Thuiswerken is geen thuisblijven!

Door Nan van Grootel van Van lief naar LEF! - 28 februari 2013
39 Reacties

Het Nieuwe Werken: thuiswerken‘Nee, dan kan ik niet, dan werk ik thuis.’ Toen ik voor de zoveelste keer van een collega dit antwoord kreeg, besloot ik dat het afgelopen moest zijn. Blijkbaar is het begrip thuiswerken geëvolueerd tot een verworven recht. Begrijp me niet verkeerd, ik ben een groot voorstander van tijd- en plaatsonafhankelijk werken – of dat nu thuis is of elders. Ik heb alleen een bloedhekel aan collega’s die thuiswerken als een verworven recht zien waarvoor alles moet wijken.

Thuiswerken is bedoeld om werknemers te kunnen laten excelleren, zodat ze geconcentreerd ergens aan kunnen werken. Al doe je niets op zo’n thuiswerkmoment en gebruik je het om lekker te shoppen in de stad, zolang je je outputafspraken maar nakomt.

Váste thuiswerkdag?

Nu wil het geval dat je weleens met elkaar móet afspreken. Zo wilde ik onlangs een training organiseren voor een groep collega’s, maar als ik rekening zou houden met hun thuiswerkdagen, zou deze training er nooit komen. En helaas was de training niet geschikt om online te volgen. Op mijn Outlook-uitnodiging kreeg ik van twee collega’s een weigering met de droge mededeling: ‘Helaas is dat mijn vaste thuiswerkdag Nan, dus graag een andere datum plannen.’

Een thuiswerkdag is effectief wanneer je hem inzet waarvoor hij bedoeld is: iets afmaken of geconcentreerd ergens aan werken. Of hebben zij het zo strak geregeld dat ze uitsluitend op die thuiswerkdag werkzaamheden verrichten die concentratie vereisen? Ik kan uit ervaring zeggen, dat dat niet zo is. Ik kan dus geen training plannen omdat thuiswerken als een verworven recht wordt gezien. De wereld op z’n kop.

Niemand komt aan mijn thuiswerkdag!

Het lijkt een tendens. In een organisatie met meer dan twintig medewerkers, krijg je dan wel een probleem wanneer je iets plenair wilt plannen. Bovenstaande is opgelost door de training ordinair te verplichten, maar wat mij betreft zijn we dan weer terug bij Het Oude Werken. Chagrijnige collega’s verschijnen op de training, omdat je hun vaste thuiswerkdag hebt “afgepakt”.

Mij maak je echter niet wijs dat je je kunt onttrekken aan activiteiten van je werkgever, omdat niemand aan jouw thuiswerkdag mag komen. Thuiswerken is immers geen thuisblijven. Als het noodzakelijk is dat je naar kantoor (of waar dan ook) komt, dan ben je er gewoon.

Ik merk dat de frustratie ervan af druipt als ik mijn verhaal teruglees, mijn excuses, maar ik ben wel ontzettend benieuwd of meer mensen deze frustratie delen. Voorbeelden van succesvolle manieren om hiermee om te gaan, zouden natuurlijk nog mooier zijn… Ik hoor ze graag!

Deel dit artikel met anderen
Nan van Grootel -
Nan van Grootel is als adviseur betrokken geweest bij meerdere HNW-projecten. Vanuit zijn ervaring blogt hij met enige regelmaat over de voor- en nadelen van HNW. Daarbij gaat hij geen dilemma, taboe of dogma uit de weg. Zijn motto: managers uit de spotlights, hun medewerkers erin!
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!

39 reacties


  Grace zegt:

  Helemaal eens! Lees als je wilt mijn post hierover op http://www.sententa.nl/09/weg-met-de-thuiswerkdag 

  Binnenkort ga ik ook in samenwerking met een collega een workshop geven over hoe je dit voorkomt en belangrijk ook hoe je dit terugdraait. 

  Jan Huisers zegt:

  Ik ben het helemaal met je eens. We schieten vaak weer door. Maak gebruik van slimme technieken die er momenteel zijn (hangout en skype enzo), maar soms moet je gewoon bij elkaar aan een buro zitten om een potje te ‘vechten’ 🙂

  Als dat in sommige gevallen een afspraak is van een uur waarvoor je moet rijden, maar wel functioneel is.. het is dan maar zo. 

  Verworven rechten. brrrrrr….

  Sandra zegt:

  Volledig legitieme frustratie wat mij betreft! Ik ben zo gewend om ‘dat is mijn thuiswerkdag’ te horen, dat ik bij het lezen van je artikel pas goed besef hoe belachelijk dat antwoord is inderdaad. Hoezo ‘vast’? In mijn ervaring heeft die vaste thuiswerkdag trouwens weinig met geconcentreerd werken te maken: is de dag dat dochter- of zoonlief niet naar de crèche gaat / vroeg uit school is en de partner wel naar kantoor is…

   Nan van Grootel zegt:

   Klopt Sandra, die nuance moet ik inderdaad maken. De volgende frustratie is “Dat is mijn flexplek!” Pffff…. Maar ik vind het wel lastig om dit ten positieve te keren.

  jack zegt:

  Herkenbare frustratie. Het is wel zo dat we collega’s bij HNW vragen om beter dan eerder hun activiteiten te plannen, dus het kan zijn dat dit soort verzoek komt op een gepland thuiswerk moment. Dit voorbeeld geeft naar mijn idee aan dat er een soort statuut moet zijn, Een”zo zijn onze manieren” waar iedereen zich aan conformeert. Een groepsbijeenkomst krijgt dan bijvoorbeeld een hogere prio dan een gepland thuismoment.
  Op mijn afdeling hadden we zo’n statuut. Dat lost niet meteen alles op, maar het helpt wel.

   Nan van Grootel zegt:

   Dat klinkt interessant Jack. Kun je me voorzien van zo’n statuut? Beter goed bedacht dan… enzovoort 🙂

    jack zegt:

    Nan,

    Ik moet even zoeken.
    gr jack

    jack zegt:

    Ik heb een stukje tekst gevonden, het feitelijke stattut nog niet.
    Hoe komt dat bij jou terecht Nan? Heb je een mailadres voor me?

  Liesbeth van der Maat zegt:

  Beter is het om de benaming te wijzigen in ‘autonoom’ werken. Daarmee is geen plaats bepaald en kan men zich hier ook niet op beroepen.
  Dat de flexibiliteit als verplichting wordt ingezet is gelijk een contradictie en contraproductief.

   jack zegt:

   eens, dat is beter dan thuis.

  jack zegt:

  overigens niet helemaal met de post van Grace eens. Houvast aan een planning is ook nuttig. Uiteindelijk gaat het ook leiden tot minder reizen, slimmer werken en minder vierkante meters. Dat bereik je niet als er geen ruimte komt voor een gepland moment thuis. Zolang de planning maar niet in beton wordt gegoten.

  Lieke zegt:

  Ik ben het deels met je eens. Ik heb 4 thuiswerkuren die ik naar eigen inzicht mag indelen. Voor het gemak heb ik ze echter op donderdagochtend staan (maar ik mag bijvoorbeeld ook maandagavond een uur, donderdagmiddag een uur en in het weekend twee uur ofzo). Ik heb deze thuiswerkuren, zodat ik op dat moment mijn zoon niet naar de opvang hoef te brengen, maar er zelf voor kan zorgen. Dit betekent dus voor mij ook dat ik op donderdag niet zomaar naar een bijeenkomst kan komen, omdat ik dan wel opvang moet regelen. Aan de andere kant ben ik mij terdege bewust van mijn gebrek aan flexibiliteit en ben ik best bereid om, als de bijeenkomst belangrijk genoeg is, opvang te regelen. Ik ben het ermee eens dat als de situatie het toestaat wel te komen, je dat ook zeker moet doen. Klakkeloos roepen dat het je thuiswerkdag is, vind ik ook wel lekker makkelijk, ja.

   Nan van Grootel zegt:

   Ik kon het niet beter verwoorden Lieke. Maar zo hoort het volgens mij aan twee kanten te werken: ik plan niet zomaar klakkeloos op “thuiswerkdagen” met mijn collega’s maar ik krijg wel vaak de klakkeloze opmerking “Dan kan ik niet omdat het mijn thuiswerkdag is.” Gevalletje geven en nemen.

  ww zegt:

  volledig mee eens . het kan en mag niet zo zijn dat de flexibiliteit die met HNW meekomt wordt teniet gedaan door starheid in te bouwen 

   Nan van Grootel zegt:

   Zo wordt HNW ook weer een nieuwe sleur hè? LOL

  Mary Klomp zegt:

  Ik begrijp dat je daar gefrustreerd over bent, al te vaak wordt dit als een excuus gebruikt om niet bij een overleg of training te zijn. 

  Hoe je dit kunt helpen voorkomen is door er met elkaar (alle collega’s die dit aangaat) een gedragen afspraak over te maken. Dit is een gezamenlijk gemaakte afspraak waaraan iedereen zich committeert. Bij voorkeur maak je die afspraak voordat je aan thuiswerken begint, maar het kan ook als er al wordt thuis gewerkt. 

  In HNW trajecten is dit vaak een onderdeel van het aanbod dat wij doen (zie http://www.riddervis.nl/over-ons-werk/het-nieuwe-werken, workshop Afspraken maken).  Idee daarbij is is dat je in een open sfeer uitwisselt hoe iedereen in dit onderwerp staat en waar je elkaar kunt vinden. Meestal ligt dat niet heel ver uit elkaar en is het een kwestie van formuleren van een afspraak daarover.

  Mailnicolenu zegt:

  Verwar een thuiswerkdag vooral niet met een papadag of mamadag! Of met parttime werken. als je op woensdagmiddag niet werkt, maar als vrijwilliger sporttrainingen geeft, kun je die ook moeilijk verzetten, bijvoorbeeld. Op een mamadag kom ik nooit aan werk toe, al mogen mijn collega’s mij gerust bellen bij dringende vragen. Als ik dan net de kids in bad stop, bel ik later terug. Op mijn vaste mamadag kom ik niet voor een vergadering op en neer, maar is er een workshop of iets dergelijks, dan ruil ik die week met mijn man onze thuisdagen. Gelukkig kan dat bij ons beider werk vrij makkelijk. Thuiswerken moet iedereen zelf inplannen en met je collega’ s spreek je zelf af hoe flexibel je daarin kunt zijn. Begrijp en deel het met elkaar! Als collega’s weten dat er 10 pupillen op jouw training wachten, snappen ze ook wel dat de vergadering niet uit mag lopen!

   Nan van Grootel zegt:

   Ik merk dat de discussie veel gaat over werkenden met kinderen. Is dit niet een mooi topic an sich?

    Grace zegt:

    Hoi Nan, een heel mooi topic! Voor mij iets te “soft” al ben ik zelf een werkende ouder met kleine kinderen, maar hierover is een collega van mij heel goed bezig met haar bedrijf family leadership: nl.linkedin.com/in/margrietdarwinkel

    Ik ga vanaf eind maart met haar samen een workshop geven voor een paar organisaties genoemd “weg met de thuiswerkdag”. Zij gaat in op de voor – en nadelen van thuiswerkdagen voor werkenden met kinderen, ik ga in op de voor- en nadelen van thuiswerkdagen voor bedrijven. Daarin bieden we een beter alternatief voor beiden en gaan we in op hoe je een bestaande situatie, waarin thuiswerken als een soort recht wordt gezien, op een positieve wijze terug kunt draaien.

    Nicole zegt:

    Nogmaals: De ene dag in de week dat ik thuis ben met ouderschapsverlof is geen thuiswerkdag! Dat ik daar af en toe flexibel in kan zijn is makkelijk voor mijn werkgever, die van mijn man en voor onszelf, al moet je volgens de regels ouderschapsverlof altijd op een vaste dag in de week opnemen.

  Sidney van der Moot zegt:

  HNW heeft het voordeel dat we flexibeler (kunnen) worden door plaats- en tijdonafhankelijk te werken. Een vaste thuiswerkdag hoort daar eigenlijk niet bij (tenzij afgesproken). Het valt wel uit te leggen voor mensen met kinderopvang: De werkgever betaalt volgens mij nog steeds mee (33,3%)? Zou je eens uit moeten rekenen wat het scheelt door werk en privé beter te combineren en je dan geen opvang nodig hebt. Scheelt een hoop geld (voor werkgever en werknemer). Verloren uurtjes kan je ’s avonds inhalen. Dat geldt ook voor die training! Wat ook goed zou kunnen werken is om terugkerende meetings iedere week op een andere dag te plannen (rouleren). Zo levert iedereen wat in. Kwestie van goede afspraken, toch?

  Reneklerks33 zegt:

  Zowel bij de collega’s met kinderen, als bij HNW, gaat het helemaal niet om die kinderen, of om het thuiswerken. Het gaat om de instelling van de collega’s met kinderen of die HNW omarmen.
   
  Houd je rekening met anderen, of profiteer je optimaal van de mogelijkheden van flexibiliteit?!
   
  Maw: niet het instrument dat flexibiliteit biedt, maar de manier waarop je ermee omgaat bepaalt het succes of de frustratie daarvan.
   
  Ik vind: spreek niet de gebruikers van HNW aan, maar degenen die HNW oneigenlijk gebruiken.

   Nan van Grootel zegt:

   Inderdaad René. Maar dan is het in ons geval wel zo dat veel mensen HNW oneigenlijk gebruiken helaas… 🙁

  Michel zegt:

  Als je werkgever van je verwacht dat je een deel thuis werk, wat bij ons het geval is, kun je dergelijke problemen verwachten. Helemaal als er voor woon-werkverkeer geen vergoeding is en je dus op eigen kosten en in je eigen tijd een keer heen-en-weer kunt reizen.

   Nan van Grootel zegt:

   Maar het is helemaal geen kosten-issue in dit geval Michel.

  Marlise Vroom zegt:

  Zeer herkenbaar, en ook zeer storend en tijdrovend in de praktijk! Natuurlijk is praten belangrijk en vanzelfsprekend moet je met persoonlijke omstandigheden rekening houden! Maar dit vraagt zo langzamerhand toch echt ook om aanpassing in de arbeidscontracten sfeer. Dat je gewoon bereikbaar bent op bepaalde tijdstippen, dat je verplicht bent om op bepaalde momenten aanwezig te zijn (ook personeelsborrels bijv…..) en als dat voor je werk nodig is, zelfs als je op die dag niet werkt (parttimers…) of thuis aan het werk bent. 
  En misschien moet iedereen voortaan maar een tijdelijk krijgen ipv een vast contract.  

   Nan van Grootel zegt:

   Wat dacht je van een “helemaal-geen-uren-meer-maar-output-afspraken-contract”? Vrije dagen zijn dan ook geen probleem meer. Je neemt vrij wanneer en zo vaak als jij dat wilt.

    T. Rietveld zegt:

    Tijd terug zat ik daar zelf ook al aan te denken! Waarom moeten daar per sé een aantal uur aan verbonden zijn dat je werkt. In mijn optiek krijg je dan de mentaliteit van negen tot vijf. Als ik mijn uurtjes maar vol maak. Je kunt beter mensen laten werken met wat ze moeten en willen presteren, als het maar goed gebeurd! 

     Nan van Grootel zegt:

     Ik heb dat al eens uitgezocht maar helaas… het UWV keurt dat niet goed. Innovatie en wetgeving: zucht…

      T. Rietveld zegt:

      Maar als je met iemand, bijvoorbeeld een tijdelijke project manager, afspreekt dat project 1 en 2 af moeten zijn aan het einde van april, dan hoef je toch niet per sé uren af te spreken. Diegene wordt dan betaald voor het werk wat hij verricht niet voor de uren die hij maakt toch?

      Nan van Grootel zegt:

      Klopt, alleen wat doe je als je niet in projecten KAN werken? Dat is vaker bij organisaties aan de hand…

  Carool Van Kesteren zegt:

  Eens met de stelling dat een thuiswerkdag niet vast is (tenzij afgesproken met je manager ivm een (tijdelijke) thuissituatie, tijd- en plaatsonafhankelijk werken is een veel betere benaming. Overigens als de IT tooling goed is kunnen elders werkenden net zo eenvoudig deelnemen aan meetings (via Lync, conference device in de meeting room, of via MS live meeting) Dit lost in de praktijk veel gereis op ook tussen arbeidslocaties.

   Nan van Grootel zegt:

   Klopt, dat gebruiken we ook maar helaas is dat niet altijd mogelijk. En om dan het antwoord te horen “Dan kan ik niet” vind ik not-done.

  Claudia Licher zegt:

  Begrijpelijke frustratie! Ik heb zelf ook een vaste thuiswerkdag. En een kind. Maar let wel, zoonlief is dan gewoon op de opvang.
  Een vaste thuiswerkdag is vooral handig omdat collega’s hier rekening mee kunnen houden. Je hoeft niet elke keer als er iemand aan de lijn hangt uit te leggen dat je niet op kantoor bent en dus niet ‘even’ kunt langskomen. Mijn teamleden – allemaal mannen – werken inmiddels bijna zonder uitzondering 4 dagen per week, net als ik. Ik heb mijn vaste verlofdag dan ook omwille van de onderlinge communicatie verplaatst.
  Als het zo uitkomt ga ik natuurlijk naar kantoor. Maar aangezien dat afhankelijk van de locatie, een uur of meer reistijd vergt, zal ik óf eerder weg moeten óf met ‘die andere ouder’ moeten afspreken dat hij onze zoon ophaalt. Terwijl dat nou juist de enige van mijn vier werkdagen is waarop ik het ophalen voor mijn rekening kan nemen. Minder werken dan maar? Ik dacht het niet.

   Nan van Grootel zegt:

   In jouw reactie zit ook nu juist mijn dilemma. Oplossingen hiervoor liggen (zo weet ik inmiddels na alle reacties) in de sfeer van “geen vaste thuiswerkdag”. En dan kom je in de discussie of werknemers met kinderen dan in het nadeel zijn. Ik neig ernaar dat te moeten bevestigen en is dat wat we willen….? 

    Claudia Licher zegt:

    Wat mij betreft niet 🙂
    Maar het scheelt wel als er aan twee voorwaarden wordt voldaan:
    1) meetbare resultaten van het thuiswerken.
    2) je bent bereikbaar. Anders ga je maar in goed overleg minder werken. Ik heb me ook wel eens afgevraagd waar een onbereikbare collega uithing. Let wel, dit was er één zonder kinderen… 

  Nan van Grootel zegt:

  Via Linkedin bereikte mij een mooie vergelijking.

  Hoe zit het met voorrang in het verkeer? Dat is ook een recht en geen plicht. Wordt ook nog weleens verward.

  Roeland zegt:

  Groot voorstander van thuiswerken hier maar natuurlijk heb je 100% gelijk. Als je aanwezigheid op de werkplek nodig is, dan moet je er zijn.

  Marlies van Kempen zegt:

  Het is vaak zo dat thuiswerken gecombineerd wordt met zorg voor (zieke) kinderen. Natuurlijk ben je dan – afhankelijk van de leeftijd van die kinderen – niet zo productief. Thuiswerken moet vooral een win-winsituatie zijn en resultaat gericht zijn. ik kan me dan ook de frustratie van Nan wel voorstellen.