi initiatief waar ik deel van uitmaak; ‘De Stad van Morgen‘. De Stad van Morgen is een community van ondernemers, directeuren, bedrijven, ambtenaren, gemeentes die samen ondernemen voor duurzame vooruitgang. De voornaamste doelstelling is:

Het permanent vormgeven en uitvoeren van complexe verduurzamingsprocessen door co-creatief, multidisciplinair samenwerkend ondernemerschap.

In de praktijk betekent dit dat de Stad van Morgen community, een netwerk van honderden aangesloten ondernemers en ondernemingen, zich actief bezighoud met verduurzaming van de Maatschappij. Daarbij kent dit initiatief een groot scala aan aandachtsgebieden met bijbehorende werkgroepen.

4 x winst principe

Zowel de deelnemers en hun bedrijven als de projecten die vanuit  Stad van Morgen opgestart worden, worden getoetst aan het “4 x winst” principe; alleen als daar aan voldaan wordt verder gegaan met de ondernemer en/of het project.
4 x winst in het kort:

 1. Winst voor de Klant
 2. Winst voor de Maatschappij
 3. Winst voor het Milieu
 4. Winst voor de Ondernemer

Wat betekent dat nu, 4 x winst?

4 x winst betekent in feite dat er -door de holistische aanpak van Stad van Morgen-  geen verliezers meer zijn:

1. Winst voor de klant
De oplossingen die de Stad van Morgen aan haar klanten aanbiedt zijn kosteneffectief en duurzaam. Daarnaast zullen ze een positieve invloed hebben op de maatschappij en het milieu; een goed voorbeeld hiervan is het  implementeren van Het Nieuwe Werken. Hier wint de klant o.a. door het bieden van meer vrijheid (gezondheid/welzijn), tevredener medewerkers, besparen op transportkosten, een kleinere CO2 voetafdruk, etc.

2. Winst voor de Maatschappij
De maatschappij wint door bijvoorbeeld het creëren van Groene Steden, waar de kwaliteit van leven aanzienlijk beter is dan in traditionele stedelijke woonomgevingen, alleen al doordat er veel meer natuur aanwezig is, waarin mensen zich automatisch al beter, gelukkiger voelen. Hierdoor zal er meer positiviteit en verbinding zijn waardoor de hele maatschappij wint.

3. Winst voor het Milieu
Of het nu “Elk huis een energiecentrale”, “Groene Steden”, “Lokale voedselproductie (local-4-local)” , “Elektrisch vervoer” of “Het Nieuwe Werken” is; AL deze onderwerpen hebben een positieve invloed op het milieu.

4. Winst voor de Ondernemer
Vaak heerst de gedachte dat je met “positieve” zaken zoals verduurzaming geen geld mag verdienen. Echter zonder winst voor de ondernemer kan deze zijn/haar activiteiten voor verduurzaming niet voortzetten. Het is dus van levensbelang dat de ondernemer winst blijft maken.

Stad van Morgen zal geen projecten uitvoeren die op één van vier aspecten een verlies opleveren  i.p.v. winst. Dit alles voor een permanente verduurzaming van onze maatschappij zodat deze nog ontelbare generaties blijft voortbestaan en evolueren!

Uw mening?

Graag nodig ik u uit om te reageren op het initiatief door een reactie te plaatsen op dit artikel. Ik ben heel benieuwd wat u er van vindt!

Deel dit artikel met anderen
Martin Blonk - ICT (project-)manager, trainer, coach
Martin Blonk is een ervaren Business Consultant en ICT Projectmanager en heeft als projectleider veel (o.a internationale) ICT projecten uitgevoerd. Het Nieuwe Werken zit in z'n genen. Inmiddels is hij tevens trainer & coach en begeleidt hij mensen bij het integreren van nieuwe manieren van werken en het behalen van betere resultaten.
Meer informatie vindt u op zijn linkedin profiel en zijn twitter pagina.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!

2 reacties


  Anonymous zegt:

  Hi Martin,

  Je kopje ‘winst voor de ondernemer’ is heel belangrijk, vooral als het gaat om het grootschalig uitrollen van oplossingen.

  Voor mij is het de vraag wanneer de technologie klaar is voor een kostenneutrale of winstgevende implementatie van een duurzame oplossing zonder subsidies.

  Zijn jullie in het leven geroepen voor ondernemers, consumenten of beide?

  Groet,
  Jan

  Martin Blonk zegt:

  Hoi Jan,

  Bedankt voor je reactie! De intrinsieke motivatie voor het oprichten van de Stad van Morgen is een passie voor het creëren van een duurzame samenleving. Dit willen we niet overlaten aan de overheid maar vanuit ondernemerschap creëren. Onze doelgroepen (waarvoor we projecten doen) zijn ondernemingen en (lokale) overheid. Dan volgt het profijt voor de consument vanzelf. Consumenten (lees particulieren) kunnen zich uiteraard wél aansluiten bij Stad van Morgen en daarmee ook een bijdrage leveren aan verduurzaming van de maatschappij.

  Ik hoop dat dit je vraag beantwoordt.

  Hartlijke groet, Martin Blonk