Thuiswerken en ruzie met je wifi? 4 reden waarom jouw draadloos internet langzaam is

Door Danny Bijl van - 29 oktober 2020
Reacties gesloten

Wat is er irritanter dan wanneer je thuis zit te werken (want ja, dat moeten veel van ons op het moment – ook zij die niet de voorkeur geven aan Het Nieuwe Werken) en je wifi werkt totaal niet mee? Alles gaat langzaam en dat zit je werk flink in de weg. Dat is een enorme bron van frustratie. Maar hoe kan het eigenlijk dat je draadloos internet langzaam is? We zetten een aantal mogelijke oorzaken op een rijtje.

Je hebt DSL-internet (en zit te ver van de wijkcentrale af)

De meest basale misser die je kunt maken op het gebied van internetverbindingen, is het afsluiten van een abonnement dat ontoereikend is. Dan wordt je wifi namelijk nooit snel genoeg. Voor een dubbeltje op de eerste rang zitten betekent vaak simpelweg dat je internet behoorlijk beperkt is. In veel gevallen betreft het dan een DSL-verbinding, via de telefoonlijn. Niet alleen is de maximaal te behalen snelheid daarmee beperkt, de afstand van jouw woning naar de wijkcentrale is ook nog eens op een negatieve manier bepalend voor de haalbare snelheid bij jou thuis. Is dit het geval bij jou? Kijk dan eens naar internet providers die kabel internet of glasvezel internet aanbieden. Dat is veel sneller en stabieler.

Je router is gedateerd

Je kunt niet van apparaten verwachten dat ze constant met de tijd mee blijven gaan. Heb jij jouw router al een aantal jaren? Dan kan hij inmiddels zo verouderd zijn dat hij (om verschillende redenen) niet meer in staat is om optimaal een draadloos internetsignaal door te geven. Dit kun je aankaarten bij je internet provider. Als het goed, krijg je dan een router die up to date is van hen.

Thuiswerken en ruzie met je wifi

Iedereen zit op hetzelfde kanaal

Dit is een klassieker bij mensen die in een flatgebouw wonen. Iedereen heeft z’n eigen internetabonnement, en dus een eigen router met een eigen draadloos internetnetwerk. Dat wifi-signaal wordt uitgezonden en daarvoor kunnen verschillende ‘kanalen’ gebruikt worden. Het probleem is alleen dat van alle kanalen die er beschikbaar zijn er drie standaard heel veel worden gebruikt. Dat zijn de kanalen 1, 6 en 11. Als je dit niet wist, is de kans groot dat jij ook op één van die drie kanalen zit met je router. Op de site van je internet provider kun je vinden hoe je van kanaal kunt wisselen.

Je computer is traag

Ligt het wel aan je internetsignaal dat het (draadloos) internet op de computer in jouw thuiskantoor zo langzaam werkt? Het kan namelijk ook ‘gewoon’ zo zijn dat je computer erg traag geworden is. Sommige browser vragen veel van een computer, vooral als je meerdere tabbladen open wilt hebben staan. Als je computer (ongemerkt) dichtgeslibd is met bestanden, heeft hij daar moeite mee. Dan lijkt het dat je pagina langzaam laadt omdat je internetverbinding slecht is, maar is het in feite de computer die heel erg hard moet nadenken om alles wat binnenkomt te verwerken.

Verdere mogelijke oorzaken zijn een te grote afstand tussen je laptop, tablet of smartphone en de router of het feit dat anderen tegelijkertijd veel capaciteit gebruiken op dezelfde internetverbinding (door te streamen of te gamen, bijvoorbeeld). Wat het ook is, doe er iets aan!

Deel dit artikel met anderen
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten