Thuiswerken: de nieuwe trend voor werknemers en zelfstandigen

Reacties gesloten

Uit een recent onderzoek van het CBS is naar voren gekomen dat flexwerken steeds populairder wordt. Dit heeft een grote groei in het aantal zelfstandigen opgeleverd, welke over het algemeen thuiswerken.

Maar ook werknemers werken over het algemeen wel eens een dagje thuis. Het Nieuwe Werken is de laatste jaren steeds groter geworden in Nederland. Niet vreemd, want het kost veel tijd om naar werk te reizen – tijd die je ook in het werk kunt steken. Als je wilt beginnen met thuiswerken, moet je wel goed opletten dat je alles dusdanig inricht dat je ook echt productief bent.

Want hoe ziet die nieuwe trend er nu uit? Hoe kun jij als beginner snel zorgen dat je thuis net zo lekker, of zelfs beter, werkt dan op kantoor? In dit artikel vertellen wij je alles over de manier waarop je daar zo goed mogelijk invulling aan kunt geven.

 1.   Begin bij de ruimte waar je werkt

Veel thuiswerkers kiezen ervoor om een eigen kamer in de woning als kantoor in te richten. Als je af en toe thuiswerkt is dat niet altijd een handige optie, maar wanneer het één of twee dagen per week zijn is dat alweer rendabel.

Voor onregelmatige thuiswerkers kan een plek aan de tafel in de woonkamer bijvoorbeeld een goede optie zijn. Je hebt al geïnvesteerd in een goede tafel die past bij jouw interieur, met bijpassende stoelen en voldoende ruimte om je heen. Zorg dat je lekker aan tafel kunt zitten en ook geen last krijgt van jouw schouders en rug doordat je geen goede houding aanneemt.

Voor regelmatige thuiswerkers is een eigen kantoor ideaal, met een goed bureau en bijvoorbeeld een ergonomische bureaustoel. Dit biedt meer comfort dan de woonkamertafel. Als je toch enkele dagen per week thuis werkt, is het de investering dubbel en dwars waard. Wij gingen op onze blog al eerder dieper in wat je nog meer nodig hebt bij het inrichten van een eigen thuiswerkplek.

2. Zorg voor voldoende zonlicht en frisse lucht

Zonlicht, het is een belangrijk component voor de gezondheid van de mens. Door middel van zonlicht zorg je dat er vitamine D wordt omgezet in het lichaam. Bovendien houdt het je wakker en zorgt het voor veel meer energie. Stop jezelf daarom niet weg in een donker hok, maar probeer een plek in het huis te vinden waar je lekker in de zon zit. Een raam dat je open kunt doen is ook aan te raden, want frisse lucht zorgt ervoor dat jouw hersenen veel actiever blijven.

Lukt het niet een goede plek in huis te vinden waar je ook voldoende zonlicht hebt? Ga dan twee of drie keer per dag naar buiten voor een korte wandeling van 15 minuten. Dit doet wonderen voor jouw productiviteit!

3. Zorg voor groen om je heen

Een onderzoek uit 1996 heeft aangetoond dat een groene omgeving op kantoor zorgt voor een betere productiviteit. In het onderzoek waren mensen in een groene kantooromgeving gemiddeld 12% productiever dan collega’s die geen kantoorplanten hadden. Een gigantisch verschil! Je kunt hiervoor twee dingen doen: of je zet enkele planten in de ruimte waar je gaat werken, of je plaatst jouw computer met de achterzijde naar het raam zodat je naar buiten kunt kijken. Zelfs de constante uitkijk op het groen buiten jouw woning zorgt voor een hogere productiviteit! En dit is bovendien perfect te combineren met punt 2.

4. Let op de verlichting

Op sommige dagen heb je extra verlichting nodig, bijvoorbeeld wanneer het buiten niet zonnig is of je tot laat in de avond aan het werk bent. Het loont om te kijken naar de soort verlichting die jij in de thuiswerkruimte hebt hangen. Verlichting met een hoge frequentie zorgt ervoor dat onze ogen zeer snel moe worden, waardoor je veel minder productief bent. Kies daarom niet voor grote lampen in het kantoor, maar juist voor kleine bureaulampjes die minder vaak knipperen.

Deel dit artikel met anderen
Sander Wijdemans - Online marketeer en ondernemer
Sander Wijdemans is freelance online marketeer en online ondernemer. Door de jaren heen heeft hij verschillende platforms, blogs en webshops opgezet, waaronder de succesvolle internationale webshop www.woodiful.com. Sander Wijdemans werkt als freelance marketeer onder de bedrijfsnaam SW Online Marketing & Media.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten