Tablet versus laptop: wat is er praktischer in bepaalde werksituaties?

Door Danny Bijl van - 9 juni 2020
Reacties gesloten

De laptop verdrong niet alleen de vaste computer steeds verder naar de achtergrond, maar maakt al een tijd het gebruik van pen en papier een stuk minder ‘normaal’. Waarom eerst iets letterlijk op papier zetten en vervolgens overnemen op de computer als dat meteen kan, niet waar? Inmiddels leven we echter ook weer een aantal jaren met de tablet, die voor sommigen nog steeds niet meer is dan een uit de hand gelopen smartphone waar je niet mee kunt bellen. Toch hebben zowel de laptop als de tablet zeker voor zakelijke doeleinden echt beide hun meerwaarde. Wanneer welke handiger is kan echter wel wat verschillen.

Thuiswerken

Wanneer je thuiswerkt, zit je doorgaans de hele dag achter je scherm te werken. Je moet veel typen, data verwerken of bewerkingen doen. Dat zijn taken waar een laptop zich beter voor leent dan een tablet. Kantoorsoftware werkt completer en vertrouwder op een laptop dan op een tablet, en het gebruik van een muis en een volwaardig toetsenbord is gewoon een stuk praktischer en fijner. Natuurlijk kun je met accessoires een tablet eruit laten zien als een laptop, maar daarmee werkt het nog niet meteen zo fijn als met een volwaardige laptop. Voor het maken van een ontwerp kan een tablet zich wel weer beter lenen, maar dan mogelijk als aanvulling op een laptop om aanvullende werkzaamheden op te kunnen doen.

Onderweg

Tablet of laptop

Onderweg is het een heel ander verhaal. We bedoelen dan voornamelijk in het openbaar vervoer, want aan het stuur in de auto valt er weinig te werken op een laptop of tablet. Bij een vervoermethode waar de mogelijkheid er wel is om te werken, is een tablet aanzienlijk praktischer. Deze neemt een stuk minder ruimte in, waardoor hij meer situaties te gebruiken is. Dus ook in een volle, drukke trein. Vooral als je vooral documenten moet doornemen is een tablet een prettig alternatief. Dit kan in theorie ook op je smartphone, maar dan moet je constant inzoomen op de tekst, hele goede ogen hebben of je scherm vlak voor je gezicht houden. Precies daarom heeft een tablet dus meerwaarde ten opzichte van zowel de smartphone als de laptop.

Vergaderen

In de tijd van algehele digitalisering is bewapend met pen en papier aan een vergadering deelnemen eigenlijk uit de tijd. Het is ook niet handig als je bepaalde informatie bij de hand wilt hebben die je digitaal hebt. Maar als iedereen zijn of haar laptop meeneemt naar de vergadering, staat de voorzitter tegen een muur van laptopschermen te praten, wat de vergadering erg onpersoonlijk maakt. Een tablet biedt hier uitkomst, omdat deze plat op tafel gelegd kan worden en zo geen barrière creëert tussen jou en de andere deelnemers. Moet er meegeschreven worden, dan kan een tablet in een standaard met een toetsenbord geplaatst worden en dan is hij nog steeds minder omvang en storend dan een laptop. Bij een digitale vergadering pleiten we voor de aanwezigheid van beide: de tablet voor het beeld en geluid, en de laptop voor het maken van aantekeningen en opzoeken van belangrijke zaken.

Nog niet overtuigd van de zin van tablets voor zakelijke doeleinden? Je hoeft ze niet aan te schaffen, want je kunt ook tablets huren en het zelf een tijdje uitproberen.

Deel dit artikel met anderen
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten