Thuiswerken als motor voor maatschappelijke vernieuwing
Mensen met een visie op de toekomst van Het Nieuwe Werken. Die hebben we hard nodig. Ze helpen nieuwe perspectieven te verkennen en dragen bij aan de ontwikkeling en verankering van Het Nieuwe Werken. Ik denk daarbij direct aan Piet van Schijndel (Raad van Bestuur, Rabobank Nederland), een echte pionier op het gebied van Het Nieuwe Werken.
Een wereld waarin veel mensen thuiswerken
Hij introduceerde Het Nieuwe Werken in de jaren ‘90 bij Interpolis. Wij kennen elkaar via het Telewerkforum, waar hij lid is van de Raad van Advies en waar ik actief ben als bestuurslid. In dit artikel borduur ik voort op deze gedachte die hij tijdens een recente bijeenkomst opperde: ‘Stel je eens een wereld voor waarin heel veel mensen thuiswerken. Dat betekent meer sociale controle en mensen voelen zich veiliger’.
Grote impact sociale cohesie
Ik kan me heel goed voorstellen dat als het voor velen gebruikelijk is om thuis te werken, dit een ongelooflijke impact zal hebben op onze steden en dorpen. De wijken die nu tijdens kantooruren zo goed als uitgestorven zijn, vertonen weer leven. Dat betekent inderdaad meer sociale controle, meer veiligheid in buurten waar anders overdag weinig bewoners te vinden zijn. Maar ook minder eenzaamheid, voor degene die altijd als een van de weinigen wél thuis was. Het betekent meer gelegenheid voor interactie, in je lunchpauze, bij het uitlaten van de hond, bij het doen van een boodschapje. Een praatje over de heg, samen een kopje koffie drinken, een bejaarde buur eens de helpende hand toesteken. Als een groot aantal mensen thuis werkt in plaats van ‘s ochtends naar kantoor te vertrekken, dan kan dat een enorme invloed hebben op de sociale cohesie.
Wie is er in jouw buurt nú beschikbaar?
Een woonomgeving die ook werkomgeving wordt en die daardoor in sociaal-maatschappelijk opzicht verbetert. Dit vind ik een prachtig voorbeeld van hoe wij als maatschappij beter kunnen worden van deze andere benadering van werken. En om de vertaalslag naar het individu te maken: zou het niet geweldig zijn om te zien (via social media bijvoorbeeld) wie er in jouw buurt thuis is en nú beschikbaar is voor een praatje, advies, kop koffie, hulp, brainstorm, …
woensdag, 23 maart, 2011 at 7:25
Hoi Marianne,
Ik verbaas me nog steeds hoe sterk thuiswerken met het nieuwe werken wordt geassocieerd. Binnen de softwaredevelopment bijvoorbeeld zijn er veel programmeurs die graag in een team werken en bij elkaar veel meer kennis delen dan verspreid over het land. Daarnaast is thuiswerken met kleine kinderen om je heen onhandig en verwarrend voor de kinderen. Papa is aan het werk… dat snappen ze nog niet, want je zit toch thuis?
Zelf ben ik groot voorstander van HNW, echter denk ik dat we af moeten van de term thuiswerken. De meest innovatieve ideeën komen voort uit volledig anders denken. Wellicht is thuiswerken voor veel mensen een optie, echter kan HNW ook zoveel meer toevoegen aan de werkvloer.
De mensen binnen mijn team zijn voorstander van flexibiliteit, maar ook voorstander van werken binnen een team. Informatie delen met elkaar zonder communicatiemiddelen blijft toch altijd beter werken. Wij zijn constant bezig met vernieuwing binnen het bedrijf zonder hier ten koste van alles thuiswerken te integreren.
Veel meer mensen kunnen thuiswerken, dat ben ik met je eens. Aan de andere kant moeten we vooral ook kijken hoe we flexibeler kunnen zijn voor de mensen die wel naar de werkvloer willen / moeten.
Ik ben benieuwd naar jouw inzicht hierop!
Groeten, Paul
woensdag, 23 maart, 2011 at 10:19
Hallo Marianne,
De verbazing van Paul deel ik. Voor mij is het nieuwe werken, mijn manier van werken. telewerken (vaak thuis) is een van de varianten. Het eerste telewerk (thuis) is een verzekeringskantoor in LA (1973-1974). In Engeland werd al in 1969 door ICL telewerken gebruikt om goede opgeleide medewerkers met de juiste kwaliteiten aan zich te binden.
Jack Nilles wordt als de geestelijke vader van het telewerken beschouwd.
Meer informatie op: http://www.jala.com/history.php.
Ik werk trouwens al jaren op deze manier. Thuis is maar 1 van de locaties, naast gewoon op kantoor, bij klanten, bij partners, bij vreemden. Kortom op de plek waar ik ben.
Het leuke van de “niet-thuis locaties, is de kans nieuwe contacten op te doen.
Thuis doe je op een andere manier kennis op , thuis deel je kennis anders en thuis werk je anders samen. De rol van technologie is thuis iets groter.
Hartelijke groet, Ronald
woensdag, 23 maart, 2011 at 9:58
Goed verhaal en goed idee. Lijkt me voor een goede app bouwer niet heel moeilijk. Combinatie van apps als Twitter/Yammer en Foursquare. Geobased groepen aanmaken om info te delen, praatje te maken en koffiedate te regelen. Moet een markt voor zijn.
woensdag, 23 maart, 2011 at 20:50
dag marianne,
de definitiekwestie van HNW en thuis/telewerken sla ik even over.
mijn keuze voor ondernemerschap/HNW gaat gepaard met (ook) thuiswerken.
dank voor je artikel met leuke en positieve invalshoek. ik herken je verhaal.
het voorbeeld van het praatje met de gepensioneerde buurvrouw(en) die het fijn vinden om een andere buurvrouw overdag te ontmoeten en, een voor mij ander voorbeeld van sociale cohesie, de vrijheid om bijvoorbeeld begeleidingsactiviteiten van mijn schoolgaande kinderen op te pakken (begeleiding bij uitstapjes, e.d.). want ook daarbij wordt regelmatig flexibiliteit en inzet van de ouders gevraagd.
ik geniet er nog steeds van om ook die keuzes in alle vrijheid te kunnen maken.
vrijdag, 25 maart, 2011 at 8:55
Volledig eens met het artikel en de commentaren hieronder.
Ter aanvulling: het werkt natuurlijk ook andersom. In vele grote internationale steden als Londen, Sydney, New York, etc. heb je echte business districten (BD’s) die wanneer iedereen thuiswerkt ten onder zullen gaan. Je merkt al dat deze districten in de weekenden zijn gesloten.